Zagen, schuren en schilderen

Vandaag was het eindelijk nog eens mooi weer en gezien donderdag mijn vrije dag is, kwam dat ideaal uit om enkele dringende karweitjes op te knappen.

In de voormiddag begin ik alvast met het maaien van ons “gras” van de achtertuin. Om te voorkomen dat ons onkruid weer te hoog opschiet doen we alsof er al gras staat en maaien we dat regelmatig kort. Met het natte weer van de afgelopen weken is dat helaas er niet van gekomen, waardoor het vandaag iets meer werk was dan gewoonlijk.

De dorpels van de ramen hebben erg te lijden gehad onder de weersomstandigheden en moeten dus dringend een nieuw laagje beschermende bijts krijgen. Omdat de oorspronkelijke laag er op sommige plaatsen bijna afgesleten is door zon en regen worden de dorpels eerst helemaal afgebeten.

Hiervoor worden de dorpels ingesapt met een afbijtmiddel van V33. Dit is een dikke gel die op enkele minuten tijd alle verfresten afbijt. Daarna worden de dorpels met een plamuurmes afgestoken en tenslotte met lauw water en een stijve borstel geschuurd. Daarna moeten we in principe 24u wachten alvorens we terug kunnen schilderen.

Terwijl we wachten begin ik alvast met een tweede projectje dat al een tijdje op onze agenda staat: het maken van een houten plantenrekje om in de keuken voor het raam te zetten.

Het ontwerp van ons plantenrekje voor in de keuken, getekend met Google SketchUp
Het ontwerp van ons plantenrekje voor in de keuken, getekend met Google SketchUp

Om dit plantenrekje te maken gaan we wat overschotten van schalieplanken die nog onder het huis liggen gebruiken. Die liggen daar al een hele tijd en zijn dus behoorlijk vuil geworden, maar het hout is nog gezond en is dus nog perfect bruikbaar voor dit projectje.

Ik begin met de planken op lengte te zagen: 4 van 1m85, 10 van 1m en 6 van 23cm. Daarna gebruik ik onze “multi-tool” om de planken weer proper te schuren.

De gezaagde plankjes liggen klaar om geschuurd te worden.
De gezaagde plankjes liggen klaar om geschuurd te worden.
Elektrisch gaat het schuren een stuk vlotter, maar het blijft toch hard werken voor een "computermanneke"
Elektrisch gaat het schuren een stuk vlotter, maar het blijft toch hard werken voor een “computermanneke”
Terwijl papa buiten hard aan het werk is, kijkt ons Lientje toe door het keukenraam. 't Is net alsof ik mijn persoonlijk opzichter heb...
Terwijl papa buiten hard aan het werk is, kijkt ons Lientje toe door het keukenraam. ’t Is net alsof ik mijn persoonlijke opzichter heb…
Na en voor het schuren. Toch een mooi verschil!
Na en voor het schuren. Toch een mooi verschil!

Zelfs met het schuurmachientje duurt het schuren toch behoorlijk lang en voor ik het goed en wel besef is het al 19u. Hoog tijd om iets te eten dus…

Na het eten worden de dorpels geschuurd met relatief ruw schuurpapier (korrel 120), met de hand dit keer. In plaats van klassiek schuurpapier gebruiken we hiervoor een speciaal schuursponsje dat herbruikbaar is. Milieuvriendelijk en goedkoop. Ideaal!

Na het schuren worden de dorpels grondig afgestofd en dan zet Eefje er alvast de eerste laag bijts op. Zo is het hout toch al beschermd tegen de regen die we morgen alweer verwachten.

Eefje sapt de dorpels met bijts van Sikkens.
Eefje sapt de dorpels met bijts van Sikkens.

We gebruiken deze keer op aanraden van papa Jef bijts van Sikkens. We hopen dat deze iets beter tegen de weerelementen zal bestand zijn, want de vorige was na 2 jaar al bijna helemaal van de dorpels afgesleten.

Het resultaat met de eerste laag bijts. Dat ziet er al heel wat beter uit.
Het resultaat met de eerste laag bijts. Dat ziet er al heel wat beter uit.