Extra H2O op de badkamer

Omdat we nog extra H2O-platen moesten bevestigen op onze leemmuur in de badkamer en deze leemmuur uiteraard niet echt vlak staat, hadden we Papa Jef gevraagd om hierbij een handje te komen helpen. Die had vandaag tijd en dus heb ik vandaag samen met Papa Jef in de badkamer de laatste H2O-platen geplaatst.

Allereerst wordt er een kader gemaakt uit hout uit panlatten, met latjes die ongeveer om de 25 tot 30 cm uit mekaar staan. Deze wordt dan tegen de leemmuur vastgeschroefd op de plaatsen waar we weten dat er hout achter de leem staat. Zo kan de muur perfect uitgevlakt worden met behulp van dit kader.

Het eerste stuk van het houten kader waar later de H2O-platen op vastgeschroefd worden.
Het eerste stuk van het houten kader waar later de H2O-platen op vastgeschroefd worden.

Zoals je op de foto hierboven kan zien wordt om zeker te zijn dat het houten kader niet meer kan bewegen dit nog extra vastgezet met PU-schuim. Dit wordt achter de latten gespoten en zet dan automatisch uit, zodat dit niet meer krom kan gaan staan.

Als het houten kader helemaal klaar is, worden de H2O-platen er tegen geschroefd. Net als voor de andere muren worden die weer om de 25 tot 30 cm vastgeschroefd zodat deze perfect vlak staan. Om te weten waar het hout zit, trekken we onderaan een klein krijtstreepje om deze te markeren. Als de H2O-plaat dan op zijn plaats gezet is, kunnen we met behulp van de waterpas vanaf dit merkteken mooi recht naar boven een lijn trekken zodat we weten waar we kunnen schroeven.

De eerste H2O-plaat is op zijn plaats geschroefd. Je ziet de hulplijnen nog op de plaat staan die we getrokken hebben om zeker te zijn dat we netjes in het hout schroeven en niet in het luchtledige.
De eerste H2O-plaat is op zijn plaats geschroefd. Je ziet de hulplijnen die we getekend hebben om zeker te zijn dat we in het hout en niet in het luchtledige schroeven nog op de plaat staan.

Tussen de platen worden de voegen ook net als voor de andere muren weer gelijmd met de speciaal hiervoor ontwikkelde voegenlijm van Fermacell.

Ook rond het raampje wordt H2O gezet.
Ook rond het raampje wordt H2O gezet.

Ron het raampje wordt ook alles met H2O afgewerkt. Eerst zetten we de zijkanten, erbij letten dat we bovenaan net genoeg ruimte laten om de horizontale H2O-plaat hierboven tussen te kunnen schuiven. Om zeker te zijn dat deze bovenste plaat niet kan verzakken, schroeven we uiteraard ook die vast met enkele schroeven.

Als alle H2O-platen geplaatst zijn, zorgen we nog dat alles netjes afgeplakt is. We moeten immers wachten tot de lijm in de voegen hard geworden is alvorens we de voegen en de schroefgaten kunnen opvullen met voegengips. Dat zal een werkje voor morgen worden.

Eefje plakt het tabletje waar we later onze douchel e.d. op kunnen zetten netjes af.
Eefje plakt het tabletje waar we later onze douchel e.d. op kunnen zetten netjes af.
Ook onderaan moet alles netjes afgeplakt worden.
Ook onderaan moet alles netjes afgeplakt worden.
We laten ongeveer een halve centimeter ruimte tussen de muur en de afplaktape. Zo is er voldoende ruimte voor de bepleistering en kunnen we de afplaktape later makkelijk verwijderen.
We laten ongeveer een halve centimeter ruimte tussen de muur en de afplaktape. Zo is er voldoende ruimte voor de bepleistering en kunnen we de afplaktape later makkelijk verwijderen.