Fermacell voorlopig afgerond en de eerste kringen elektriciteit…

Dinsdagavond hebben we uiteindelijk de (voorlopig) laatste Fermacell platen bevestigd aan onze OSB-muren op zolder. Daarmee zijn voorlopig alle muren aan één kant helemaal bekleed met eerst een OSB-plaat en daartegen een Fermacell plaat en is alles klaar om de elektriciteit te leggen.

Woensdagavond hebben we dan een rustdagje ingelast om eerst dit werk goed voor te bereiden. Per verdieping hebben we 3 plannetjes opgesteld:

  • eentje met een overzicht van alle stopcontacten: hierop duiden we aan waar we hoeveel stopcontacten willen hebben, hoe deze in kringen verdeeld moeten worden en hoe deze kringen van en naar de centrale elektriciteitskast lopen
  • eentje met een overzicht van alle lichtpunten: hierop duiden we aan waar we lichtpunten willen hebben, hoe deze met de elektriciteitskast verbonden worden en met welke draad
  • eentje met een overzicht van alle schakelaars: hierop duiden we aan hoe we de schakelaars via een grote lus met mekaar verbinden en terug naar de elektriciteitskast laten lopen

Deze plannetjes hadden we maandagavond al een keer overlopen met Gert van E.V.I. bvba en samen met de extra informatie die we daar meekregen konden we de plannetjes nu verder uitwerken zodat we weten welke draad waar gelegd moet worden. Zo vullen we elk plan aan met de draden zoals ze in een kring gelegd moeten worden van de elektriciteitskast tot het laatste aansluitingspunt en voorzien we alle kringen van een logische nummering die we zullen overnemen op de gelegde kabels.

We beginnen met het indelen van de stopcontacten in kringen, ermee rekening houdend dat er maximum 8 aansluitpunten mogen zitten op één kring. Een aansluitpunt kan 1 of meer stopcontacten bevatten. Dus dit wil niet zeggen dat er maximaal 8 stopcontacten op een kring zitten. Als je twee stopcontacten in 1 doosje zet (een dubbel stopcontact zoals dat heet) wordt dit maar als één aansluitpunt beschouwd. Daarboven zijn er een aantal apparaten die verplicht apart op een kring moeten aangesloten worden:

  • de wasmachine
  • de droogkast
  • de warmwaterpomp
  • de vaatwasser
  • de (microgolf)oven
  • de stopcontacten die buiten geplaatst worden

We komen zo uit op 13 kringen op het gelijkvloers, 2 kringen op de eerste verdieping en nog eens 2 kringen op zolder.  Dat belooft!

Stopcontacten worden aangesloten via een “3G 2,5mm²” draad. Dat wil zeggen dat er 3 draden door de buis lopen: geel/groen, blauw en bruin van elk 2.5mm² dik. De geel/groene draad is voor de aarding, de andere twee leveren de spanning.

Donderdag zijn we dan begonnen met het effectief leggen van de stroomkringen voor de stopcontacten op de benedenverdieping. Er waren door de schoonfamilie al een paar kringen gelegd, alleen waren deze nog niet helemaal van de nodige labeling voorzien en dus beginnen we met het labelen van de aanwezige kringen. We doen dit door aan de uiteinden 2 draden een halve centimeter te strippen zodat het koper vrij komt. Aan één uiteinde houden we de twee draden tegen mekaar en creëren we zo een kortsluiting, aan het andere uiteinde gebruiken we een weerstandmeter om na te gaan of we het juiste uiteinde beet hebben. Als het toestel een signaal geeft, hebben we de juiste draad en worden meteen de twee uiteinden gelabeld. Zo weten we perfect welke draad van waar naar waar loopt, hetgeen ons werk later bij het aansluiten zal vergemakkelijken.

Daarna gaan we aan de slag om alvast de eerste kring op de eerste verdieping te leggen. De draad is immers al naar boven naar de studio getrokken en moet vanaf daar enkel nog verder verdeeld worden. We rollen de draad eerst volledig af over de totale benodigde lengte. Hierbij houden we rekening met het feit dat we telkens als we een aansluitpunt voorzien, we daar wat extra draad voorzien om deze makkelijk uit de muur te trekken.

De draad wordt dan langs de muur geleid, tussen het stro waar mogelijk en anders door de binnenmuur. Als de draad langs het stro loopt, zetten we hem vast met speciaal hiervoor voorziene klemmetjes. Deze klikt op de draad en wordt met een nagel vastgeslagen zodat de draad mooi op zijn plaats blijft zitten. Waar de draad door de binnenmuur moet, boren we met een “speedboor” van 24 mm aan de vloerzijde en in het midden van de verticale planken een gat waar we de kabel door geleiden. Met onze boorkes van “den Aldi” gaat dat niet echt vlot, dus voor we aan de volgende reeks gaten beginnen zullen we eerst eens gaan shoppen voor een stevigere versie.

Foto’s om het bovenstaande wat te verduidelijken kunnen jullie dit weekend verwachten.