Een kink in de kabel, de eerste balklegging en (hopelijk) het laatste defect aan de bouwkraan…

Vanmorgen stipt om 8u45 stond Jonathan van LMB Bouwmachines op onze werf om de spiksplinternieuwe hijsmotor in onze bouwkraan te monteren. Even later is ook Papa Jef ter plaatse en terwijl hij de werken aan de kraan opvolgt ga ik langs de ijzerwinkel voor bouten om ons skelet in de grond te verankeren. Eventjes later kom ik terug met ijzerstaven met schroefdraad die we zelf op de nodige lengte kunnen afslijpen en daarna met een veiligheidsbout vastzetten in het chemisch anker. Al bij al valt de kost van dit extra ijzer mee: €19,20 voor 3m van 16mm doormeter en 1m van 12mm doormeter en de bijhorende bouten. Ik ben hier wel nog even voor terug gemoeten, want ik had eerst te dikke staven mee doordat ik me  hiervoor gebaseerd had op de maten op het bouwplan. Blijkbaar moet je daar 2mm aftrekken of de staven gaan niet door de voorziene gaten. Zo wordt een mens slimmer door te bouwen, zie!

Als ik uiteindelijk terugkom met de juiste staven en broodjes voor de lunch, staat de kraan al omhoog. Dat verloopt alvast volgens plan en de kraan beweegt perfect in alle mogelijke richtingen. Hip! Hip! Hoera! We kunnen eraan beginnen… of toch bijna… Want er is letterlijk een “kink in de kabel” in de hijskabel. Gelukkig kan Jonathan dat perfect oplossen door het stuk kabel met de kink eruit te knippen en daarna de kabel terug mooi op zijn plaats te geleiden. Eindelijk is alles klaar om er echt aan te beginnen!

Nadat we onze lunch gegeten hebben beginnen we alvast met het uitsorteren van de balken, want uiteraard liggen die niet in de volgorde dat we ze nodig hebben. Dat zou te gemakkelijk geweest zijn, he… Het is een heel puzzelwerk om de balken te herleggen zodat we vlot aan de balken kunnen die we eerst nodig gaan hebben. Het ingekleurde plan is hierbij een hele hulp omdat dit ons een goed overzicht geeft van welke balken waar nodig zijn.

Ondertussen komen collega-strobouwers Katleen en Ward toe om ons een handje toe te steken en met 4 extra handen gaat het sorteren van de balken alweer een heel stuk vlotter. Nog een tijdje later komen ook mijn schoonbroerke, Jens en Dries toe en het sorteren van de balken schiet nu aardig op en uiteindelijk zijn we zover dat we de eerste balk kunnen leggen. Een historisch moment!

Er worden balken klaar gelegd aan de zijde waar ze uiteindelijk geplaatst moeten worden, balken op hun plaats gelegd en een aantal balken worden al met de voorziene ijzers aan mekaar gemaakt. Het schiet al redelijk goed op totdat… onze bouwkraan een verdacht ratelend geluid maakt. De 3de en laatste motor, verantwoordelijk voor het vooruit en achteruit bewegen van de trolley klinkt niet gezond. Martijn die ondertussen ook toegekomen was om een handje toe te steken haalt zijn klimgerei boven en klimt naar boven in de kraan om wat vet te smeren op de rollementen van de motor. Nog een keertje testen… Helaas, het betert er niet echt op en dus besluiten we veiligheidshalve om het niet te riskeren om verder te werken met de kraan en zo de motor helemaal kapot te maken. Het is ondertussen al na 17u, maar we kunnen toch nog iemand bereiken bij LMB Bouwmachines in Opglabbeek. Morgenvroeg terugbellen om te bekijken wat er kan gedaan worden. Da’s uiteraard minder goed nieuws.

We besluiten om de kraan naar beneden te halen en de motor zelf te demonteren. Terwijl Papa Jef en Jens de motor demonteren worden er nog enkele balken die we met de hand kunnen dragen op hun plaats gelegd. Onze helpers worden alvast bedankt voor hun vrijwillige hulp. Het wordt ten zeerste op prijs gesteld en we beloven om zeker ook een handje komen toe te steken als het zover is. Dat is iets dat vanzelf spreekt!

Als de motor gedemonteerd is neemt Jens hem mee naar huis zodat hij hem morgenvroeg bij LMB Bouwmachines in Opglabbeek kan gaan afgeven. Hopelijk winnen we zo wat tijd en is de kraan sneller weer bedrijfsklaar.

We hebben vandaag ook vernomen dat Essent toch niet zo groen is als ze beweren te zijn en dus gaan we onze keuze van energieleverancier vanavond een keertje kritisch herbekijken. Als je zelf ook nieuwsgierig bent naar hoe groen jouw leverancier van elektriciteit is, neem dan een kijkje via de link onder Nuttige Adressen: Hoe groen is groene stroom?