4/4 druipranden, 4/4 geschoren, 2/4 geriet, 0/4 gewapend, 0/4 beschermd

Vrijdagmorgen zijn  Eefje en ik alweer vroeg uit de veren. Er staat ons immers nog heel veel werk te wachten alvorens er maandag trasskalk tegen de gevels gespoten kan worden…

Terwijl ik alvast naar de bouw rijd om daar Ward en Katleen op te wachten, rijdt Eefje eerst even langs de dierenarts en daarna door naar Papa Ronny om de kompresseur van Niels op te halen. We gaan deze goed kunnen gebruiken om de nietmachines van Mathias van voldoende perslucht te voorzien. We hebben er 3 meegekregen, dus met twee aansluitingen op de kompresseur kunnen we met twee gelijk nieten.

Als Ward en Katleen toekomen, beginnen we alvast met het verwijderen van de latten en de plastiek die ondertussen al bijna een jaar rond ons huis hangt. Dat is een niet te onderschatten werk en ik ben maar wat blij dat Ward en Katleen er zijn om een handje toe te steken.

Waar de plastiek al weg is begin ik alvast met het stro te scheren met de heggeschaar op benzine. We hebben er eentje gehuurd en eentje meegekregen van Mathias, dus ook dat kunnen we met twee tegelijk doen. Geen overbodige luxe, want er moet heel wat stro geschoren worden! Gelukkig snijdt de heggeschaar door het stro alsof het boter is. Echt wel leuk speelgoed, zo’n Stihl heggeschaar… Vroem… vroem…

Met de Stihl heggeschaar gaat het scheren van het stro bijna vanzelf...

Even later komt ook Eefje toe met de kompresseur van Niels. Ze heeft goed nieuws: Niels en Jens komen vandaag ook nog een extra handje toesteken. Da’s een mooie verrassing!

Ward en Katleen moeten rond de middag verder en dus is het ideaal dat Niels en Jens hun rond de middag komen aflossen. Er wordt hard gewerkt en tegen vrijdagavond is bijna alle stro geschoren. Enkel het stro van de rechter zijgevel en de achtergevel moet nog geschoren worden. Zelfs het stro tussen het sierdakje en het grote dak is geschoren. Geen sinecure, want hiervoor hebben we eerst bijna alle pannen van het sierdakje moeten afhalen!

Terwijl Niels en ik ons concentreren op het scheren, beginnen Eefje en Jens alvast met het riet op de houten balken te nieten.

Tip van Eefje: In plaats van de stroken riet één voor één met een snoeischaar te knippen, zaag deze per bussel in één keer door met een cirkelzaag. Dat gaat een heel stuk sneller en zo krijg je meteen rollen van ongeveer 5m op de juiste breedte.

Van boven naar beneden: Jens, Eefje en Niels hard aan het werk om riet tegen de voorgevel te nieten...

Ook Eefje en Jens hebben hard gewerkt, want tegen vrijdagavond is het riet van de voorgevel en een deel van het riet van de linkergevel op zijn plaats geniet. Daarnaast werden ook de helft van de druipranden onderaan al op hun plaats gezet.

Het riet wordt op de balk geniet, telkens met een overlapping van 10cm over het stro.

De druipranden worden vastgezet, met de rand gelijk met de onderkant van de houten balk waarop het huis steunt. Hiermee moet je beginnen vóórdat je er het riet tegen niet!

Eerst wordt de druiprand vastgeniet onderaan de balk.
Daarna wordt het riet tegen de balk geniet, over de druiprand heen.

Tegen de avond zijn we allemaal goed moe, maar tevreden. Er is immers al heel veel werk verzet!

Zatermorgen zijn Eefje en ikzelf alleen van de partij. Vandaag moeten we het helaas zonder hulp stellen, maar we laten de moed niet zakken en vliegen er meteen in. Er is een stralend zonnetje en we zijn gemotiveerd!

Terwijl ik het laatste stro scheer, gaat Eefje nog snel wat extra riet halen bij den Brico, kwestie van zeker te zijn dat we voldoende voorraad hebben, he… Het scheren gaat vlot en Eefje helpt me met het laatste stukje stro te scheren zodat we daarna met zijn tweeën samen het riet tegen de balken kunnen nieten.

Tegen de avond zijn we weer kwalitatief moe.

Voorlopige tussenstand:

  • alle 4 de gevels zijn van druipranden voorzien
  • alle 4 de gevels zijn volledig geschoren
  • de voorgevel en linker zijgevel zijn volledig afgewerkt met riet, de achtergevel en de rechter zijgevel moeten nog afgewerkt worden
  • nog nergens is er wapennet geniet
  • nog nergens zijn de ramen afgeplakt om ze te beschermen tegen de traskalk

Er  is dus nog heel veel werk te doen op zondag…