Eindelijk! De afvoer is klaar…

Het heeft bloed zweet en tranen gekost, maar het is eindelijk  gelukt!

Alle buizen beneden werden aan mekaar verbonden en het was best puzzelen, maar met de goedkeuring van “Jef van Anja” zijn we er gerust op. De vloer kan nu definitief dicht, maar voordat we dat doen zorgen we ervoor dat alle leidingen gefotografeerd en gedocumenteerd worden. Dit laatste zal de verplichte keuring van het afvoerwater aanzienlijk vereenvoudigen.

En voor onze trouwe lezers volgt hieronder een gedetailleerdere beschrijving van de hele aansluiting…

De afvoer van het pompbakje in het toilet onder de trap en deze van de pompbak aan het eiland in de keuken  worden via een tussenschot naar het midden geleid. Daar worden beiden aan een centrale afvoerbuis gekoppeld die het water afvoert naar buiten. De keukenafvoer wordt via een flexibele buis aangesloten op het uiteinde van de centrale afvoer.

De afvoer van keuken en toilet komen samen op een centrale afvoerbuis.

De afvoer van het het pompbakje in het toilet wordt met een flexibele buis en een Y-stuk gekoppeld. We gebruiken een Y-stuk omdat het afvoerwater geen te scherpe bochten mag maken. Door een Y-stuk te gebruiken loopt het water dus gemakkelijker weg.

De afvoer van de keuken wordt over de afvoer van het toilet geleid en via een flexibele buis gekoppeld aan de centrale afvoerbuis.

De afvoer van het pompbakje op de studio/atelier wordt via de muur naar beneden gebracht en dan via de buitenkant naar het midden, waar we een best ingewikkelde constructie gemaakt hebben om alles samen te brengen.

In de hoek komt zowel de centrale afvoer, als deze van de studio en een grote buis die het water van de badkamer boven naar beneden brengt samen en om dat in goede banen te leiden hadden we wel wat puzzelwerk.

We beginnen met een centraal verzamelpunt aan te maken met behulp van twee T-stukken van doormeter 110mm, aan de ene kant worden hierop twee bochten van 45° gezet en aan de andere kant plaatsen we een mof die een overgang van 110mm naar 40mm maakt. Op deze mof wordt de afvoer van de studio aangesloten.

De afvoer van de studio wordt via een flexibele buis en een mof aangesloten op het centrale afvoer "puzzelstuk".

Om alles aan mekaar te koppelen zagen we enkele korte stukken van een overschotje van een buis van 110mm om als koppelstuk te dienen tussen de puzzelstukken. Het eerste T-stuk zorgt voor de afvoer naar beneden en dus naar buiten. Het tweede T-stuk wordt ook voorzien van een mof om de centrale afvoerbuis van 40mm te laten toekomen.

Klinkt ingewikkeld? Een beeld is beter dan duizend woorden en de foto hieronder zal de boel ongetwijfeld een heel stuk verduidelijken…

Het verzamelpunt van alle afvoerwater. Hier hebben we best wel wat aan gepuzzeld eerdat alles mooi in mekaar paste.

Als alles in mekaar gepuzzeld is, testen we eerst even alles uit met een bekertje water. Voordat we alles vastlijmen willen we immers zeker zijn dat alles mooi afloopt zoals het hoort.

Gelukkig maar. Alle water komt netjes aan het uiteinde er weer uit. Om zeker te zijn dat alles bij het verlijmen nog mooi terug op zijn plaats komt, gebruiken we een handige tip van Jef van Anja.

We tekenen de rand van de buis af en tekenen een kruis op de aansluiting. Zo zien we perfect tot hoever we moeten lijmen en bij het terug in mekaar zetten hoeven we enkel ervoor te zorgen dat de lijnen terug tegenover mekaar staan om zeker te zijn dat alles weer zit zoals het zat.

Nog een tip als je een brede buis moet doorzagen: probeer dit niet in een keer te doen van boven naar beneden. Zo ga je gegarandeerd scheef en het is net heel belangrijk dat de buis mooi recht afgezaagd wordt. Anders sluit ze immers niet goed aan in de koppelstukken en heb je kans dat hier water gaat blijven staan en op den duur lekken veroorzaakt. Daarom is het best dat je met een stift de buis rondom aftekent en daarna met een goede ijzerzaag de buis stuk per stuk doorzaagt. Dat wil zeggen dat je begint te zagen tot je door de buis zit en dan de buis een stukje verder draait en zo beetje per beetje de buis rond gaat totdat je aan de andere kant weer uitkomt waar je begonnen was. Als je mooi langs je getekende lijn blijft zagen krijg je zo een perfect recht afgezaagde buis. Als laatste gebruik je wat fijn schuurpapier om de draadjes weg te schuren zodat je een mooi glad afgezaagde buis krijgt.

Als alles verlijmd is doen we nog een laatste watertest om zeker te zijn dat alles afloopt zoals het hoort alvorens we de vloer terug beginnen dicht leggen. Jawel, het water loopt perfect naar buiten. Oef!

We beginnen met het terug leggen van de OSB-platen in de keuken. De gaten komen uiteraard niet meer perfect overeen met de oorspronkelijke gaten, omdat de buizen nu netjes tegen een tussenschot liggen en dus moeten er ook nieuwe gaten geboord worden. Al bij al gaat dat vrij vlot en we kunnen de week afsluiten met een gerust gemoed. De vloer in de keuken is weer compleet.

Volgende week gaan we de rest van de vloer beneden dicht leggen zodat we tegen het einde van de week kunnen beginnen aan onze stromuren.