Het houtskelet

De eerste belangrijke stap naar het bouwen van je huis is gebeurd. De fundering ligt en daarmee ben je gerust dat je huis later mooi zal blijven staan.

Je kunt dus beginnen met het bouwen van je houtskelet. Wij hebben gekozen om dit helemaal zelf te doen (enfin, zelf met wat hulp van enkele vrijwilligers en Papa Jef die schrijnwerker van beroep is). Je bespaart hier snel zo’n €15.000 en dat is toch mooi meegenomen.

Om toekomstige zelfbouwers een stapje vooruit te helpen hier de logsiche volgorde hoe je dit skelet van de grond opbouwt:

Stap 1: Het bouwplan goed analyseren op voorhand

Door het plan van het houtskelet op voorhand goed te bestuderen en in te kleuren, wordt het makkelijker om dit plan te lezen op de werf zelf. De afdruk die je krijgt van de firma dit het skelet levert is een lijntekening en dat is wel leesbaar, maar blinkt voor een onvervaren skeletbouwer toch niet echt uit in duidelijkheid.

We zijn daarom begonnen met het kopiëren van deze plannen en op deze kopieën hebben we alle balken mooi ingekleurd zodat de vorm van het skelet beter zichtbaar is. Bovendien krijg je zo een veel beter zicht op hoe de balken op, tussen en aan mekaar vast zitten.

Daarbij hebben we op het algemene overzichtsplaatje ook alle nummers van de balken overgenomen zodat we een goed overzicht hadden van welke balken waar thuis horen.

Zie “Bezigheidstherapie

Stap 2: De balken sorteren

Uiteraard worden de balken van het houtskelet bij de levering niet mooi in de volgorde dat je ze nodig hebt afgelegd.

Je wint heel wat tijd door de balken eerst goed uit te sorteren op voorhand in plaats van telkens je een balk hebt eerst te moeten zoeken waar hij ligt en dan een heleboel balken te moeten verplaatsen om aan die ene balk te kunnen (die bijna altijd helemaal onderaan ligt).

Zie “Een kink in de kabel, de eerste balklegging en (hopelijk) het laatste defect aan de bouwkraan…

Stap 3: Plaatsen van het vloerbed

Om te beginnen met de bouw van het skelet, leg je eerst de balken die de vloer van het gelijkvloers vormen. Hiermee heb je een plateau dat de andere balken op zijn plaats kunnen houden.

Zie “We zijn vertrokken!

Stap 4: Plaatsen van de eerste vertikale balken

Als het horizontale plateau van het gelijkvloers op zijn plaats ligt, kun je de vertikale balken ertussen plaatsen. De balken worden tussen de balken van de vloer geklemd en blijven zo mooi op hun plaats staan terwijl ze wachten op de balken van de eerste en eventueel tweede verdieping.

We hebben geopteerd om het huis van achter naar voor op te bouwen. Zo voorkom je dat je met je bouwkraan de volgende balken tussen de al geplaatste balken door moet navigeren met alle risico’s die ermee gepaard gaan.

Zie “We zijn vertrokken!

Stap 5: Vastzetten van de eerste vertikale balken

Wij hebben geopteerd om de dag dat we de balken vertikaal omhoog zetten meteen de balken van de eerte verdieping er tussen te plaatsen zodat ze al dubbel geklemd zitten en niet meer weg kunnen. Daarna wordt er met planken een kruis tussen de balken gezet om alles te verankeren. Zo voorkom je dat de vertikale balken kunnen omwaaien.

Zorg ook dat je de balken vastzet met behulp van de meegeleverde metalen verbindingsstukken.

Let er wel op dat je de balken nog niet in de fundering verankerd. Zolang de beneden- en eerste verdieping niet klaar zijn, kan het zijn dat de balken nog een stukje moeten kunnen schuiven en als je ze al verankerd hebt lukt dat niet meer!

Stap 6: Afwerken van de benedenverdieping en verbinding van de spanten met de horizontale balken

Telkens je voor een spant de vertikale balken geplaatst hebt, zorg je dat je meteen de vertikale balken in het spant met mekaar verbindt door de horizontale balken die het plafond van de benedenverdieping en de vloer van de eerste verdieping vormen te plaatsen.

Als je twee spanten klaar hebt, zorg je meteen dat deze twee spanten met mekaar verbonden worden door de tussenliggende horizontale balken op hun plaats te leggen.

Zo werk je verder tot je alle vertikale balken op hun plaats hebt staan en alle spanten met mekaar verbonden zijn.

Zie “Op naar de eerste verdieping!

Stap 7: Leggen van een tijdelijke vloer en bouwen van stellingen

Alvorens verder omhoog te werken is het best dat je op de eerste verdieping een tijdelijke vloer legt. Hiervoor kun je de balken waar later je vloer op gaat liggen al op hun plaats leggen en deze dan bedekken met planken.

Wij hebben gekozen om hier “schaliebord” op te leggen. Dat zijn gedrenkte planken die mogen nat worden en niet beschadigd worden door regen en andere nattigheid.

OSB platen zijn steviger, maar hebben als nadeel dat ze niet weerbestendig zijn en dus na een fikse regenbui zodanig beschadigd zijn dat je ze moet weggooien.

Doordat je eerst een tijdelijke vloer legt, heb je een plateau om van daarop verder in de hoogte te werken. Dit geeft een grotere stabiliteit om te staan en verhoogt dus je persoonlijke veiligheid bij het plaatsen van de balken van de tweede verdieping.

Zie “Moet er nog zand zijn?

Stap 8: De tweede verdieping

Van zodra de tijdelijke vloer er is bouw je op dezelfde manier als voor de benedenverdieping verder aan je skelet. Je begint achteraan en legt telkens de horizontale balken tussen de vertikale balken van achter naar voor totdat de balken van de tweede verdieping allemaal op hun plaats leggen.

Zie “Bouwen op zijn zondags

Stap 9: Opnieuw tijdelijke vloer

Daarna is het opnieuw tijd om een tijdelijke vloer te leggen alvorens de balken van het dak op hun plaats te leggen. De reden hiervoor is duidelijk: veiligheid! Je staat ondertussen al een aardig stuk van de grond en dus zorgt deze tijdelijke vloer ervoor dat je niet helemaal naar beneden kan donderen bij het plaatsen van de balken op de grootste hoogte van je huis.

Stap 10: De schuine balken van het dak

Als laatste worden de schuine balken voor het dak op hun plaats gelegd.

Bij deze is het belangrijk dat je die telkens per paar tegenover mekaar legt. Als je alle balken aan één kant van het huis eerst zou leggen, riskeer je dat deze door hun gewicht je huis gaan scheef duwen. Zorg dus meteen voor tegengewicht door de tegenoverliggende balk meteen mee op zijn plaats te leggen.

Je legt de schuien balken op hun plaats, door ze eerst op de kroonlijst te laten steunen en daarna geleidelijk te laten zakken totdat hij ook op de nok rust. Pas als beide balken tegenover mekaar op hun plaats liggen zet je de balken vast met de meegeleverde schroeven van 45cm.

Zie “Kunst- en vliegwerk – Deel 1“, “Kunst- en vliegwerk – Deel 2” en “De eerste mijlpaal: de laatste balk van het dragende skelet ligt op zijn plaats!!!

Klaar!

Daarmee is de dragende structuur van je houtskelet helemaal klaar en kun je beginnen met het plaatsen van de tussenliggende kepers waar je stro tussen geklemd moet worden. Als je deze zoals wij niet mee besteld hebt met je houtskelet, moet je deze zelf namaken, gebaseerd op de vorm en afmetingen van de dragende balken. Een precies werk, waarbij ik blij was dat we een schrijnwerker in de familie hebben…

3 reacties


 1. // Beantwoorden

  Amai merci voor de vele tips,
  mag ik vragen met welke firma je uw plan en hout hebt laten leveren? (wij gaan in opglabbeek bouwen dus is niet zo zot ver tov jullie) wat had dit gekost als ik vragen mag? want een houtskelet prijs vinden ergens is bijzonder moeilijk en heb het dus moeilijk er een budget voor te bepalen. =)


 2. // Beantwoorden

  Hallo Strohuisje,

  Kan je aub laten weten wie zo’n bouwplan wil tekenen.
  Onze fundering ligt al maar we hebben geen bouwplan, wel een gewoon basisplan maar niet uitgewerkt voor houtskeletbouw.
  We willen ook zelf mee de houtskelet zetten.

  Bedankt!

  MG


 3. // Beantwoorden

  Hallo Marleen,
  Ik weet niet of je nog op zoek bent, maar voor het uittekenen van het houtskelet hebben wij beroep gedaan op onze architect: Peter Vos van architectenbureau Barchi. Je vindt een link naar hun website tussen de links hier op de blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *