Bouwen op zijn zondags…

Vanmorgen hebben we op de bouw afgesproken om samen met Jens te bekijken wat we nog kunnen doen om mijn “bouwverlof” af te sluiten.

Eefje en ik beginnen alvast met enkele van onze kepers van het dak aan mekaar te nagelen. Net als de tussenschotten in de vloer waar het stro tussen komt moeten we ook voor het dak twee balken boven mekaar zetten die dan later tussen de dragende kepers gezet worden om het stro tussen te steken. We hebben nog maar een beperkt aantal koppelplaatjes kunnen bemachtigen (we verwachten nog een levering van 450 stuks), dus we kunnen ze nog niet allemaal aan mekaar zetten. Doordat de balken zeer lang zijn moeten we ook heel voorzichtig te werk gaan bij het verplaatsen van de balken. Ze buigen sterk door en we zijn heel voorzichtig omdat we willen voorkomen dat ze breken. Daarom verplaatsen we de afgewerkte balken per drie in één keer met de kraan. Zo zijn we zeker dat ze niet te fel doorbuigen en breken.

Ondertussen maakt Jens een mal om te proberen de uitsparingen in de balken van de tweede verdieping te frezen. Zo besparen we Papa Jef wat werk en kunnen wij al een vloer leggen op het tweede als deze balken geplaatst worden. Het frezen lukt prima, maar de mal exact op maat maken dat blijkt toch echt een precieziewerkje voor specialisten. We besluiten dat we dit toch best overlaten aan de specialist terzake en dus gaan we aan de slag om de balken op hun plaats te leggen en ze ter plaatse te laten frezen.

Dit blijkt moeilijker dan verwacht omdat de dragende balk aan de linkerkant van het huis enkele milimeters te hoog uitkomt. Hierdoor vergt het heel wat trek en duwwerk om de balk op zijn plaats te krijgen. Onze buurman Marcel ziet dat we hem er niet tussen krijgen en biedt spontaan aan om te komen helpen. Ondertussen komen ook Ward en Katleen toevallig voorbij en met hun hulp wil de balk eindelijk op zijn plaats. Links een beetje wegschaven van de dragende balk en dan met twee sergeanten trekken en duwen en uiteindelijk schuift de balk op zijn plaats. Da’s één! De tegenoverliggende balk gaat al even moeilijk en we zijn maar wat blij dat we extra hulp hebben om de balk op zijn plaats te wringen.

Jens ontdekt enkele voorgeboorde gaten aan de bovenzijde van de balken en we controleren even op ons bouwplan hoe de balken op de dragende balken bevestigd moeten worden. Dit blijkt te moeten met schroeven van 8mm dik en 45cm lang. Dat moet zo ongeveer de langste schroef geweest zijn dat we in ons leven gezien hebben. Jens draait ze met onze boormachine in tot op enkele centimeters na. Blijkbaar is onze boormachine niet sterk genoeg om ze helemaal in te draaien. De laatste paar centimeter gebeurt dus met de hand! Hiermee liggen de achterste twee balken van de zolderverdieping op hun plaats.

Het laatste stukje van de schroeven van 45cm worden door Jens met de hand ingedraaid.

Het is nog vrij vroeg en dus beslissen we om ook de twee balken van spant 3 op hun plaats te leggen. Deze lijken op het eerste zicht iets eenvoudiger te zijn omdat ze maar op één plaats tussen de centrale balk geklemd moeten worden. Ik zeg wel duidelijk lijken eenvoudiger te zijn, want ook hier moet er weer serieus gewerkt worden om de balk op zijn plaats te krijgen.

Mijn schoonmoeder, Tine en haar vriend, Raoul zijn ook op de bouw aanwezig om een kijkje te nemen en Raoul helpt ons zelfs in zijn zondags kostuum om de eerste van de twee balken op hun plaats te krijgen.

Bouwen op zijn zondags.

Na nog een heleboel trek- en sleurwerk met sergeanten en zware hamers krijgen we uiteindelijk ook deze twee balken op hun plaats.

Jens en Jean Marie zwoegen om de laatste balk op zijn plaats te krijgen.

Jens draait er de enorme schroeven nog in om ze vast te zetten terwijl Eefje en ikzelf nog enkele kepers aan mekaar koppelen met de koppelplaatjse totdat alle spijkers op zijn.

De twee balken van spant 2 laten we voorlopig voor wat ze zijn, want zonder vloer op de eerste verdieping om op te staan is dit te gevaarlijk om nu aan te beginnen.

Het resultaat van een dag zwoegen op 4 balken...

Bedankt iedereen die vandaag een extra handje toestak. Zonder jullie hulp was het ons niet gelukt om deze balken op hun plaats te krijgen.

2 reacties


  1. //

    Ik heb nog wat liggen denken aan die mal. k’Heb besloten om die thuis te maken waar ik over het juiste materiaal beschik. Dinsdag zal die mal klaar zijn (althans hoop ik) en zal ik de uitsparingen frezen voor de 2e verdiep zodat we verder kunnen voor het dak.


  2. //

    Nice. ‘k Zal ook nog eens met Jef overleggen, want we moeten ook het dak van de garage nog overspannen en ik denk dat hiervoor het benodigde hout nog niet geleverd is.
    Zonder vloer boven de garage is het te riskant om de laatste horizontale balken op hun plaats te leggen, maar we kunnen wel al de balken aan de achterkant op hun plaats leggen natuurlijk.
    Ik laat je iets weten als ik Jef gebeld heb.

Comments are closed.