Het moeilijkste bewaard voor het laatste…

De laatste muren zijn blijkbaar ook absoluut de muren met de grootste uitdagingen.

In de bovenste piek van de muur moet er telkens een driehoek opgevuld worden met stro, net onder het dak. Er kan hier dus niet op de klassieke manier gewerkt worden om het stro aan te drukken. We beginnen op vrijdagavond met de eerste moeilijke muur, de achterste muur op zolder waar geen raam in moet.

De onderste lagen zijn nog vanzelfsprekend, want dat is een kwestie van stro stapelen en dan naar beneden aandrukken. Maar als we de tip naderen, moeten we een andere techniek gaan verzinnen. Even nadenken en overleggen, dus…

We komen uiteindelijk met de volgende oplossing:

  • 2 balken van ongeveer 60cm zagen waarop de haken om ze aan het skelet vast te zetten alvast klaar gezet worden
  • de eerste balk houd ik omhoog aan de achterkant van de muur en Eefje hamert deze tegen de balken vast
  • vervolgens vullen we de holte boven de halve bank op met stro en drukken dit zo goed mogelijk aan
  • op de tweede balk wordt er een pakket stro vastgebonden, zodat ik dit samen met de balk omhoog kan drukken en zo het stro in de holte kan aandrukken
  • Eefje hamert de balk weer vast met de haken tegen het houtskelet

We hebben hiermee de piek goed opgevuld en terug een horizontale balk waartegen we onze krukken kunnen zetten om het stro van de lagere lagen aan te drukken.

Wanneer er geen strobaal meer tussen past, wordt de overblijvende ruimte opgevuld met op maat gemaakte strobalen. Een triplex plaat helpt hierbij om de balen goed te kunnen klemmen.

Op zaterdagmorgen is ook Papa Jef weer van de partij om de laatste ramen af te werken. Hij brengt ook extra stelling mee. Deze zullen we nodig hebben om het stukje muur boven de vide te kunnen bouwen.

Ook Niels komt langs om de steun voor de lier waarmee we het glas omhoog zullen trekken te verstevigen. Hij heeft een extra verstevigingsring gemaakt om rond de verticale buis op het zwakke punt vast te zetten. Van daaruit zal de steun extra verankerd worden met twee balken die verbonden worden met twee draagbalken van het houtskelet. Dit zou voldoende tegengewicht moeten geven zodat deze buis niet langer doorbuigt onder de grote last van het zware glas.

Voordat hij naar huis gaat, helpt Niels nog een handje bij het opbouwen van de stelling en het afwerken van het laatste stukje plafond op zolder. Eefje en ik kunnen ons zo volledig concentreren op muren bouwen en tegen de avond zijn we dan ook blij dat we twee volledige muurhelften klaar hebben, inclusief de moeilijke bovenste hoeken. De basislaag van de volgende muur ligt ook al op zijn plaats en daarmee zijn we even technisch werkloos, want de metalen hoeken die we nodig hebben om de aandrukbalken vast te zetten zijn op.

Daarmee hebben we onszelf nog een keertje een echte rustdag verdiend op zondag, maar maandagavond wordt er weer verder gewerkt. We willen immers over twee weken alle muren helemaal klaar hebben!