Het eerste stukje vloer…

Alvorens ik vertel wat er vandaag uitgevoerd is even een fotooke om te laten zien hoe mooi ons raam boven de vide afgewerkt is, aansluitend aan het plafond erboven…

Het raam boven de vide is echt perfect afgewerkt. Dat heeft mijn vrouwke knap gedaan, niet?

Vanavond hebben we de laatste H20 afgewerkt in de badkamer en is Papa Jef even gepasseerd om op te meten hoe het verloop van de vloer op het verhoogje naar de douche moet gemaakt worden. Het is immers de bedoeling dat deze afloopt in de richting van de douche, zodat er nooit water in de badkamer zelf te staan zal komen. (Enfin, toch geen water afkomstig van de douche…)

Gisteren hebben we het huis flink opgeruimd en de studio/atelier helemaal leeggemaakt. Eefje heeft vanavond ook de OSB-vloer hier al gestofzuigd en een keer gedweild zodat deze picobello is om er de afwerkingsvloer op te leggen.

Na het meetwerk demonstreert Papa Jef ons hoe we te werk moeten gaan om onze vloerplanken in de studio correct en mooi aansluitend moeten leggen.

Eerst leggen we een strook ondervloer, evenwijdig met de muur waar we met de vloer beginnen. Dit is een speciale, geluidwerende ondervloer van nauwelijks 3mm dik, maar het effect ervan laat zich al meteen horen als je stapt op een stukje afgewerkte vloer en daarna op de OSB. Zeker de moeite waard dus om dit te doen!

Daarna wordt de eerste lat tegen het ene uiteinde gelegd en mooi evenwijdig gezet met de lijnen van de OSB-platen. Deze liggen perfect evenwijdig met de balk van het skelet en zijn bijgevolg de perfecte referentie om gelijk te blijven. Met het nagelpistool en hele fijne nageltjes wordt de lat vastgeschoten, er goed op lettend dat deze mooi recht loopt. Onze vloerplanken die we eerder ook al gebruikt hebben om de vloeren van de rest van de eerste verdieping en zolder te maken zijn voorzien van een tand en een groef waardoor ze perfect in mekaar schuiven.

Je begint met de tand naar de muur en schuift daarna de volgende plank in de vorige en zorgt ervoor dat deze mooi aansluit alvorens je ze weer vastschiet met het pistool. De werkwijze is heel gelijkaardig aan het leggen van de vloerplanken op de draagbalken voor de vloer/plafond en dus zijn we er vrij snel mee weg.

Als Papa Jef weg is werken we nog even verder totdat we iets meer dan een meter gelegd hebben en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. Morgen is het immers weer heel vroeg dag!

De eerste meter en 20 centimeter vloer op onze studio. Al een heel verschil met de OSB, zowel wat klank als uitzicht betreft!