Winddicht!!

Dit weekend hebben we eindelijk onze volgende mijlpaal kunnen aanvinken: alle ramen zijn geplaatst en ons huisje is dus nu officieel helemaal winddicht.

Terwijl ik het glas tegenhoud, zorgt Papa Jef dat het perfect gecentreerd wordt binnen het raamkader en steunt op de speciaal hiervoor voorziene blokjes. Zo zijn we er gerust in dat het glas niet door ongelijke druk gaat barsten.

Nadat het laatste raam geplaatst is beginnen we aan het kader van de laatste binnenmuren. Op zolder komen we wat betreft weer een nieuwe uitdaging tegen.

Doordat de nok van het dak ongeveer 4 meter boven de vloer van de zolder is, wordt de hoogte van de muur als we deze helemaal tot boven zouden laten doorlopen wel enorm hoog. Dat wil zeggen dat we hiervoor heel veel OSB en later leem zouden nodig hebben om deze enorme oppervlakte te bekleden. Daarenboven zou heel veel warmte verloren gaan doordat deze naar de nok van het dak zou trekken. Daarom beslissen we om het plafond hier te verlagen tot 2m50, naar analogie met de plafondhoogte op het gelijkvloers en de eerste verdieping.

Om dit te bewerkstelligen beginnen we op dezelfde manier als voor de andere muren: een plank op de vloer waarin de deuropening uitgespaard wordt, daarna een plank langs de steunbalk in het midden van het huis naar omhoog tot tegen de balk van de nok. Daarna wordt er een plank onder tegen de balk van de nok geschroefd en dan wordt het kader compleet gemaakt tegen de andere verticale balk.

Normaal zouden we nu tussen de bovenste en onderste plank verticaal om de 45cm een verticale plank plaatsen om zo de muur compleet te maken, maar hier gaan we net ietsje anders te werk. We plaatsen maar om de twee planken een plank verticaal tot bovenaan tegen de nok. Deze zorgen ervoor dat de muur verbonden wordt met het dak en dat de muur hierdoor stevig  verankerd wordt en niet kan beginnen “wiebelen”.

Daarna worden er tussen deze lange verticale planken horizontale plankjes geplaats, op 2m50 hoog (gemeten tot de bovenkant van de horizontale plank). Deze zullen dienen als basis voor het plafond later en het is dus belangrijk dat deze allemaal perfect op dezelfde hoogte en waterpas vastgeschroefd worden.

Tenslotte verstevigen we de muur op de klassieke manier door halfweg tussen twee lange planken een plank tussen de zonet geplaatste horizontale plank en de bodemplank te plaatsen. We eindigen uiteraard weer door tussen alle verticale planken op ongeveer 1m25 een kort plankje tussen de planken te zetten voor de stevigheid van de muur.

Eefje schroeft het korte horizontale plankje vast. Zo worden de muren stevig en echt "muurvast"...

Daarmee hebben we de muur langs de gang klaar om te bekleden met OSB.

Tenslotte verhuizen we nog een hoop hout die we tijdelijk aan de kant hadden liggen op zolder naar de andere kant van de zolder, want van zodra de OSB-platen er tegen staan, vrezen we dat we ze anders niet meer verhuisd krijgen…

Je zou het niet zeggen als je bovenstaande leest, maar daarmee is het alweer zondagavond geworden en is ons bobijntje meer dan af en snakken we naar ons welverdiend frietje!