De eerste laag leem van de benedenverdieping is eindelijk klaar!

Zondagmiddag heb ik nog een keer een poging gedaan om de leempomp te herstellen, maar ondanks de telefonische hulp van de altijd-sympathieke Mathias is het me niet gelukt om het probleem definitief te verhelpen. We besluiten dan ook definitief om het laatste stukje muur op zolder dat nog helemaal geleemd moet worden door Mathias te laten lemen. Hij zal dit doen wanneer hij de buitenkant van het huis met traskalk zal komen bepleisteren in mei.

We beginnen dan met volle moed aan het afwerken van de muren op de benedenverdieping. Doordat de leem hier en daar al wat uitgehard is laat deze zich niet zo makkelijk uitstrijken om de muren te effennen. Daarom gebruiken we een plantenspuit om de leem terug een beetje te bevochtigen zodat we eerst de bulten eruit kunnen strijken alvorens de kuilen op te vullen met extra leem. Het is best zwaar werk, zeker na de lange dagen van de voorbije twee weken en dus krijgen we niet alles helemaal klaar tegen de zondagavond.

Op maandagavond wordt er dan ook nog verder gewerkt op de benedenverdieping. De zijkanten rond de ramen (links, rechts en boven) moeten nog gebeuren. Eefje begint hier alvast aan terwijl ik buiten de “real mean leenmachien” zuiver maak met de tuinslag, geleend van onze buurman, Marcel. We willen de machine immers in de staat dat we ze gekregen hebben teruggeven. Er gaat liefst 500 liter water door van onze regenton tegen dat deze klus geklaard is en er heeft zich een serieuze plas water gevormd onder de machine. Aangezien ze door de overvloedige regen van de voorbije weken al wat ingezakt is, wil ik verder inzakken voorkomen en dus wordt er een grachtje gegraven naar de riolering zodat het water kan weglopen.

Tegen dat ik daarmee klaar ben is het alweer donker en heeft Eefje binnen de ramen bijna helemaal klaar. Ik spring nog even bij voor de laatste loodsjes en dan is het alweer de hoogste tijd om naar huis te rijden. Morgen moeten we er immers allebei weer vroeg uit.