Paasvakantie: Tijd om nog eens in ons strohuisje aan de slag te gaan!

Het is alweer een tijdje geleden dat we nog aan de slag geweest zijn, maar voor mij is vandaag de paasvakantie begonnen en dus de ideale gelegenheid om eindelijk nog eens aan het werk te gaan in ons strohuisje.

We hebben ons voor deze vakantie voorgenomen om de douche in onze badkamer af te werken met tadelact. Het zal een grote uitdaging zijn om alles klaar te krijgen, maar we gaan ervoor!

Degenen die onze blog gevolgd hebben, weten misschien nog dat de muren van de douche nog niet afgewerkt zijn. De wand van de douche en de onderkant van de buitenmuur werd al afgewerkt met H2O-platen van Fermaceel. De bovenzijde van de buitenmuur bestaat nog uit de eerste laag leem.

Oorspronkelijk waren we van plan om op deze eerste laag leem rechtstreeks de afwerking met tadelact te zetten, maar dat blijkt niet zo’n goed idee te zijn. Doordat de leem altijd wel wat blijft werken is dit geen stabiele ondergrond en dus niet geschikt voor tadelact. De tadelact zou hierdoor na verloop van tijd kunnen barsten, waardoor hij niet meer waterdicht is. En dat is natuurlijk nefast in een douchewand! (Zeker als daarachter een stromuur zit).

Bon, vandaag ben ik dan alvast begonnen met in het stuk muur waar de H2O-platen al staan de voegen en schroefgaten op te vullen met voegengips. Een werkje dat ik nog ken van de binnenmuren die al afgewerkt werden met leemfinish.

De voegen en schroefgaten zijn netjes opgevuld met voegengips.
De voegen en schroefgaten zijn netjes opgevuld met voegengips.

Nadat de voegengips overal aangebracht is, moeten de H2O-platen nog extra behandeld worden om 100% waterdicht te zijn. We willen in onze douche zeker geen risico lopen en dus volgen we alle stapjes zoals het hoort.

Daarom smeren we de douchewand in met “vloeibare folie” van Fermacell. Dit oranje goedje breng je aan met een verfrol of verfborstel in een dikke laag en die zorgt er dan voor dat de muur helemaal waterdicht wordt. Idealiter breng je dit aan in 2 of 3 lagen, waarbij je tussen elke laag telkens 2 tot 3 uur moet wachten om dit te laten drogen.

Ik heb maar 1 emmer van 5L ter beschikking en dus kan ik maar 1 laag zetten vandaag.

Ik breng de "vloeibare folie" aan met een verfroller.
Ik breng de “vloeibare folie” aan met een verfroller.

Het eindresultaat ziet er al wat afgewerkter uit. De oranje kleur van de vloeibare folie doet ons twijfelen over onze keuze van tadelact-afwerking. We hadden hier namelijk geopteerd voor “Delphi White”, maar nu twijfelen we toch een beetje. Want dat oranje werkt precies ook wel in combinatie met de “Delphi White” kleur van de leemfinish op de overige muren van de badkamer. Gelukkig hebben we onze tadelact nog niet gekocht en kunnen we ons dus nog bedenken.

Ik houd jullie voorlopig nog even in spanning voor de definitieve kleur (deels omdat we zelf nog altijd niet zeker weten wat het nu uiteindelijk gaat worden).