Ons strohuisje heeft een complete metamorfose ondergaan…

Nadat we maandag alles netjes afgeplakt hebben en ons huis overal van stelling voorzien was, waren we heel ongeduldig in afwachting van de metamorfose die ons huis zou ondergaan, dankzij het vakwerk van ’t Leemniscaat.

Vooraan is het huis voorzien van een stelling tot bovenaan de nok, inclusief doeken om de traskalk tegen de regen te beschermen. De traskalk ligt alvast in zakken klaar...
Vooraan is het huis voorzien van een stelling tot bovenaan de nok, inclusief doeken om de traskalk tegen de regen te beschermen. De traskalk ligt alvast in zakken klaar…
Ook opzij staat de stelling klaar en de ramen werden vakkundig door Eefje en mezelf afgeplakt.
Ook opzij staat de stelling klaar en de ramen werden vakkundig door Eefje en mezelf afgeplakt.
En natuulijk staat ook achteraan de stellling klaar. Hier zal wel nog een stukje stelling extra geplaatst moeten worden, want blijkbaar hadden we enkele stellingstukken te kort om helemaal tot boven aan de nok te raken.
En natuulijk staat ook achteraan de stelling klaar. Hier zal wel nog een stukje stelling extra geplaatst moeten worden, want blijkbaar hadden we enkele stellingstukken te kort om helemaal tot boven aan de nok te raken.

Dinsdagmorgen is het dan zover. Er stoppen twee camionetten van ’t Leemniscaat en na een koffietje vliegen de mannen er meteen in. De afwerkingslaag wordt in 2 lagen gezet. Eerst wordt er opnieuw een laag traskalk zonder pigment gespoten waar opnieuw een wapennet in gekamd wordt. Zo worden meteen de grootste blutsen en builen uit de gevels gelijk gemaakt en tegen het einde van de dag heeft ons strohuisje al een grote metamorfose ondergaan. De voorgevel, de achtergevel en de zijgevel links zijn al helemaal van deze eerste basislaag voorzien.

Op woensdag worden de gevels die op dinsdag voorbereid werden met een laatste laag traskalk bezet, inclusief pigment deze keer. We hebben voor een okerkleurige tint gekozen. Deze leunt het meeste aan tegen de natuurlijke kleur van leem en geeft ons huisje een warmer uitzicht. We willen er een warme thuis van maken en dus willen we dat ons huisje warmte uitstraalt. Dat is ook de reden waarom we voor een “organische” en niet voor een superstrakke afwerking kiezen.

De traskalk met pigment wordt in een dunnere laag opgezet en meteen glad gestreken met spanen. Als deze enigszins uitgehard is wordt ook de traskalk gesponst, net als de tweede laag leem en de leemfinish binnen. Dit zorgt ervoor dat alle lijnen van het strijken verdwijnen en er een mooie egale structuur overblijft.

De heren van 't Leemniscaat zijn goed op mekaar ingewerkt. Terwijl de ene de traskalk van de afwerkingslaag er netjes opspuit, zorgt de ander er meteen voor dat deze glad gestreken wordt. Zo gaat het aardig goed vooruit!
De heren van ’t Leemniscaat zijn goed op mekaar ingewerkt. Terwijl de ene de traskalk van de afwerkingslaag er netjes opspuit, zorgt de ander er meteen voor dat deze glad gestreken wordt. Zo gaat het aardig goed vooruit!
Voor en na: Links de gevel met de eerste laag traskalk die er bijna anderhalf jaar geleden opgezet werd. Rechts de afgewerkte laag van de achtergevel, inclusief pigmentlaag.
Voor en na: Links de gevel met de eerste laag traskalk die er bijna anderhalf jaar geleden opgezet werd. Rechts de afgewerkte laag van de achtergevel, inclusief pigmentlaag. Nu moet de muur enkel nog gesponst worden.
Een zicht op de achtergevel en zijgevel nadat deze netjes gesponst werden en de regenpijpen terug gehangen werden.
Een zicht op de achtergevel en zijgevel nadat deze netjes gesponst werden en de regenpijpen terug gehangen werden.

Op donderdag wordt dan ook de laatste gevel nog afgewerkt. Eerst weer de extra basislaag met wapennet en meteen erna de afwerkingslaag met pigment. Zo heeft ons huisje op 3 dagen tijd een serieuze metamorfose ondergaan. Maandag hadden we nog een saai grijs huisje en nu is het een netjes afgewerkt, oker en straalt het een en al warmte uit.

Bovenaan wordt er al volop gesponst terwijl onderaan de laatste afwerkingslaag gespoten en glad gestreken wordt. Er wordt niet getreuzeld bij 't Leemniscaat!
Bovenaan wordt er al volop gesponst terwijl onderaan de laatste afwerkingslaag gespoten en glad gestreken wordt. Er wordt niet getreuzeld bij ’t Leemniscaat!
Onze afgewerkte achtergevel. Mooi, mooi, mooi...
Onze afgewerkte achtergevel. Mooi, mooi, mooi…

De stelling is afgebroken en de traskalk kan nu rustig drogen en dus vieren we de einde van de werken met een lekker stukje Limburgse vlaai. Een traditie die we met veel plezier in ere houden!

Als over een paar dagen de traskalk helemaal uitgehard en gedroogd is posten we zeker nog een foto van hoe ons huisje er nu uitziet, want de uiteindelijke kleur zal nog een stuk lichter worden.

En terwijl er buiten hard gewerkt werd heb ikzelf ook niet stil gezeten. Binnen in huis zijn ondertussen alle naden netjes afgekit en ook aan de achterdeur hebben we nu een verzonken vloermat liggen. Daarvoor heb ik een stukje uit de laminaat uitgezaagd en daarna het kader van de mat netjes vastgeschroefd en de mat gelegd. Een leuke verrassing voor Eefje. Zo kunnen we ons huisje een beetje beter proper houden, nietwaar!