Het laatste kaderwerk voor binnenmuren en het begin van een vals plafondje…

Vanmorgen hadden we om 9u afgesproken met Papa Jef.

Op het programma: het laatste kaderwerk voor de binnenmuren en een vals plafond op zolder.

Het is nog altijd berekoud buiten (vandaag maximum temperaturen van -4°C genoteerd) en dus heeft Papa Jef voor extra verwarming gezorgd door een gaskacheltje mee te brengen.  Zaaaaalig!

We vliegen er meteen in op zolder. Ik zaag planken op de juiste lengte, met een verstek van 45° op het einde. Papa Jef heeft zijn laser meegebracht waarmee we ons plafond perfect waterpas kunnen uittekenen. De planken worden op hun kant gezet, aan één kant op de muur van de gang en met de schuine kant vastgeschroefd tegen de schuine kant van het dak.

Aan de kant van het dak wordt de plank op de juiste hoogte vastgeschroefd.

Er wordt een plank gezet om de 45cm zodat we een draagvlak creëren waar later langs onder de plafondplanken tegen bevestigd zullen worden. Bovenop leggen we ook nog enkele extra planken voordat het plafond helemaal klaar is (anders krijgen we ze niet meer omhoog). Deze kunnen we dan gebruiken om op te lopen (kruipen) als we boven het plafond moeten zijn voor de aanleg van elektriciteit bijvoorbeeld.

Als het plafond klaar is aan de kant van de zolderkamers, houden we onze middagpauze.

Na de middagpauze bouwen we het kader voor de laatste twee binnenmuren: de muur die de twee zolderkamers scheidt van mekaar en de muur tussen het zoldertje vooraan en de voorste zolderkamer. Deze twee muren brengen weer een nieuwe uitdaging mee doordat ze aan één kant aansluiten met de schuine kant van het dak. Daarom moet de plank die verticaal gezet wordt van een verstek van 45° voorzien worden. Papa Jef doet het een keer voor en daarna zaag ik de overige balken op lengte terwijl Papa Jef ze op hun plaats schroeft.

Terwijl Papa Jef het plafond aan de andere kant van de zolder afwerkt, zorg ik voor de horizontale balkjes tussen de verticale balken en iets na 3 uur in de namiddag zijn we hiermee klaar.

Het plafond boven de vide is ook helemaal klaar...
Voorlopig kun je nog dwars door de muren kijken op zolder, maar daar komt binnenkort verandering in...

We ruimen op en daarmee zit het werk er voor vandaag alweer op.

We kunnen ons de volgende dagen volledig gaan toeleggen op het dichtmaken van deze muren aan één kant. Met de schuine kant zal dit zeker niet zo eenvoudig zijn als de overige muren…