Enkele kleine karweitjes en het begin van een groter karwei…

Papa Jef was vandaag ook weer van de partij om ons een handje komen toe te steken.

Terwijl Eefje snel even stroschilfers gaat halen om onder de leemfinish te kunnen mengen (het bouwverlof komt er immers aan en we willen zoals eerder al gezegd niet zonder materiaal komen te zitten), begint Papa Jef alvast in de berging om het kaderwerk voor de OSB-wand van de buitenmuur uit te timmeren. Als dat klaar is, wordt de fundering voor het verhoogde plateau in de berging gemaakt. We willen immers de droogkast en de wasmachine op een verhoog zetten. Dit helpt de stabiliteit van de vloer en zorgt ervoor dat het laden en lossen van deze 2 ook wat makkelijker zal zijn.

Ondertussen heb ik ook enkele foto’s genomen om de uitgevoerde werken aan het sanitair van de badkamer te documenteren:

De leidingen door de muur van de slaapkamer zorgen voor de toevoer van water voor bad (links) en douche (rechts).
De toevoer van water en afvoer voor het badkamermeubel zijn verwerkt in de muur van de traphal.
Langs de voorzijde ziet dat er zo uit. Twee keer toevoer en afvoer voor het badkamermeubel.
Het frame voor de wc op de badkamer staat ook al klaar.

Als het timmerwerk in de berging klaar is, beginnen we aan het plafond in de studio/atelier.

Papa Jef toont ons hoe we het plafond mooi recht kunnen krijgen:

Stap 1: Zorg dat de dragende planken van het dak goed vastzitten.

Eerst met de hamer een tik geven zodat de latten terug mooi aansluiten en daarna met een stevige schroef definitief vastzetten. Zo zijn we zeker dat het stro deze niet meer omlaag zal drukken door het gewicht.

Stap 2: Voorzie het plafond van een onderdak.

Dit wordt met de bedrukking naar beneden vastgeniet op de dragende planken. Zo kan het vocht niet in het dak doordringen.

Stap 3: Met panlatten wordt het plafond uitgetimmerd zodat we een perfect vlakke oppervlakte krijgen.

De eerste panlat wordt verticaal bevestigd op het laagste punt van het dak. Eerst met een schroef in het midden zodat ze op haar plaats blijft zitten, daarna zorg je dat je deze met een lange waterpas perfect recht drukt alvorens ze van boven tot beneden vast te schroeven. Één schroef op elke dragende dwarslat volstaat. Belangrijk hierbij is ook erop te letten dat het kopje van de schroef volledig verzonken is in de panlat. Anders gaat die later bij het bevestigen van de planchetten problemen geven.

Daarna zetten we een lat aan de twee uiterste zijden van het plafond en met enkele schroeven extra spannen we een touw over de breedte van het plafond en dit zowel bovenaan als onderaan. Dit touw zorgt ervoor dat we over de volledige breedte van het plafond op dezelfde hoogte kunnen blijven.

Daarna vullen we het plafond op met latten om de 45cm, waarbij we telkens gebruik maken van de lange waterpas om ervoor te zorgen dat deze perfect recht tegen het plafond zitten. Het touw zorgt ervoor dat we perfect gelijk blijven over de breedte van het plafond. Om de latten gelijk te zetten gebruiken we langere schroeven. Door de lat eerst tegen te houden en wat opening te laten tussen de lat en het plafond kunnen we met behulp van de schroeven de latten dichter tegen het plafond schroeven totdat deze overal perfect gelijk zitten.

Stap 4: Zet de onderste lijn planchetten perfect horizontaal als basis voor de rest van het plafond.

Ook hier maken we weer gebruik van een gespannen touw om de onderste rij planchetten perfect uit te lijnen.

Stap 5: Plafond uitvullen met planchetten tot bovenaan.

Met de overschot van de laatste planchette beginnen we aan de tweede rij. De laatste planchette wordt telkens op lengte afgezaagd en het stuk dat eraf valt wordt telkens op de volgende rij als begin gebruikt. We hebben wat dit betreft het geluk dat dit perfect uitkomt op een halve planchette. Zo krijgen we een mooi gelijk patroon in het dak zonder dat we hier extra moeite voor moeten doen.

De laatste rij planchetten komt niet perfect uit. Omdat we niet goed weten hoe we dit best oplossen, laten we dat even liggen totdat we Papa Jef hiervoor om raad hebben kunnen vragen.

Aan het begin van de tweede rij planchetten gebruiken we de halve planchette van het einde van de eerste rij.
Een overzicht van de panlatten die we gebruikt hebben om het plafond perfect waterpas uit te timmeren.