De eerste (tijdelijke) binnendeuren

Afgelopen week is Papa Jef langs geweest. We waren het namelijk beu om altijd een gordijn opzij te moeten houden telkens als we naar de living moesten met onze handen vol met winkelwaar bijvoorbeeld. Dat is niet alleen onpraktisch, dat is bij momenten gewoon bijna niet te doen.

Omdat we voorlopig nog geen centen opzij hebben om definitief alle binnendeuren te plaatsen hebben we als compromis alvast 2 tijdelijke binnendeuren gezet, namelijk die van de gang naar de living en de deur van de badkamer. Vooral deze laatste is in de winter interessant, want zo blijft de warmte beter in de badkamer, hetgeen het afdrogen wat comfortabeler maakt.

Nu zo’n binnendeur zetten, hoe begin je daar eigenlijk aan?

Je begint uiteraard met het opmeten van je deurgat. In ons geval is dat dus 95cm breed en 205cm hoog voor alle binnendeuren.

Je plaatst eerst het binnenwerk. Dit heb je op maat gemaakt, ervoor zorgend dat er rondom het kader nog ongeveer één tot anderhalve centimeter vrije ruimte blijft. Het kaderwerk wordt dan met behulp van spieën mooi waterpas gezet en langs beide zijden vastgezet op 6 plaatsen: aan de bovenzijde in elke hoek, in het midden van elke verticale plank en onderaan in de hoeken.

De spie zoals ze bovenaan in de hoek geklopt wordt om het buitenkader vast te zetten.
De spie zoals ze bovenaan in de hoek geklopt wordt om het buitenkader vast te zetten. In totaal worden er 12 spieën gebruikt om het deurkader op zijn plaats te zetten.

Als het deurkader correct op zijn plaats staat en alles is netjes waterpas, hang je de deur op haar plaats. Papa Jef had op voorhand al de latjes in het deurkader bevestigd waar de deur tegen sluit, dat spaart tijd bij het plaatsen. Het is uiteraard ook heel belangrijk dat je de scharnieren aan de juiste kant van de deur en het kader bevestigd en dat je de afstand van de scharnieren perfect uitmeet. Omdat dit type “verfdeurkes” heel licht is, zijn 3 eenvoudige scharnieren ruim voldoende.

Dan wordt er op de punten waar de spieën zitten PU-schuim in de spleet tussen de muur en het kader gespoten. De volledige breedte wordt opgevuld. Dit PU-schuim zal dan uitharden en zorgen dat het deurkader niet meer van plaats gaat. Om te voorkomen dat door het uitzetten van het PU-schuim de planken komen krom te staan, zet je 3 latten strategisch in het deurgat en dat laat je het PU-schuim ongeveer een uurtje uitharden.

Met de deur op zijn plaats en PU-schuim op zes plaatsen worden er 3 latjes strategisch  in het deurkader gezet om ervoor te zorgen dat de wangen niet krom  komen te staan door het uitzetten van het PU-schuim.
Met de deur op zijn plaats en PU-schuim op zes plaatsen worden er 3 latjes strategisch in het deurkader gezet om ervoor te zorgen dat de wangen niet krom komen te staan door het uitzetten van het PU-schuim.

Nadat het PU-schuim uitgehard is, wordt het deurkader afgewerkt met de “schabranten” zoals wij dat hier noemen. Deze zijn ‘eenvoudig’ een omkadering die exact op maat gezaagd worden en met bovenaan een 45° verstek zodat deze netjes kunnen aansluiten.

Als laatste met een goeie houtbeitel nog de opening voor het slot van de deur uit het deurkader snijden en de klink monteren en je binnendeur is helemaal klaar.

Ons Lien voor de afgewerkte binnendeur van de liviing.
Ons Lien voor de afgewerkte binnendeur van de liviing.

Wij hebben voor deuren met een opening in plexiglas gekozen om licht naar de gang en de badkamer te laten gaan. Maar omdat het plexiglas nogal makkelijk bekrast wordt hier nog een transparante folie met een leuk motiefje op geplaatst. Bovendien willen we toch al wat mooiere klinken op de deur zetten. Maar dat is werk voor morgen.