Don’t try this at home folks!

Vandaag hebben we om 10u afgesproken op den bouw met Jens. Hij zal ons vandaag een extra handje komen toesteken omdat ik donderdag mijn rug een beetje geforceerd heb met het verslepen van de zakken leemfinish. Een IT’er zijn rug is nu eenmaal niet gebouwd om 27 zakken van 25kg elk 3 keer van plaats te verhuizen.

Terwijl ik buiten de dompelpomp in de regenput hang en via enkele buizen een waterweg aanleg naar de riolering om het overtollige water uit onze regenput te pompen (deze loopt immers al over en er wordt nog wel wat regen verwacht de komende dagen), beginnen Eefje en Jens alvast beneden in de berging om de buitenmuur met OSB te bekleden. Zo is alles klaar voor de mannen van Jeva om volgende week het sanitair verder af te werken.

Ik begin alvast met in de muur van de gang glaswol te stoppen zodat ook deze muur geluidwerend zal zijn. Tegen dat ik daarmee klaar ben, hebben Eefje en Jens beneden in de berging de OSB-muur afgewerkt en samen beginnen we dan met de muur van de gang dicht te maken. Eerst met OSB, hetgeen heel vlot loopt tot de laatste rij OSB waarin we de balken die over de traphal lopen moeten uitsparen.

Om dit te vergemakkelijken leggen we tegen de balken een lange lat waarop we markeren waar de balken uitgehaald moeten worden. Deze lat wordt dan als meetlat gebruikt om de OSB af te tekenen. Zo is het een stuk eenvoudiger om de OSB-platen correct uit te zagen waar nodig. Het is daarna nog wat wringen, maar uiteindelijk past alles perfect in mekaar. We merken wel al dat het bovenste stuk Fermacell een uitdaging gaat worden, want daar raken we vanop onze verhoogde stelling net niet aan. Voorlopig nog zorgen voor later.

Na een korte pauze beginnen we aan de Fermacell en ook dit loopt heel vlot tot we aan de bovenzijde toekomen. Om het ons iets “makkelijker” te maken, meten we eerst de ruimte tussen de laatste rij platen en de balken op en plaatsen we eerst deze smalle strook. Daarna hoeven we dan enkel nog simpelweg de ruimte tussen de balken op te vullen. “Simpelweg” is wel niet zo simpel als je er niet aankunt natuurlijk. Na even overleggen hebben we een idee: buiten ligt nog een lange ladder. Als we die nu eens keer schuin omhoog zetten in de gang? Moet lukken en klinkt eenvoudig. Totdat je merkt dat de ladder wel erg recht omhoog staat en je er dus toch niet zo stabiel op staat.

Maar met het nodige hang- en vliegwerk lukt het uiteindelijk.

Even rusten, 4,5m van de grond terwijl Eefje het volgende plaatje mooi op maat zaagt.
En zo zorg je dus dat je jezelf niet van de ladder duwt: één voet op de ladder en één voet tegen de muur achter je en dan zien dat die schroef zo snel mogelijk op zijn plaats zit. Don’t try this at home, folks!

Jens en ik wisselen af op de ladder, want dat is best vermoeiend werk terwijl Eefje ervoor zorgt dat we alles netjes aangereikt krijgen en de plaatjes mooi op maat gezaagd worden.

Tegen de avond is de gang helemaal klaar en hebben we onze wekelijks frietje weer verdiend!