Drukknopjes, gordijnen en leemfinish

Vandaag werd er op 3 fronten vooruitgang geboekt:

  • Eefje heeft in de badkamer de muur achter de WC en de schacht afgewerkt met leemfinish
  • Ikzelf heb op de benedenverdieping de drukknoppen voor het domoticasysteem aangesloten
  • Tussendoor hebben we samen alvast een eerste overgordijn opgehangen in de salon

Zo’n drukknop installeren is eigenlijk vrij eenvoudig, als je één keer weet hoe je de draden correct moet aansluiten. Doordat de draden veel dunner zijn dan deze van de stopcontacten verloopt dit ook een heel stuk makkelijker, omdat deze gewoonweg makkelijker plooien.

Voordat je begint met het aansluiten van de drukknoppen is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Dit wil zeggen:

  • Goed nadenken over waar je knoppen wil hebben
  • Goed nadenken over welke functies je waar wil bedienen
  • Daarna doordacht kleuren toekennen aan de verschillende drukknoppen, gebaseerd op de kleuren beschikbaar in de VVT-kabel (16 verschillende per lus)

In principe heb je minimum de eerste twee punten al uitgepuzzeld toen de VVT-kabel in de muren getrokken moesten worden, dus moet je nu enkel nog de detailplanning maken en kleuren toekennen aan de verschillende drukknoppen. Hierbij moet je zeker niet vergeten om 1 kleur te reserveren als vaste 0-draad die op elke schakelaar moet aangesloten worden. Ik heb gekozen om naar analogie met de stopcontacten hiervoor de blauwe draad te gebruiken.

Daarna heb ik zo veel mogelijk verschillende kleuren gebruikt op verschillende plaatsen. Zo heb je later nog de mogelijkheid om individuele knoppen te herprogrammeren, zonder dat andere knoppen mee beïnvloed worden.

Het aansluiten van de multi-functionele schakelaars gebeurt dan als volgt (beschrijving gebaseerd op Niko schakelaar met 6 drukknoppen)

Stap 1: Knip de draden die je gaat aansluiten door, strip het uiteinde en draai de uiteinden samen zodat ze terug verbonden zijn. Het is immers belangrijk dat de lus ononderbroken blijft. Om te weten welke draden je moet voorbereiden, baseer je je op je plan met kleuren per schakelaar. Vergeet hierbij zeker niet om de blauwe draad als nul te voorzien!

De aan te sluiten kleuren worden per twee samengedraaid en de rest van de draden worden in het doosje weggestopt.

Stap 2: Sluit de draden in de juiste volgorde aan op de achterkant van de schakelaar. De nuldraad (blauw) wordt gekoppeld in de klem met aanduiding “C1”. De overige draden sluit je aan in volgorde overeenkomstig met hoe je de knoppen wil indelen.

Alle kleuren worden in de juiste volgorde aangesloten in de juiste klemmen. Zo krijgt elke drukknop zijn eigen functie toegewezen.

Stap 3: Het binnenwerk van de schakelaar wordt vastgezet in het inbouwpotje, net op dezelfde manier als het binnenwerk van een stopcontact. Om dit te vergemakkelijken kun je de klemmen (die toch niet gebruikt worden) eerst verwijderen. Zo heb je meer vrije ruimte om te werken en zitten deze klemmen ook niet in de weg. We gebruiken immers de schroeven van het inbouwpotje om het binnenwerk vast te zetten.

Het binnenwerk van de schakelaar zit mooi horizontaal vastgeschroefd in het inbouwpotje.

Stap 4: De drukknopjes worden op hun plaats geklikt. Ik vond het het gemakkelijkste om eerst het middenste knopje te plaatsen en daarna het knopje erboven en eronder.

Het makkelijkste gaat het als je eerst de middenste knopjes vast klikt.
Daarna worden de overige knopjes erboven en eronder ook op hun plaats geklikt.

Stap 5: Tenslotte wordt het afdekplaatje op zijn plaats vastgeklikt en klaar is kees!

Met het afdekplaatje op zijn plaats is de schakelaar met 6 drukknoppen helemaal klaar voor gebruik.