Het gras is groen, hoog tijd voor een omheining dus!

Het gras staat ondertussen al een paar weken mooi groen in onze tuin en ik mag me dus wekelijks amuseren met gras maaien, want het groeit echt wel heel snel!

Gezien we samen met de meisjes buiten op het gras willen kunnen spelen zonder constant ons zorgen te maken dat ze de straat kunnen oplopen, is het dus de hoogste tijd om een stuk omheining te zetten. We wonen wel in een rustige straat, maar één onoplettende chauffeur is voldoende als je kind onverwacht de straat op loopt, he!

We hebben al een tijdje de omheiding klaar liggen in de garage, maar nu het gras mooi uitgegroeid is kunnen we ze eindelijk plaatsen. Onze tuinman had ons aangeraden om hiermee te wachten tot het gras goed uitgeschoten was.

We hebben gekozen voor een omheining met kastanjehouten latjes. Dat ziet er mooi natuurlijk uit en past bijgevolg het beste bij ons huis.

We mogen van onze tuinman een grote schroef lenen waarmee we in de grond een gat kunnen boren waar we dan de palen in kunnen zetten. De palen moeten ongeveer 60cm diep in de grond om op de juiste hoogte van de omheining uit te komen. Al bij al is dat heel eenvoudig om die palen in de grond te steken met die schroef. Zolang je voldoende ruimte hebt om te draaien, tenminste. Vlakbij de muur of bij de omheining van de buur is dat toch iets minder makkelijk.

Met het nodige geknoei en doorzettingsvermogen slagen we er toch in om rechts van het huis de palen netjes in de grond te krijgen. De laatste 20cm worden de palen met een flinke hamer in de grond geklopt, de eerste 40cm zoals gezegd dus dankzij het gat geboord met de grote schroef.

Dan de omheining afrollen en met stevige “krammen” vastnagelen aan de palen. Eefje en ik hebben samen blijkbaar niet echt genoeg kracht om de omheining netjes te spannen en dus vraag ik hier versterking van onze tuinman die ons hierbij graag een handje komt helpen. Bedankt, Kris!

Aan de linkerkant van het huis moeten de palen door de afgewerkte inrit en ook hier snelt onze tuinman, Kris ons weer te hulp. Hier moeten 4 palen gezet worden, want hier hebben we een poortje voorzien aan de kant van het huis.

Als alles op zijn plaats staat, moet er enkel nog een soort slot op het poortje gemonteerd worden.

De omheining aan de linkerkant van het huis, inclusief poortje.
De omheining aan de linkerkant van het huis, inclusief poortje.

We dachten eerst aan een grote en stevige grendel, maar na een tip van Papa Jef hebben we hier voor een zelf gemaakte houten grendel gekozen.

Zo’n grendel uit hout kun je vrij eenvoudig zelf maken:

  • Neem een lat of plank en zaag hier twee latjes af, waarbij je zorgt dat een van de latjes minstens lang genoeg is om als grendel te dienen.
    Wij hebben hier gebruikt gemaakt van een overschot van en panlat die we nog hadden liggen.
  • Van de beide latjes zaag je een hoek af zodat je twee keer een L-vormig latje krijgt. Als je beide latjes mooi tot in het midden zaagt, krijg je als resultaat dat de twee latjes mooi in mekaar passen.
  • Even glad schuren zodat de grendel beter glijdt en je wat extra “speelruimte” krijgt.
  • De eerste lat schroef je verticaal tegen de vaste paal van het poortje met 2 schroeven. Het ander latje schroef je met 1 schroef vast op het poortje zelf. Zorg ervoor dat het latje tegen de vaste paal met de lip naar achter zit zodat de grendel er achter kan schuiven. Omgekeerd moet de grendel uiteraard vastgeschroefd worden met het lipje tegen het poortje zodat deze netjes achter het ander latje kan.
Met het poortje open zie je perfect hoe de grondel tegen het poortje geschroefd is.
Met het poortje open zie je perfect hoe de grondel tegen het poortje geschroefd is.
De grendel schuift netjes achter de lip van het latje op de vaste paal.
De grendel schuift netjes achter de lip van het latje op de vaste paal.
En zo is het poortje netjes afgesloten. Goedkoop en eenvoudig!
En zo is het poortje netjes afgesloten. Goedkoop en eenvoudig!