Contact

Heb je vragen of wil je een keer langskomen om ons strohuisje te bezoeken?

Dan mag je ons zeker altijd contacteren via een reactie op onze blog!

Opgelet! Het kan wel even duren voordat je hierop reactie krijgt.

Ons huisje is ondertussen grotendeels af. Er blijven enkel nog wat “details” om af te werken:

 • We hebben nog niet overal binnendeuren staan.
 • Er zijn nog nergens plinten geplaatst (wordt zeker een uitdaging).
 • Er is nog geen trap naar de eerste verdieping.
 • De voortuin moet nog aangelegd worden.
 • Het terras achteraan moet nog aangelegd worden.

De meeste van deze “details” worden gewoon uitgesteld totdat er centen voorhanden zijn en naarmate we vorderen zullen jullie dit zeker nog op onze blog kunnen lezen!

Heb je dus een dringendere vraag, contacteer ons dan zeker via:

27 reacties


 1. // Beantwoorden

  Hallo,

  Wij hadden is graag jullie “strohuisje” komen bezoeken, kan dit?
  Wij beginnen binnenkort ook aan onze bouw.

  Grtjs
  Tom en Sabrina


  1. // Beantwoorden

   Hoi Tom en Sabrina,

   Uiteraard zijn jullie welkom om ons een bezoekje te komen brengen.
   Vanaf maandag zijn we gedurende twee weken elke dag op de werf, want dan gaat er geleemd worden.

   Ik stuur jullie even per email het werfadres en contactgegevens.

   Groetjes,

   Jean Marie en Eefje


 2. // Beantwoorden

  Hey,

  Wij vroegen ons af of jullie soms jullie heggenschaar verkopen? Zoniet welke kan je ons aanraden en waar kunnen we die vinden?

  Grtjs
  Tom en Sabrina


  1. // Beantwoorden

   Hoi Tom,
   Wij hebben onze heggeschaar gehuurd bij de “Machinevriend” in Zolder. Het type dat wij gehuurd hadden is een Stihl HS81R/T en deze kan ik warm aanbevelen. Met dit type heggeschaar kun je het stro scheren alsof het boter is. Zoals vaak kan het juiste materiaal je heel wat tijd besparen.
   Alvast veel succes!!


 3. // Beantwoorden

  beste
  waar hebben jullie de leemspuit gehuurd?
  dank
  Dieter


  1. // Beantwoorden

   Hoi Dieter,
   Wij hebben onze leemspuit gehuurd via Mathias van het Leemniscaat. Op hun website (link te vinden onder “Nuttige Adressen”) op de contactpagina vind je een email-adres en telefoonnummer waar je Mathias kan bereiken. Als je belt, kan het wel zijn dat je een paar keer moet terugbellen.

   Groetjes,

   Jean Marie & Eefje


 4. // Beantwoorden

  Hoi, Ik ben al een tijdje jullie blog aan het volgen. Volgende zomer gaan we zelf van start met onze strobouw in Zingem. Momenteel zijn we nog aan het twijfelen of we gaan voor domotica of klassieke elektriciteit. Voor welk domoticasysteem hebben jullie gekozen? en waarom? groetjes Babs


  1. // Beantwoorden

   Hoi Babs en Bart,
   Wij hebben gekozen voor het domoticasysteem van Siemens. Het grootste voordeel van dit systeem is dat dit een “open” systeem is waarmee je eendert welke domotica-schakelaars ennzovoort kan aansturen. Bijkomend voordeel is dat het modulair uitbreidbaar is. Voor de schakelaars maken wij gebruik van de drukknoppen van het Niko bussysteem. Deze hebben als voordeel dat ze courant verkrijgbaar zijn en heel eenvoudig aan te sluiten zijn. Een uitgebreide beschrijving van de aansluiting van een schakelaar met 6 knoppen kun je op onze blog terugvinden.
   We hebben voor domotica gekozen omdat dit een heel stuk eenvoudiger is om te plaatsen als zelfbouwer. Bij het klassieke systeem moet je goed thuis zijn in elektriciteit, vooral dan wat schakelaars betreft. Kruisschakelaars, wisselschakelers, enkelpolig, dubbelpolige, … allemaal veel te ingewikkeld voor mij als leek.
   Nog een voordeel van het domoticasysteem is dat je na de initiële programmering je alle knoppen die je via een aparte kleur aangesloten hebt nog een andere functie kan toekennen bijvoorbeeld.
   Het vergt wat extra tijd en moeite tijdens de voorbereiding, vooral dan het plannen van welke knoppen en hoeveel knoppen waar geplaatst zullen worden verdient de nodige aandacht bij het plannen. Daarna moet je ervoor zorgen dat je domoticalus vanaf de elektriciteitskast ononderbroken langs alle schakelaars kan lopen. Als net als bij ons alles via de muren loopt, betekent dit hier en daar wat extra meters VVT-kabel.
   Hopelijk heb je hiermee alvast wat meer informatie om je beslissing te vergemakkelijken.
   Als jullie nog vragen hebben, laat maar gerust weten.

   Groetjes,

   Jean Marie en Eefje


   1. // Beantwoorden

    Bedankt voor de snelle reactie. Hebben jullie voor het LOGO- of het EIB-systeem van siemens gekozen? En had je dan een soort handleiding ter beschikking of heb je je laten bijstaan door een elektricien? groetjes


 5. // Beantwoorden

  Beste

  Ik studeer interieurarchitectuur in Diepenbeek en heb een fictief project lopen waar we creatief moeten zijn met isolatie, bij deze ben ik uitgekomen op jullie blog die zeer interessant is. Mijn vraag was of jullie eventueel een detail tekening hebben van de opbouw van jullie dak? Dat zou me een heel eind verder helpen in mijn onderzoek.

  Met vriendelijke groeten
  Jannicke Smolders


  1. // Beantwoorden

   Hoi Jannicke,
   Ik heb je een mailtje gestuurd met daarin het plan dat ik in Google SketchUp getekend heb van ons houtskelet, inclusief structuur van het dak.
   Groetjes,
   Jean Marie & Eefje


 6. // Beantwoorden

  Hallo geweldig vind ik deze blog …was aan het surfen en vond jullie blog…Dit is al jaren mijn idee wij willen vlg jaar ook starten met de bouw. Ik mail jullie gauw zal eerst alles rustig lezen van jullie blog..Grt Joyce


 7. // Beantwoorden

  Ik vind jullie Balustrade wel mooi, hebben jullie die zelf gemaakt?


  1. // Beantwoorden

   Hallo Tasj, Mijn excuses voor het wat late antwoord.
   Mijn schoonvader – in de blog vaak vermeld als Papa Jef – heeft die gemaakt.
   Volledig uit hout. Er is naar het schijnt wel veel werk aan geweest. Zo zit in de ladders elke spijl op de dwarsbalken bevestigd met een pen. Zo is er geen enkele schroef zichtbaar.
   Maar het resultaat is inderdaad heel mooi, dat kan ik niet tegenspreken!


 8. // Beantwoorden

  Hallo,
  voor de binnenafwerking bestaande uit OSB platen zou ik graag een leemafwerking voorzien.
  Jullie blijken dit met succes te hebben gedaan. Eerst een primer, maar daarna is me niet erg duidelijk met welk materiaal en hoe jullie zijn tewerk gegaan.
  Alvast bedankt om uw ervaringen te delen
  groet,
  Bernard


  1. // Beantwoorden

   Hoi Bernard,
   Nog even reageren via de blog voor in het geval dat er nog andere mensen zijn die naar dezelfde informatie op zoek zijn.
   Om leemfinish rechtstreeks op de OSB te zetten hebben we dezelfde primer gebruikt als op de fermacell-platen van onze andere muren. Weliswaar zijn ook de voegen van de OSB opgevuld met voegengips om het bewegen van het hout door krimpen en uitzetten tegen te werken. Zo zouden er geen barsten in de leemfinish mogen komen.


 9. // Beantwoorden

  Beste,

  Momenteel werken we onze zolder af. Isolatie en dampscherm zijn geplaatst. Voor de eindafwerking denken we aan gyproc of aanverwanten maar de planchetten die jullie hebben zien er erg mooi uit. Kan u ons informeren ovet het merk en de plaatsingsvoorschriften?

  Alvast bedankt.

  Yoeri Beerten


  1. // Beantwoorden

   Hallo Youri,
   Ik weet het exacte merk niet meer van de planchetten die we gebruikt hebben, maar ik weet nog wel waar we ze gekocht hebben destijds. Deze komen van bij ORGA of ook wel Bouwmaterialen Verheyen uit Maasmechelen.
   Deze planchetten worden in pakken verkocht daar en bestaan uit mdf met een dunne film op voor de figuur. Wij hebben gekozen voor planchetten met het uitzicht van witte berk en de montage hiervan is eigenlijk heel eenvoudig:
   Het belangrijkste is dat je heel recht begint en dat je plafond mooi vlak is.
   De planchetten bestaan uit een tand met groef systeem zodat ze mooi in mekaar passen en hierdoor ook alles extra luchtdicht afwerken. De eenvoudigste manier om de planchetten te bevestigen is door ze op de panlatten vast te nieten met een nietpistool op luchtdruk bijvoorbeeld. Je niet ze aan de kant van de groef vas met gewone nieten. Als je zo een rij afgewerkt hebt, schuif je voor de volgende rij de tand netjes in de groef en je niet onderaan weer vast. Zo werk je rij per rij van boven naar beneden. Zorg ervoor dat de planchetten altijd minimum 20cm overlappen. En je kan met het stukje overschot waarmee je stopt aan de andere kant de volgende rij beginnen. Zo krijg je een willekeurig patroon in de naden en heb je het minste afval.
   Ze hadden ons plaatjes om vast te nagelen verkocht om daar de planchetten in te schuiven, maar dat is echt geen werk. Gewoon vastnieten is de boodschap!


 10. // Beantwoorden

  Hallo Jean Marie,

  Het viel mij op, bij het bekijken van jullie geweldig project, dat je ramen genomen hebt van raamexpres in Beringen. Bij mijn vorige woonst ben ik daar ook geweest, maar dat was PVC met 3dubbel glas. Toen was ik daar niet supercontent van en gezien ik nu hout wil nemen, Afrormosia, wou ik eens horen wat jouw huidige ervaringen met de schrijnwerkerij van Raamexpres is. Ben je tevreden over de kwaliteit van het hout, de dichtingen, de glaslatten, het schuifsysteem van de schuiframen, het openen en sluiten, gaan ze niet afhangen na ene tijdje ? Dank je en veel groetjes
  Stef


  1. // Beantwoorden

   Wij zijn zeer tevreden van de ramen die door RaamExpress geleverd werden.
   De afwerking is perfect en we hebben tot nog toe nog geen problemen vastgesteld met onze ramen, ondanks de extra grote afmetingen van de opengaande ramen hangen deze nog niet door.


 11. // Beantwoorden

  Hoi.
  gexeldig hoe jullie het houtskelet volledig zrlf hebben rechtgezet. mijn intentie is om dit ook te gaan doen bij ons toekimstig huisje.
  maar kunnen jullie een idee geven van wat het hout en de verbindingsijzers enzo gekost hebben?
  als je zoekt op internet vind je enkel prijzen van hsb ruwbouw met isolatie en ramen, dus ik heb totaal geen idee hiervan en weet dus niet welk budget ik hiervoor moet gaan tellen.
  hopelijk kunnen jullie me wat verder helpen.
  je mag me altijd persoonlijk mailtje doen hoor.
  groetjes,
  Raf


  1. // Beantwoorden

   Hallo Raf,
   Ik heb je zonet een mailtje gestuurd met wat extra uitleg over ons houtskelet. Als je nog extra vragen hebt, laat maar weten.


 12. // Beantwoorden

  Beste,

  Ik ben redacteur van een jong tijdschrift dat zich MacGuffin, a amagzine on the life of things noemt. (www.macguffin.nl)

  We werken op het moment aan de tweede editie, die als thema ‘the window, the view, the blind” heeft. Tijdens ons onderzoek kwamen we uit op het fenomeen truth windows (google anders even ‘truth window’), dat ik losjes vertaalde naar stro venster en zodoende op uw site terecht kwam.

  We zijn op het moment op zoek naar huizen met deze truth windows om ze te fotograferen voor ons tijdschrift. Ik vroeg mij af of het stro venster dat u noemt op uw site ook een truth window is zoals wij hopen en, zoja, of u het leuk zou vinden als dit venster werd openomen in een reportage over deze vensters.

  Ik hoop van u te horen

  met vriendelijke groeten,

  Chris Kabel


  1. // Beantwoorden

   Hallo chris,
   Mijn excuses voor de heel late reactie. In ons huis is er inderdaad een “window of truth” dat verwijst naar het tonen van het stro in onze buitenmuren.
   Wij hebben dit aangebracht achter ons gasfornuis en gebruiken het zo ook als spatwand.
   Als u nog steeds op zoek bent, is het zeker mogelijk om hiervan een foto te laten maken.


 13. // Beantwoorden

  beste,
  mag ik hierlangs ook een groot klein vraagske mogen stellen aub?

  ik zou nieuwbouw badkamer willen afwerken.
  deze heeft tegels in 2 beige kleuren(die ik niet zo geweldig vind) van vloer tot op 168 cm hoogte, dus ook in bad/douche.
  daarboven is gewoon muur, die ik ( ipv verf) zou willen afwerken met zoiets als leem met mozaiek in van spiegels,ea stukjes en evt nisjes of kaarshouders .

  anders zou k ander materiaal kunnen gebruiken voor afwerking.
  sleutelwoorden hier zijn :

  1 betrouwbaar vocht tolerant, (evt boven douche ander passend materiaal) of traskalk?
  2 duurzaam in gebruik, dus niet na x jaar opnieuw moeten beginnen of herstellen…
  3 licht van uitstraling en zeker niet ruimte verengend (of te donker,integendeel)
  4 speels, kunstzinnig en verwelkomende uitstraling, ook overtuigend voor gewone, andere (hotel)mensen die niet moeten weten van al dat alternatief hippe gedoe :)

  graag wil ik dus een warme gevoel met veel licht en warmte
  dus iets roods, groens, oranje dat past bij tegels.

  ( of zou ik die tegels beter ook ineens verbergen met leem? ze zijn anders in perfecte staat en nieuw, enkel niet mijn favoriet en in dat geval wil ik ze later kunnen herontluiken bij evt verkoop )
  dus beter laten staan en daarboven op kunnen opbouwen, tegels echter slechts 4a5 mm breed, genoeg om daar mooie overgang en steun te kunnen aan geven voor leem of andere erboven?

  moet daar dan primer onder?
  of andere onderlaag?

  dank voor uw inspiratie en advies,

  mvg

  joen dq


  1. // Beantwoorden

   Hallo,
   Excuses voor het zeer late antwoord, maar leem is helaas niet eenvoudig te gebruiken in een douche. Leem is niet waterafstotend en zal dus onvoldoende weerstand bieden aan de waterstraal van de douche.
   Wij hebben in onze badkamer geopteerd om naast het bad de wand te beschermen met gevernist hout. In de douche zijn wij gegaan voor een afwerking met tadelact. Dit laatste is zoals u kan lezen op onze blog zeker geen sinecure om zelf te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *