Nen dikke merci!

Vrijdagavond zijn Eefje en ikzelf druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de workshop leemfinish van zaterdag. Allereerst moet op de gang van het eerste de trap nog weggehaald worden. Hiervoor vragen we even de hulp van onze geburen, want met ons tweetjes lukt dat niet zo vlot. Eefje moet tenslotte een beetje voorzichtiger zijn tegenwoordig… Daarna zetten we ons aan het koken. We maken alvast de spaghettisaus voor de spaghetti morgen. Een grote ketel bolognaise saus à la Jean Marie en een ietsje kleinere ketel met een vegetarische versie. We waren het vergeten te vragen of er vegetariërs bij waren, maar gelukkig had Eefje er toch aan gedacht.

Zaterdagmorgen zijn we iets vroeger opgestaan dan onze gewoonte is de laatste weken, want we wouden dan ook op tijd op zijn om onze ‘cursisten’ te ontvangen. We hebben net ons ontbijt achter de kiezen als rond kwart voor 9 de eerste auto stopt. Toon en Geertrui zijn het eerste koppel dat we mogen verwelkomen. Terwijl we alvast een kopje koffie inschenken komt ook Frederic en ietsje later Tine toe.

Ik begin met eerst beneden in de hal even ‘kort’ uit te leggen hoe we onze muren opgebouwd hebben alvorens we aan de laatste afwerkingslaag, de leemfinish toekomen. Ik ga de hele uitleg hier uiteraard niet herhalen, want die hebben jullie vast al wel opgepikt in voorgaande berichten op onze blog. Dan begeven we ons naar de gang op de eerste verdieping, waar ik met de ‘technische uitleg’ begin voor de leemfinish. Eerst uiteraard een kuip leemfinish mengen: 6 liter water per zak van 25 kg leemfinish en een dikke handvol stroschilfers vormen de perfecte verhouding. Dan mixen met de staafmixer en de eerste kuip is klaar voor gebruik. Een korte demonstratie hoe je met stukadoorstruweel en vlakspaan aan het werk moet en dan is het aan onze helpers om er in te vliegen.

Iedereen is duidelijk super gemotiveerd om het zetten van leemfinish onder de knie te krijgen, want ik moet niemand twee keer vragen om er aan te beginnen. Meteen heerst er een gezellige drukte op onze gang en eventjes later komt ook Kristien toe. Kristien zet eerst een stukje primer beneden in de hal en wordt daarna door Eefje ook op weg gezet met de leemfinish. Daarmee is iedereen druk bezig en zitten Eefje en ikzelf meteen zonder werk, want we hebben maar voor 5 man materiaal voorhanden. Niet zo heel erg, zo kan ik tussendoor enkele sfeerfoto’s nemen.

Toon en Kristine hard aan't werk.
Toon en Kristien hard aan’t werk.

Het duurt niet lang of we zitten al op een hoogte dat we een kleine stelling moeten bouwen. Met twee trappen, twee stoelen en 4 planken bouwen we een kleine stelling waardoor we helemaal tot plafondhoogte kunnen werken. Enfin, ik zeg we, maar eigenlijk zijn het hoofdzakelijk de helpers die het werk verrichten vandaag en dat is geen enkel probleem, want het werk gaat goed vooruit en de kwaliteit is perfect. We hadden het zelf niet beter gedaan!

Vijf op een rij: Tine, Frederic, Geertrui, Toon en Kristine
Vijf op een rij: Tine, Frederic, Geertrui, Toon en Kristien

Tegen de middag is de muur op de eerste verdieping helemaal klaar en terwijl de geur van vers gebakken broodjes ons al tegemoet komt, werken Frederic en ikzelf nog het laatste stukje in het trapgat af zodat we namiddag op zolder kunnen beginnen.

Eefje heeft beneden onze tafel feestelijk gedekt en de spaghetti staat al klaar. Van leemfinish zetten krijg je duidelijk honger, want de spaghetti wordt goed gesmaakt. Het doet ons plezier dat het smaakt. Een kleine moeite van onzentwege om onze helpers te danken voor het harde werk. Het is gezellig aan tafel en ik zou bijna vergeten dat we nog een tweede deel van de muur moeten afwerken, maar met een “Kom, we gaan nog wat plekken” van Frederic is het startsignaal voor de namiddag gegeven.

De glans is ondertussen van de leemfinish van de eerste verdieping en dus kan deze gesponsd worden. Ik toon heel even hoe het moet: spons goed uitspoelen, goed uitwringen zodat ze nog enkel vochtig is en niet nat en dan zonder al te veel druk lichte cirkelvormige bewegingen over de leemfinish. Je ziet meteen dat de oneffenheden die nog in de finish zitten makkelijk verdwijnen en dat kleine putjes probleemloos weggewerkt worden. Dan is het aan de helpers om het sponsen uit te proberen. Terwijl Frederic, Geertrui en ikzelf naar zolder verkasten om daar de leemfinish te zetten zorgen Tine, Toon en Kristien beneden voor de perfecte afwerking van de leemfinish op de gang van het 1ste door deze te sponsen.

Het werk gaat zowel boven als beneden heel goed vooruit en al gauw is het tijd om het trapgat dicht te leggen met stellingsplanken zodat het stukje muur boven het trapgat kan afgewerkt worden. Tine en Kristien hebben ons ondertussen moeten verlaten, maar niet zonder een welgemeende dankjewel! En terwijl Eefje beneden al een deel van de muur borstelt wordt er door de rest boven stevig doorgewerkt. De sfeer zit er echt wel goed in zodat het eigenlijk niet echt als werken overkomt.

Als boven alle leemfinish gezet is, houden we een welverdiende koffiepauze en is het bijna tijd voor Frederic om huiswaarts te gaan. Frederic is er alvast van overtuigd dat iedereen kan leren leemfinish zetten en dat was uiteindelijk de bedoeling van onze kleine workshop. Het laatste stukje dat we nog moeten uitleggen is het borstelen. Hier toont Eefje hoe het moet. Met een paardenharen borstel veeg je als de leemfinish nog niet helemaal droog is, net zoals het sponsen als de glans er weer uit is, voorzichtig over de finish. Hierdoor wordt de finish minder ruw en gaat hij niet meer stoffen. Als je wacht tot de leemfinish helemaal droog is, gaat het borstelen minder goed en komt er veel meer stof vrij bij het borstelen, daarom is het belangrijk om dit al te doen als de leem nog een beetje vochtig is.

Na de uitgebreide koffiepauze (de leemfinish moet uiteindelijk lang genoeg drogen) wordt ook op zolder nog het laatste stukje leemfinish gesponst en daarna wordt er beneden nog wat nagebabbeld. De tijd vliegt en het is al gauw half acht als ook Toon en Geertrui met een dikke merci naar huis vertrekken.

Eefje en ikzelf ronden de dag nog af door de muur op zolder te borstelen en daarmee is weer een belangrijk werk klaar. Nog een keer nen hele dikke merci voor iedereen die is komen helpen! Ook Leen van Ecomat in Genk mogen we niet vergeten te bedanken, want uiteindelijk hebben we dankzij haar ook nog 2 extra helpers gevonden.

En voor wie nieuwsgierig is naar het eindresultaat van al dat harde werk…

De afgewerkte muur vanop zolder tot beneden. Zoals je ziet, perfect afgewerkt!
De afgewerkte muur vanop zolder tot beneden. Zoals je ziet, perfect afgewerkt!

Op zondag zijn Eefje en ik alweer druk in de weer om op te ruimen. De vloer wordt geveegd en gestofzuigd, eerst op zolder en daarna op de gang van het eerste. Zo met een nette vloer geeft dat meteen een heel ander zicht en komt de muur nog beter uit.

Daarna werk ik nog een stopcontact en een schakelaar af en worden onze lichtarmaturen op de gang opgehangen. Uiteraard willen we ook weten of deze branden en dus worden de nieuw geplaatste schakelaar en de lamprelais voor de nieuw lichtarmaturen meteen in de software voor onze lichtsturing geprogrammeerd.

Links de muur bij daglicht, rechts de muur bij avondlicht.
Links de muur bij daglicht, rechts de muur bij avondlicht.

Het licht werkt en al zeggen we het zelf. ’t Is mooi…

De LED-spotjes tonen mooi de structuur van de leemmuren.
De LED-spotjes tonen mooi de structuur van de leemmuren.

Het was een lang weekend, maar een leuk weekend. We hebben weer een paar leuke mensen leren kennen en daarbij ook nog eens een zwaar werk kunnen afwerken. Alle reden om tevreden naar onze wekelijkse afspraak in de frituur te rijden.

2 reacties


 1. //

  Het was een leuke en leerrijke dag J-M.
  Tot een volgende stromoment denk ik dan zo.


  1. //

   Ja, we vonden het ook een heel plezante dag. Het heeft ons ook weer vernieuwde energie gegeven om verder te werken aan ons huisje.
   Het werk vlot weer wat beter met deze vernieuwde energie en da’s een leuk ‘neveneffect’.

Comments are closed.