Tadelakt zetten is vermoeiend

We hadden al zo’n vermoeden dat tadelakt zetten vermoeiend ging zijn, maar ik moet toegeven dat we het toch nog een beetje onderschat hadden.

Woensdagmorgen heeft Eefje alvast in elke emmer Tierrafino Stone 5 liter water toegevoegd en daarna het deksel er weer op gedaan. Daarna was het minimum 24 uur wachten zodat de tadelakt het water voldoende kan opnemen. Volgens de productbeschrijving moet je 2 dagen tot 15 dagen wachten alvorens de tadelakt te verwerken, maar volgens onze hulplijn, Mathias van het Leemniscaat, kun je de tadelakt ook na 24u al verwerken.

Woensdagavond hebben we ook nog wat rond gesurft op het internet op zoek naar een goed filmpje dat het verwerken van tadelakt beschrijft. We willen immers zeker zijn dat we alles volgens de regels van de kunst aanpakken. Na enig zoekwerk hebben we een hele goede beschrijving gevonden op de productpagina van Tierrafino Stone. Je kan het filmpje ook terugvinden op onze blog op de pagina Tadelakt van A-Z. Op deze pagina gaan we proberen om alle stappen om een (deel van) je badkamer met tadelakt af te werken te beschrijven. Wij hebben immers nergens een pagina of filmpje gevonden waarin alle stappen van A-Z uitgelegd werden en hopen jullie hiermee alvast te kunnen helpen.

Na het bekijken van het filmpje hebben we zo’n vermoeden dat het een hele klus gaat zijn om alles op één dag klaar te krijgen en dus nemen we ons voor om donderdag vroeg op te staan zodat we op tijd eraan kunnen beginnen. Donderdag is onze vrije dag waarop de meisjes naar de crèche zijn en we allebei thuis zijn. Hopelijk moeten we dan niet te laat werken en als het laat wordt, hebben we vrijdag 1 mei om wat bij te rusten.

Het is helaas een beetje anders gelopen…

Donderdagmorgen beginnen we met goede moed aan het mengen van de tadelakt in een mengkuip, maar we slagen er met onze staafmixer niet in om van de tadelakt een “smeuïge massa” te maken. Na enig gevloek besluiten we om naar de winkel te gaan waar we onze mixer gehaald hebben om een ander staaf te halen, want onze huidige staaf slaagt er niet in om door de vaste tadelakt te snijden en dus krijgen we het niet gemixt.

Als we terug zijn van de winkel proberen we de staaf van de mixer te wisselen, maar die zit door het gebruik van de voorbije 2 jaar zo vast dat ik hem niet loskrijg. Ik slaag er wel in om de staaf van de mixer te halen, maar het tussenstuk dat tussen de staaf en de mixer zit om de draairichting te veranderen krijg ik met geen enkel middel los, zelfs niet met de hulp van onze buurman. Terug naar de winkel dus, waar de technische dienst ons even helpt om onze staaf los te krijgen.

Tegen dat we terug thuis zijn is het al middag en dus wordt er eerst een boterham gegeten en tegen 13u kunnen we dan eindelijk beginnen.

Met de nieuwe staaf is het mixen al heel wat makkelijker, al moet ik wel zeggen dat de voorgeschreven hoeveelheid water (300 – 500 ml) een beetje optimistisch is. We beginnen dus door eerst een goeie halve liter water in de kuip te gieten, vervolgens de tadelakt toevoegen en dan mixen totdat deze loskomt. Vervolgens voegen we beetje bij beetje water bij terwijl we blijven mixen totdat de tadelakt uiteindelijk veranderd in de smeerbare pasta die we willen hebben en die op de video zichtbaar was.

Het mixen is best zwaar werk en je moet zeker lang genoeg blijven mixen. Ik denk dat we per emmer toch wel dicht bij een kwartier met onze mixer bezig geweest zijn voordat we een voldoende smeerbare pasta tadelakt hadden.

Voordat we beginnen met de tadelakt op te zetten met de spaan zorgen we dat de muur goed vochtig is door deze nat te spuiten met een plantenspuit. Als de ondergrond vochtig is, heb je iets meer tijd om de tadelakt te verwerken. Hoe sneller deze droogt, hoe sneller je moet werken namelijk. Nu hebben we al wel wat ervaring met pleisterwerk na het lemen van de buitenmuren en de leemfinish op de binnenmuren, maar met tadelakt moet je echt wel een stuk sneller werken wat het toch net iets uitdagender maakt.

Het valt wel op dat de tadelakt makkelijk gelijkmatig aan te brengen is. Dat is zeker geen nadeel, want dat bespaart je wat tijd in het gelijk strijken achteraf.

Eefje is druk in de weer met het opzetten van de tadelakt.
Eefje is druk in de weer met het opzetten van de tadelakt.

Let er bij het opzetten van de tadelakt op dat je voldoende druk zet om een goede hechting te garanderen. De Tierrafino Stone wordt opgezet in een zo egaal mogelijke laag van ongeveer 5mm. Als de oppervlakte die je wil bezetten met tadelakt vrij groot is, wordt aangeraden om minimum van hoek tot hoek in één keer aan te brengen.

Een manier om tijd te winnen tijdens de verwerking is de tadelakt te bedekken met dunn plastiek. Die zorgt dat de tadelakt niet uitdraagt en zo kun je eventueel de volledige badkamer bezetten en daarna stuk per stuk de tadelakt afwerken door stuk per stuk de plastiek te verwijderen.

Eefje en ik verdelen de ruimte en werken elk aan één kant om mekaar niet in de weg te staan. Het is duidelijk dat Eefje veel sneller kan werken dan ik, want het gaat bij haar duidelijk sneller voorruit. Ik kan als excuus wel inbrengen dat ik af en toe het stukadoorwerk moet pauzeren om een extra emmer tadelakt klaar te mixen. We kiezen ervoor om emmer per emmer te mixen, want anders ben ik al snel een half uur bezig om een kuip te mengen. Telkens als de kuip bijna leeg is, scheppen we de rest over in een emmer zodat Eefje kan verder werken en ik de volgende portie tadelakt kan mixen. Zo wordt het werk alleen bij mij maar een kwartiertje onderbroken en hebben we de indruk dat we beter kunnen doorwerken.

In ons enthousiasme zijn we de tip van de plastiek compleet vergeten en eer we het goed en wel beseffen is het 17u en hebben we de grote wand onderaan en de douchewand rechts al bijna helemaal bezet. We merken ook dat we onvoldoende voorraad tadelakt hebben om alles af te werken en dus moeten we noodgedwongen ons beperken tot deze twee wanden en zorgen we dat we van hoek tot hoek opgezet krijgen.

Het is ondertussen ook tijd om onze meisjes te gaan oppikken en bovenien willen we ook nog de extra tadelakt gaan bestellen bij Ecomat. Dus Eefje rijdt naar de crèche en ik vertrek richting Ecomat. We hadden van de vorige fase 3 zakken trasskalk over, dus die kan ik dan gelijk proberen inruilen, hetgeen mits een beetje aandringen ook lukt. Ik bestel 3 potten tadelakt extra en neem ook nog een extra “Japanse spaan” en polijststeen mee. Zo kunnen we alles met zijn tweeën doen. Dat werkt niet alleen sneller, dat is ook een stuk plezanter werken.

Weer thuis wordt er eerst gegeten en dan vliegen we er weer in. De meisjes worden voor een keer achter de TV gezet.

Eefje werkt de laatste tadelakt op en ik begin alvast met het schuren met het houten schuurblad. Met deze stap mag je beginnen van zodra de glans van de tadelakt verdwenen is. Je blijft schuren totdat de tadelakt weer kneedbaar wordt. Mathias beschreef het als “een melkachtige structuur”. Het is een beetje moeilijk te omschrijven, dus je zal dit wat moeten aanvoelen, maar de bedoeling is uiteindelijk om de fijne kalk in de tadelakt naar voren te brengen.

Schuren, schuren, schuren totdat de tadelakt weer bewerkbaar wordt en de fijne kalk naar voren komt.
Schuren, schuren, schuren totdat de tadelakt weer bewerkbaar wordt en de fijne kalk naar voren komt.

Een bijkomend voordeel van het schuren met het houten schuurblad is dat de meeste oneffenheden ook uit de muur verdwijnen.

Vervolgens ga je aan het werk met de “Japanse spaan”. Dit is een speciale spaan uit zacht plastic waarmee je de fijne kalk gaat verdelen en zorgt voor een (in ons geval bijna) perfect glad resultaat. Het makkelijkst om een effen resultaat te krijgen is met je spaan in alle mogelijke richtingen te bewegen. Zorg er ook voor dat je je spaan zo vlak mogelijk houdt om de kalk te verdelen. Als je deze te schuin houdt, ga je immers schrapen en dat is niet de bedoeling. Je gaat hiermee net zolang door totdat er nog maar een hele dunne laag van de tadelakt bewerkbaar is.

Met de "Japanse spaan" wordt de fijn kalk egaal over de muur verdeeld totdat er nog maar een heel dun laagje van de tadelakt bewerkbaar is.
Met de “Japanse spaan” wordt de fijn kalk egaal over de muur verdeeld totdat er nog maar een heel dun laagje van de tadelakt bewerkbaar is.

Bij het spanen moet je er ook altijd op letten dat als de tadelakt terug gaat glanzen dat je stopt met spanen totdat deze weer mat geworden is.

Als je uiteindelijk met een nog dun laagje bewerkbare tadelakt overblijft, ga je aan de slag met de polijststeen. Zorg er voor dat je dit niet te vroeg doet, want dan ga je echt kringen in de tadelakt trekken en dat is niet de bedoeling. Als de tadelakt voldoende uitgehard is – maar ook weer niet te hard – ga je aan het polijsten en zo creëer je geleidelijk aan de typische glans van tadelakt op je muur.

Met de gladde polijststeen breng je de definitieve tekening en de typische glans aan in de tadelakt.
Met de gladde polijststeen breng je de definitieve tekening en de typische glans aan in de tadelakt.

Bij het polijsten moet je er op letten dat je niet te veel druk zet. Als je te veel druk zet ga je hier en daar merken dat de tadelakt weer loskomt van de muur en krijg je kleine putjes die je maar moeilijk weer goed dicht krijgt. Zorg er dus voor dat de polijststeen echt over de tadelakt glijdt en verhoog geleidelijk aan de druk een beetje om een mooie glanzende structuur te krijgen. Ik werk het liefst in kleine kringetjes. Ik houd wel van de tekening in de tadelakt die zo ontstaan en bovendien is dat voor mij makkelijker werken.

Het is ondertussen al half twee geworden en onze meisjes liggen al lang in bed en het wordt de hoogste tijd dat ook wij in ons bed kruipen. We hebben nog maar een deel van de muur kunnen polijsten omdat het resterende gedeelte nog te vochtig is, maar de rest zal moeten wachten tot de volgende morgen.

Vanmorgen hebben de meisjes ons wat laten “uitslapen” tot bijna half negen en na het ontbijt willen we er weer meteen invliegen, ondanks de stramme spieren. Het lange werken heeft duidelijk zijn tol geëist op mijn polsen, schouder en bovenarm, net als bij Eefje, maar we laten ons niet kennen.

Terwijl Eefje de meisjes aankleedt en snel langs de bakker gaat voor brood, wil ik alvast beginnen met de eerste laag zeep op het gepolijste gedeelte van gisteren, maar dat blijkt nog te snel te zijn. Ik merk namelijk dat de zachte borstel lijntjes trekt in de tadelakt en dat is niet de bedoeling. De tekening van de polijststeen moet immers bewaard blijven.

Dan maar opnieuw polijsten met de polijststeen.

Er wordt stevig doorgepolijst en na een korte middagpauze kunnen we om ongeveer half twee zeggen dat alles netjes gepolijst is.

We beslissen daarna om de badkamer en de rest van het huis een grondige poetsbeurt te geven, want overal in huis zijn er kalksporen van onze werkschoenen.

Het inzepen van de tadelakt met olijfzeep gaat moeten wachten tot volgende week.

2 reacties


 1. //

  Petje af hoor!Het was al even geleden dat ik nog eens een kijkje nam op jullie blog. Echt fijn dat je zo duidelijk het hele opbouwproces laat zien. En ja, tadelakt zetten is écht heel intensief werk hé,maar zo te zien met een heel mooi resultaat! Leen (Ecomat, nu in Zoersel, vroeger in Genk :))


  1. //

   Hey Leen,
   Bedankt voor het compliment. We wachten sinds ons laatste blog nog altijd op de levering van onze extra potten tadelakt. Vandaag nog eens gebeld en ze zouden normaliter volgende week eindelijk geleverd worden. Dan kunnen we eindelijk de afwerking van de badkamer verder doen.
   Intussen hopen we maar dat we alles netjes in mekaar kunnen laten overlopen zonder lelijke randen. We hebben het inzepen en waxen dan ook uitgesteld tot nadat we de rest van de tadelakt kunnen zetten. Duimen dus dat dat allemaal goed afloopt!

Comments are closed.