OSB in de gang

Vandaag heb ik een dagje vakantie genomen op het werk, weliswaar niet om uit te rusten. Integendeel!

We hebben na vorig weekend weer vernieuwde energie en dus wordt er weer stevig door gewerkt. Zo is de vloer op de gang van het 1ste ondertussen afgewerkt en hoeven we hier enkel nog aan de ramen boven de vide laminaat te leggen. Het geeft zo met een nette vloer alweer een heel ander zicht, en dankzij de geluidwerende ondervloer klinken onze voetstappen op de gang ook veel minder luid.

Vandaag hebben we het werk dan even verplaatst naar de hal beneden. Hier moet immers nog een van de muren met OSB dicht gemaakt worden. Omdat we hier zo weinig mogelijk ruimte willen verliezen, kiezen we hier voor een dunnere variant van de OSB. Deze is slechts 12mm dik in plaats van 18mm en dus ook een stuk lichter. De eerste rij OSB is iets moeilijker, omdat we hier er altijd speciaal op letten om zo waterpas mogelijk te vertrekken. Dat maakt het verder naar boven alleen maar makkelijker werken. Door het gewicht van het stro is de vloer een beetje verzakt en dus kunnen we hier niet op vertrouwen om waterpas te zitten.

De vloer uitvlakken zal net als in de rest van de benedenverdieping gebeuren met een extra dikke laag ondervloer, maar dat is voor later. Vandaag werken we eerst onze OSB-muur af. De laatste rij is ook weer ‘plezant’. Hier moeten we namelijk weer de uitsparingen voor de draagbalken van het plafond uitzagen. Een precieziewerkje, maar ik ben ondertussen al vrij handig met de cirkelzaag en figuurzaag, dus dat levert op zich weinig problemen op. Het is alleen een beetje tijdrovender dan gewoon recht afzagen natuurlijk.

Tegen etenstijd staat het laatste stukje OSB op zijn plaats en is de muur klaar om voorbereid te worden voor de afwerking. We gaan op deze muur geen fermacell platen schroeven, maar deze rechtstreeks met leemfinish afwerken op de OSB. Uiteraard moeten er eerst nog de voegen en schroefgaten opgestopt worden en primer gezet worden. Dat wordt alvast een werkje voor morgen.