Nen trap, panlatten, triplex plankskes en een gratis douche…

Gisteren hebben we weer enkele leveringen mogen ontvangen op onze werf.

In de voormiddag heeft Paesen onze dakpannen geleverd zodat het nu voor het huis weer aardig vol staat. Dit keer niet met hout, maar met paletten pannen. Als je ze zo allemaal bij mekaar ziet staan, realiseer je je pas dat er wel heel veel pannen op ons dak moeten.

Na de middag werden ook onze dakgoten met alle toebehoren geleverd door Houbrechts Plastiebouw uit Alken.

Als we vanmorgen om 8u toekomen op de werf staat Papa Jef ons alweer op te wachten. Ook hij heeft een heleboel materiaal voor ons bij in de vorm van triplex planken om in de schotten van de vloer te leggen, treden voor onze tijdelijke trap en een pallethaak voor de kraan waarmee we makkelijk de dakpannen naar boven kunnen brengen. De triplex planken zijn alvast allemaal netjes op breedte gezaagd. Zo hoeven wij ze enkel op de juist plaats tussen de schotten te leggen.

Daarmee hebben we weer aardig wat materiaal om ons de komende dagen mee te amuseren…

We beginnen alvast met het uitladen van de vrachtwagen. We leggen de triplex planken in de garage zodat ze beschermd liggen tegen de weerelementen.

Daarna toont Papa Jef ons hoe we de treden op onze tijdelijke trap moeten bevestigen: De trede wordt op de voorziene steunpunten gelegd en dan wordt aan weerszijden de trede vastgezet door twee nagels schuin door de trede te slaan en in de zijkant van de trap. Om te voorkomen dat de trede en de trap niet goed aansluiten, gebruiken we een sergeant om de trede goed te klemmen tussen de zijplanken van de trap.

Terwijl ik onderaan de trap begin en zo trede per trede omhoog werk, gaan Eefje en Papa Jef het dak op en beginnen alvast met de onderste panlatten op hun plaats te slaan.

Als de trap klaar is, kruip ik samen met Papa Jef op het dak om de overige panlatten op hun plaats te slaan terwijl Eefje beneden de triplex planken tussen de buitenste balken alvast op hun plaats legt en er het dampzeil in vastniet. Het dampzeil wordt met de tekst naar beneden in de vakken gelegd. Zo verzekeren we dat het water wel naar buiten kan verdampen maar niet weer naar binnen kan doordringen, net zoals op het dak.

Om de afstand tussen de latten uit te zetten gaan we dan als volgt te werk:

  1. Zet op een referentielat de afstand tussen de panlatten uit. Zo hoef je niet telkens opnieuw te meten om de afstand tussen de latten te bepalen. De afstand die je moet uitzetten vind je terug in de beschrijving van je dakpannen. Het is heel belangrijk dat je dit heel precies doet. In ons geval is er immers maar 8mm speling op de afstand tussen de pannen!
  2. Leg de referentielat aan het ene uiteinde van het dak en sla een nagel op de buitenste tenglat om de afstand te bepalen.
  3. Herhaal dit aan het andere uiteinde van het dak. Zo krijg je twee referentiepunten.
  4. Haak het smetkoord in aan de nagel aan een kant van het dak.
  5. Rol het smetkoord af tot aan de overkant van het dak en span de koord goed aan zodat ze strak komt te zitten. Als je aan beide kanten goed uitgemeten hebt, krijg je zo een mooie rechte lijn op de juiste afstand die ook nog eens mooi waterpas loopt.
  6. Trek de smetkoord omhoog en laat ze schieten. Zo klapt ze tegen de tenglatten en worden de streepjes op de latten getekend. De smetkoord bevat immers een poeder dat afgeeft als de koord ergens tegen slaat.

Zoals je ziet, heel simpel en efficiënt!

Om de latten correct vast te nagelen ga je dan als volgt te werk:

  1. Begin onderaan en aan een uiteinde van het dak.
  2. Lijn de panlat uit zodat de bovenzijde perfect gelijkloopt met de lijn die je net getrokken hebt met het smetkoord.
  3. Het uiteinde van de lat moet halfweg een tenglat komen. Het andere uiteinde mag aan de zijkant van het dak een stuk uitsteken. Dat kan later afgezaagd worden.
  4. Sla de lat vast met een latnagel op elke tenglat. Deze nagel zal door de panlat en de tenglat tot in de dragende keper gaan en zorgt zo dat de panlat stevig vastgezet wordt.
  5. Waar de panlat halfweg de tenglat uitgelijnd werd, sla je nog een nagel net onder de lat voor extra stevigheid.
  6. De volgende lat leg je tegen de vorige lat, zodat deze ook halfweg de tenglat komt.
  7. Lijn de lat weer uit door de bovenkant van de lat te laten gelijkopen met de uitgezette lijn.
  8. Als je aan de andere kant van het dak komt, zorg je dat de lat niet te lang is door deze op de juiste afstand af te zagen.
  9. De volgende rij panlatten bevestig je op dezelfde manier op de tenglatten.

Uiteraard loop je niet telkens van links naar rechts over de volledige lengte van het dak, maar werk je enkele latten omhoog en schuif je daarna op. Zo voorkom je onnodige meters te lopen over de panlatten op je dak.

Na een dagje werken – we werden regelmatig onderbroken door een fikse regenbui – liggen de latten van het grote dak aan de rechterkant allemaal op hun plaats.

Gelukkig had Papa Jef zijn nagelpistool mee en moesten dus niet alle nagels met de hamer ingeslagen worden, hetgeen aardig wat werk spaart. Het blijft toch best zwaar werk omdat je de hele dag op dunne panlatten loopt en bovendien nog de hele tijd bergop en bergaf moet gaan. Neem daar dan nog bij dat zo’n nagelpistool toch wel wat weegt als je dat niet gewoon bent te hanteren en je zal begrijpen dat je na een dag werken echt wel stikdood thuis komt.

Morgen zal er niet gewerkt worden op de werf, want dan moeten we naar de vernissage van Eefje haar tentoonstelling, maar maandag wordt er weer verder gewerkt.