Tadelakt van A-Z

In onze avontuur om onze eigen douche af te werken met tadelakt, hebben we heel wat opzoekwerk gedaan om te weten waar we aan begonnen, maar nergens vonden we een complete gids van A-Z die alles uitlegde van hoe je hier nu aan moet beginnen.

Daarom wil ik voor jullie het opzoekwerk een beetje vereenvoudigen door hier stap voor stap op te sommen hoe wij te werk gegaan zijn om onze douche af te werken met tadelact, geïllustreerd aan de hand van links naar de blog posts waar de stappen in meer detail en vaak in woord en beeld uitgelegd worden.

We gaan er hier van uit dat je basismuur er al staat, opgebouwd uit hout met OSB of zoals onze buitenmuur een leemmuur en beschrijven dat wat er moet gebeuren om een waterdichte tadelakt afwerking te plaatsen.

Stap 1: H2O-platen van Fermacell plaatsen

Als allereerste moet je H2O-platen of een gelijkaardig soort cementplaten plaatsen.

Deze zijn waterdicht en zorgen dat je een vlakke muur krijgt om mee te beginnen.

Enkele belangrijke tips:

  • Gebruik een smalle boor, (ongeveer net zo breed als je schroeven, maar zeker niet breder) om de H2O-platen voor te boren overal waar je ze zal vastschroeven. Dat is dus ongeveer om de 25 cm in beide richtingen en minimum één centimeter van de rand. Dit heeft 2 voordelen: het is makkelijker om ze vast te schroeven doordat je schroef niet door de harde H2O-cementplaten moet boren en de H2O gaat minder makkelijk barsten of springen.
  • Schroef de schroeven net diep genoeg dat het kopje onder de oppervlakte verdwijnt. Zorg dat je schroef niet door en door gaat. De schroeven moeten ervoor zorgen dat je H2O-platen vlak komen te staan.
  • Vergeet niet om de voegenlijm te gebruiken om de platen aan mekaar te lijmen bij het plaatsen. Als de lijm uitgehard is, verwijder dan overtollige lijmresten.
  • Voeg alle voegen en schroefgaatjes op met daarvoor voorziene voegengips.

Gerelateerde blog posts

Extra H2O op de badkamer

Stap 2: Vloeibare folie en afdichtingsbanden

Om de wanden waterdicht te maken, smeer je die in met een vloeibare folie (weer van Fermacell, als je zoals wij een product op natuurlijke basis wil, of een gelijkaardig product).

Dit gebeurt in 2 lagen waar je 2 tot 3 uur tussen de eerste en tweede laag wacht.

Als je de eerste laag aangebracht hebt, druk dan meteen de dichtingsbanden en dichtingsmanchetten op hun plaats in de nog natte vloeibare folie. Smeer hierover dan meteen extra vloeibare folie om zeker te zijn dat ze blijft hangen.

Als de eerste laag droog is, breng je nog een tweede laag aan. Zeker in de doucheruimte is dit belangrijk om te voorkomen dat eventueel vocht dat door barstjes zou doordringen in de muur kan indringen en hier grotere schade veroorzaken.

Geraleteerde blog posts

Waterdicht

Stap 3: De hechtingslaag: hechtingsmortel

De hechtingslaag is belangrijk om ervoor te zorgen dat de volgende laag (de kalkpleister) goed hecht en niet kan loskomen.

Wij hebben uiteraard weer gebruik gemaakt van een natuurlijk product. “Klebe -und Armierungsmörtel” van SKS.

Deze hechtingslaag wordt aangebracht met een dikte van ongeveer 5 mm en is voorzien van een wapennetje dat je er met een stukadoorskam met tanden van ook ongeveer 5 mm inkamt.

Gerelateerde blog posts

Zorg dat het blijft plakken!

Stap 4: Kalkpleister

De laatste voorbereidende laag, alvorens je de tadelact kan aanbrengen is een laag kalkpleister. Deze laag wordt ook ongeveer 5 mm dik aangebracht en ruw gemaakt zodat de tadelact er later goed aan kan hechten. Op gladde oppervlakken hecht nu eenmaal niet veel.

Het spreekt voor zich dat wij weer voor een natuurlijk product gekozen hebben, namelijk dezelfde trasskalk die ook gebruikt werd om de buitengevel van ons huis af te werken.

De trasskalk is niet zo vriendelijk voor je huid, dus het wordt aangeraden om handschoenen te dragen bij het verwerken ervan. Zorg dus dat je een paar goeie werkhandschoenen hebt voordat je hieraan begint.

Gerelateerde blog posts

De laatste voorbereidende laag is een feit

Stap 5: Tadelakt!

In onderstaande filmpje op YouTube worden alle stappen voor de verwerking van tadelakt kort gedemonstreerd en uitgelegd. Het is een heel karwei, zorg dus dat je voldoende voorbereid en uitgerust bent eer je er aan begint!

Dit wordt de volgende en belangrijkste stap in ons proces en de beschrijving gaan we dan ook toevoegen van zodra we dit achter de rug hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *