Lemen – “the sequel”

Vandaag zijn we dan eindelijk begonnen aan de tweede laag leem.

Omdat we zeker willen zijn dat we het helemaal onder de knie hebben, beginnen we met een muur in de studio/atelier waar later een kast tegen zal komen. Zo kunnen we oefenen alvorens we aan een meer cruciale muur beginnen.

Er is geen “real mean leemmachien” deze keer en dus moeten we de leem “met de hand” mengen. Nu ja, met de hand… We hebben bij MPA een mixer gekocht met een vermogen van 2000 Watt en een constant toerental. Deze heeft voldoende vermogen en door het continue toerental riskeren we niet dat hij verbrandt omdat we het toerental te laag instellen. Aldus de mening van de verkoper bij MPA en aangezien we zelf leken zijn hebben we de man maar op zijn woord geloofd.

Eefje mengt de leem met onze “leemmixer”.

We gebruiken een halve emmer water en 4 volle emmers leemzand om een kuip te mengen. We mixen de leem ook meteen daar waar we hem nodig hebben, want zo’n kuip met leem is echt loodzwaar! We brengen het leemzand per emmer naar boven om het dan met het water te mengen. We zijn blij dat we onze lier nog niet weggehaald hebben, zo kunnen we die gebruiken om de emmers leemzand naar boven te trekken. Dat spaart zowel de rug als de arm…

De leem wordt met de spaan op de muur aangebracht van beneden naar boven om een zo recht mogelijk eindresultaat te bekomen.

Eefje begint aan de linkerkant van de muur…

Terwijl Eefje aan de linkerkant van de muur begint, begin ik aan de rechterkant van de muur en zo werken we naar mekaar toe. Om te voorkomen dat we ons plafond vol leem hangen, hebben we de rand van het plafond afgeplakt met stukadoorstape. Zo hebben we meteen ook een mooi rechte overgang van de leemmuur naar het plafond.

Links de eerste laag, rechts de vers aangebrachte tweede laag.

Na een kleine 5 uur werken, heb ik de eer om het laatste stukje van de tweede laag aan te brengen om zo de linkerkant en de rechterkant samen te brengen.

Nog één keer uitstrijken en onze eerste muur is bezet met een tweede laag leem.

Zo, onze eerste muur is bezet met een tweede laag leem. We kijken er al naar uit om hem morgen te “sponzen” als laatste afwerking en hopelijk is hij dan helemaal zoals we het verwachten: ongeveer recht (niet strak, want we willen het natuurlijk houden) en met de stukjes stro die mooi zichtbaar zijn in de afwerkingslaag. Spannend!!

Het resultaat van 5 uur zwoegen met leem…

Voordat we naar huis gaan, reinigen we nog ons werkmateriaal. Zo zijn we zeker dat het in prima conditie blijft.