Casa Calida: Stroroute Limburg

In afwachting van ons eigen bouwproject zijn we vandaag de stroroute in Limburg gaan doen, georganiseerd door Casa Calida.

Om 13u afspraak bij het huis van onze architect, Peter Vos. Na een korte inleiding door Geert van Casa Calida, gaf  Peter wat extra uitleg over de techniek van de strobalenbouw en waar hij zijn inspiratie haalde om met strobalenbouw te beginnen. We kregen ook een antwoord op enkele technische vragen en omdat we een wel zeer ambitieuze timing voor onze bouwplannen opgeven, kregen we meteen de raad om alle toeleveranciers goed op tijd te contacteren.

Daarna gingen we op weg naar de nieuwe woonst van Hein en Geert, die al voor de tweede keer een huis met strobalen bouwen. Om jullie een idee te geven van hoe zo een bouwwerf eruit ziet, vind je hieronder een drietal foto’s.

Overzicht van de benedenverdieping

Door het trapgat kun je goed het stro in het dak zien zitten.

Na een zeer leerrijke uitleg van Hein over hun bouwwerf in Millen, krijgen we meer en meer kriebels om er zelf aan te beginnen. We hadden uiteraard niet anders verwacht…

Na de bouwwerf gaan we nog op bezoek bij Els en Geert die het geluk hadden van een onafgewerkt strohuis te kopen en momenteel druk bezig zijn om dit verder af te werken.

Als laatste strohuis gaan we langs bij Dominique in Tongeren. Dit huis komt wat oppervlakte betreft ongeveer overeen met de bebouwbare oppervlakte die wij kunnen benutten en gaf ons dus een goed gevoel van de toekomstige ruimte van ons eigen strohuisje.

In elk huis valt op hoeveel rust en kalmte zo’n strohuis uitstraalt en hoe ondanks het feit dat er met grote open ruimtes gewerkt wordt het nergens in huis hol klinkt, hetgeen zo typisch is aan een leeg bakstenen huis.

Enfin, het was een gezellige en leerrijke namiddag en we zijn er nog meer van overtuigd dat dit het type huis is dat wij als ons nestje willen gaan bouwen. We zijn alvast heeeeeeel benieuwd naar de eerste plannen en staan te popelen om eraan te beginnen.

2 reacties


  1. //

    Veel succes gewenst met de start van je stro avontuur,fijn om te weten dat er in mijn hometown een strobalenwoning gaat verschijnen,en hoewel ikzelf iets meer naar het noorden van de provincie ben getrokken passeer ik nog wel regelmatig in Zolder.Zal dus zeker het verloop volgen,op je blog en life.
    Groeten van een mede-strobalenbouwer


    1. //

      Ja, de Limburgse roots zitten diep bij mij en dus kijk ik er al naar uit om weer terug naar mijn geboortedorp te kunnen verhuizen…

Comments are closed.