Bijna winddicht!

Zaterdagmorgen hebben we afgesproken met Papa Jef, en ook Jens en Niels zullen een handje komen toesteken bij het plaatsen van onze ramen.

Terwijl Eefje zich voorbereidt om te gaan lesgeven in de kunstacademie vertrek ik richting bouw. Ik ben om 8u op de werf en begin alvast met het dichtleggen van de vide met enkele draagbalken zodat we niet op een wankele stelling hoeven te werken om de ramen te plaatsen.

Even later komt ook Papa Jef toe en samen maken we het plateau dicht met enkele multiplex platen. Daarna beginnen we alvast met de dorpel te leggen van het grote raam aan de zijkant boven de vide, waarna het raamkader erbovenop vastgezet wordt. In afwachting van de aankomst van Niels en Jens leggen we ook alvast de dorpel van het achterste raam. Dit is het grootste raam van het huis: 2m50 hoog en 4m19 breed. Net als de dorpel op zijn plaats ligt komen Niels en Jens ook toe en vliegen we er meteen in om het grote raam op zijn plaats te krijgen. Door de omvang is dat geen sinecure om dit mooi op zijn plaats te krijgen. Maar gelukkig zijn we meesterpuzzelaars.

Even later staat dan ook dit raam op zijn plaats. Als we het eerste glas in het raam willen zetten, blijkt echter dat we het ondersteboven gemonteerd hebben en dus moet het er eerst terug uit en omgekeerd worden. Weer even ronddraaien en puzzelen en daarna staat het uiteindelijk definitief op zijn plaats. Tegen dan is het al een stuk na 12u en dus pauzeren we eerst even voor de lunch.

Na de lunch wordt het glas in het raam achteraan geplaatst en als Eefje toekomt na een drukke lesdag zijn Papa Jef, Jens en ik bezig met het plaatsen van het glas in het raam rechts boven de vide, terwijl Niels beneden het glas perfect afkit met silicone. Er wordt nog flink doorgewerkt totdat de avond valt en het te donker wordt om verder te werken, maar tegen dan zijn alle ramen van de eerste verdieping geplaatst en is het raam in de keuken ook op zijn plaats gezet.

Er blijven dus enkel nog het raam van de voorgevel beneden, het zolderraam en de deuren om te plaatsen.

’s Avonds hebben we afgesproken met een oude vriend die ik in jaren niet meer gezien heb en we komen dan ook zeer laat thuis. We verwittigen Niels dat we pas tegen de middag naar de bouw zullen komen, want we hadden afgesproken dat Niels verder zou werken aan het afkitten van de ramen langs de buitenzijde, zodat hierlangs geen water meer kan binnendringen.

Op zondag zijn we dus tegen de middag weer present samen met Niels. Terwijl Niels verder de ramen perfect afkit, schroef ik alvast de OSB-platen van de vloer beneden vast zodat deze stevig vast komen te zitten. Ze waren tot dan toe enkel vastgenageld waardoor deze nog flink mee bewogen als je erover liep. Eefje zorgt ondertussen dat ons huisje er wat opgeruimder bij ligt en zet zich achter het wegscheppen van een berg zand die nog in de weg ligt achter het huis.

Buiten wordt er een stelling opgesteld om ook op grotere hoogte makkelijk de ramen te kunnen afkitten en de plastiek die nog voor de ramen hangt wordt weggehaald. Dat geeft meteen een heel ander uitzicht!

Niels en ik plaatsen een stelling zodat er veilig gewerkt kan worden om de ramen langs buiten af te kitten en de plastiek te verwijderen.

Er wordt weer verder gewerkt totdat het te donker wordt om nog verder te werken buiten.

De OSB-platen worden vastgeschroefd zodat de vloer minder kan bewegen.
Het is al goed donker als het laatste raam afgekit wordt.

Het was een druk weekend, maar het resultaat mag er zijn. Ons huisje is bijna winddicht!