Lange en zware dagen…

Afgelopen donderdag had ik een dagje vakantie genomen, want Eefje en ik wilden de grote muur in de salon in één keer afwerken. Zoals jullie al eerder konden lezen geeft het afwerken van de 2de laag leem het beste resultaat als je de muur in één dag volledig kan afwerken. Omdat het hier toch om een muur van 5m hoog en 4m breed gaat, samen met een hoekpilaar en 2 kleine ramen, belooft het een lange dag te worden…

Terwijl Eefje in de voormiddag nog les geeft aan de kids van de kunstacademie, begin ik alvast en tegen dat Eefje rond de middag toekomt, zit ik bijna zover dat we omhoog moeten. Eerst wordt er gegeten (een mens moet zien dat hij voldoende eet, he!) en daarna bouwen we de stelling om in de hoogte te kunnen werken. We zetten de stelling zo dat we over de hele breedte van de muur een plateauke hebben om op te staan en we dus geen stelling hoeven te verplaatsen. We werken van onder naar boven en telkens als we op een hoogte komen dat we er niet meer bij kunnen, worden de planken een niveauke omhoog gelegd.

Ook het leem mengen gebeurt op de stelling, want zo’n kuip leem is te zwaar om omhoog op de stelling tillen. Een emmerke water en een emmerke leemzand daarentegen dat lukt nog wel (met wat hulp van de katrol uiteraard).

Er wordt hard doorgewerkt tot in de late uurtjes, want het is half één als we uiteindelijk stoppen. De leem is tegen dan helemaal tot boven aangebracht en de onderste helft van de muur is al gesponst. De bovenste helft is hiervoor nog te nat en we hebben geen zin om nog enkele uren te wachten, dus het sponsen van de bovenste helft zal voor vrijdag zijn.

Vrijdagmorgen wordt er stevig doorgesponst en rond de middag is de muur helemaal klaar. Het was zwaar werken, maar het resultaat mag er zijn. Een mooie aaneengesloten muur, van beneden helemaal tot boven. We zijn er zelfs in geslaagd om de muur redelijk vlak te krijgen. Hetgeen geen sincecure was, want er zaten redelijk wat blutsen en builen in de muur.

Omdat ik me niet 100% voel door een opkomend griepje en Eefje de namiddag moet gaan lesgeven, wordt er vrijdagnamiddag niet meer gewerkt.

De muur van de salon is eindelijk helemaal klaar!

De zaterdagmorgen komt Papa Jef weer een handje toesteken. Ikzelf ben thuis in mijn bed gebleven, wegens geveld door een griepje …

Dat wil wel niet zeggen dat er niet gewerkt is geweest de zaterdag. Integendeel!

Het plafond op de studio is helemaal afgewerkt. De laatste rij planchetten moesten nog tegen het plafond genageld worden, maar hiervoor hadden we wat hulp van onze professional nodig.

Een perfecte aansluiting tussen het schuin dak en het plafond. Mooi!

In de badkamer wordt de sokkel afgewerkt met waterdichte OSB-platen. Papa Jef heeft er netjes voor gezorgd dat deze verhoogde vloer afloopt naar de douche. Zo kunnen we er gerust in zijn dat er geen water in de badkamer zal staan als we een douche genomen hebben.

Het verhoogje van de douche is bedekt met waterdichte OSB en loopt netjes af richting douche.

De muur in ’t salon moest ook nog geborsteld worden voor de perfecte afwerking. Hier is Eefje van boven naar beneden aan begonnen. Zo kon de stelling ook al deels afgebroken worden van boven naar beneden. Enkel het rechter deel voor het raam laten we nog even staan, want de ramen moeten nog afgekit worden en daar kan de stelling nog perfect voor gebruikt worden.

Papa Jef had ook al de platen mee om de vloer op de benedenverdieping 2cm te verhogen alvorens deze afgewerkt wordt met laminaat. Deze kunststof platen samen met de laminaat zullen ervoor zorgen dat de vloer perfect aansluit aan de ramen.

De vloerplaten liggen alvast klaar in de keuken om op de vloer gelegd te worden.