Meten is weten!

De bodem van onze bouw is perfect gelijk gemaakt en dus konden we vandaag de lijnen voor de funderingen uitzetten.

Terwijl Eefje gaat solliciteren in Sittard, ga ik naar onze bouwgrond waar we afgesproken hebben om 9u met onze architect, Peter Vos, Papa Jef en Nonkel Marcel. Ik ben om kwart voor 9 ter plaatse en blijkbaar zijn mijn collega’s al ter plaatse.

Ik kan meteen zien dat ze niet aan hun proefstuk toe zijn, want alle benodigd materiaal is voorhanden:

  • balken van 6 vierkant, aangescherpt zodat ze als piquetten kunnen dienen. Er zijn korte en langere voorzien, zodat deze kunnen gebruikt worden afhankelijk van hoe diep ze geslagen moeten worden.
  • een heel grote hamer, piquetten kloppen met een korte hamer dat lukt echt niet
  • een verzameling nagels en schroeven
  • meters en meters koord
  • een waterpas en een pasdarm
  • een rolmeter waarmee we afstanden van meer dan 20m kunnen opmeten

We beginnen met het uitzetten van de bouwlijn aan de kant van de straat. Omdat ons huis op dezelfde hoogte moet komen als onze buurman, gebruiken we zijn voorgevel als referentiepunt. Er wordt een touw gespannen, evenwijdig met de straat om de bouwlijn af te bakenen. Na de bouwlijn aan de straatkant, meten we eerst de lijn langs de linkergevel uit. Deze is het belangrijkste om de minimum afstand ten opzichte van onze buur te bewaken. We stellen vast dat we een half metertje naar rechts moeten opschuiven met de hoekpunten die we op de bouwlijn hadden uitgezet.

We beginnen nu met het bouwen van een referentiekader rond de volledige bouwgrond. Deze wordt zo recht mogelijk gebouwd, zodat we hierop onze referentiepunten kunnen uitmeten en dan touwen spannen tussen het kader om de lijnen uit te zetten. Zodra we het kader hebben, wordt het funderingsplan gebruikt om de lijnen exact uit te meten. We beginnen met het uitmeten van de 4 bouwlijnen. Om zeker te zijn dat deze loodrecht op mekaar staan, meten we de twee diagonalen na met behulp van de rolmeter. Als de twee diagonalen exact even lang zijn, dan kun je gerust zijn dan de hoeken recht op mekaar staan. Door de toepassing van de stelling van Pytagoras (A kwadraat + B kwadraat = C kwadraat, waarbij A en B de rechte zijden en C de schuine zijde van een driehoek voorstellen) weten we ook exact hoe lang deze diagonaal moet zijn. Nonkel Marcel heeft dat al op voorhand uitgerekend, zodat wij gewoon moeten weten ter controle.

Oeps, een afwijking van 3 centimeter. Blijkbaar staat het referentiekader niet helemaal exact parallel en we moeten dus een beetje corrigeren. Even later staan de bouwlijnen perfect correct en we krijgen al een goed zicht op de oppervlakte van ons toekomstig droomhuis.

Hoog tijd voor de middagpauze! Want de tijd vliegt als je bezig bent. Echt waar!

Na de middagpauze gaan we verder met het uitmeten van de sleuven. Het referentiekader wordt hier gebruikt om de lijnen perfect uit te meten en een koord te spannen dat de lijn weergeeft. Met de schup wordt een lijn getrokken naast een plank die we perfect onder het koord leggen met behulp van de waterpas. Terwijl Papa Jef en Nonkel Marcel verderwerken, begeef ik me naar Paesen in Peer, want er moeten een aantal dingen dringend besteld / afgehaald worden:

De volgende dingen moeten immers geplaatst worden voordat de funderingen gegoten worden:

  • de “energiebocht”
  • de aardingslus
  • de wachtbuizen voor de nutsleidingen
  • plastiek in de sleuven, zodat het zand niet mengt met de beton wanneer deze gestort wordt

Verder zorg ik ook dat de nodige ijzers en beton besteld worden zodat alles binnen de vooropgestelde timing geleverd wordt.

Ik begeef me dus, gewapend met het funderingsplan naar Paesen. De energiebocht, aardingslus (50m in ons geval) en een rol plastiek van 300 vierkante meter neem ik meteen mee. Omdat ik niet helemaal zeker ben wat de diameter van de wachtbuizen betreft, spreek ik af dat ik die de maandagmorgen kom ophalen nadat ik Peter terug gesproken heb. Het ijzer voor de wapening en beton wordt voor me uitgerekend en ze zullen proberen om dat maandag te leveren. Da’s mooi. Veel sneller dan we verwacht hadden!

Ik begeef me terug naar onze bouwgrond, net op tijd om te zien dat alle lijnen, inclusief de vierkanten voor de sokkels uitgetekend zijn. Onze grondwerker, Jef Vanheel komt ook net toe en neemt de planning voor morgen even met me door. Omdat Eefje en ikzelf morgen op leemcursus zijn bij Casa Calida, zal Papa Jef zorgen dat hij er is om dit mee op te volgen en op film vast te leggen. De grondwerker komt al tegen 7u30!  Hij vroeg wel om in het kader aan de voorzijde enkele extra openingen te voorzien zodat de graafmachine daar makkelijker tussen kan manouvreren. Eventjes een belletje naar Papa Jef en hij zal zorgen dat hij er is om 7u.

Als ik weer thuis ben, krijg ik een telefoontje van Paesen. De korven op maat maken duurt anderhalve week. Dat is voor ons uiteraard geen optie, dus moeten we iets anders bedenken. Even overlegd met Papa Jef  en we laten de wapennetten volledig bezorgen en zullen ze zelf op maat snijden en plooien zodat we korven krijgen. Dit doen we op maandag en de beton laten we dan op dinsdag leveren. Paesen verwittigd een uurtje op voorhand voor het ijzer, zodat we tijdig op de bouw aanwezig kunnen zijn. De beton zal op dinsdag rond 8u geleverd worden.

We zijn weer een stapje dichter bij ons droomhuis. ’t Spannendste nu zal de aansluiting van de elektriciteit en werfkast zijn zodat we onze bouwkraan van de nodige stroom kunnen voorzien…

1 reactie


  1. //

    Gelukkig ben je goed in wiskunde,Jean-Marie! Dat van die diagonalen meten om rechte hoeken te verkrijgen is echt de enige echte en vooral juiste manier. Ik lees verder met groeiende belangstelling. ;-)

Comments are closed.