Extra isolatie en kranen op het badkamermeubel

Omdat er toch nog tocht van bovenaf komt als we beneden zitten in de salon, zijn we alvast begonnen om de laatste tochgaten in de zolder dicht te maken. Met de aankomende vrieskou gaan we proberen om deze tochtgaten te dichten en zo onze pelletkachel wat werk te besparen. We zijn hier tenslotte niet om de aarde op te warmen, he…

Allereerst stop ik het gat in de vloer van de berging toe met glaswol en PU-schuim. Dit gat was voorzien voor toevoer van verse lucht naar de pelletkachel, maar aangezien ons model zijn lucht uit de ruimte ontrekt is dit niet meer nodig. Da’s alvast een tochtgat minder. Je kon de koude echt wel voelen binnenstromen via deze opening in de vloer.

Op zolder zitten er nog twee gaten in het dak: eentje waar we een strobaal verwijderd hebben die nat geworden was en eentje waar we een strobaal verwijderd hebben om er onze schouw doorheen te kunnen steken. Om deze op te vullen hebben we in den Brico alvast een rol rotswol van 12cm dik gaan halen. Zo’n rol heeft een R-waarde van 3m²K/W en zal dus wel minstens zo efficiënt zijn als het stro. De aansluiting sluiten we luchtdicht af door de gaten op te vullen met PU-schuim. Met de overschot van de rol leggen we al enkele stroken tussen de planken van het vals plafond op zolder. In de loop van de volgende week gaan we zo het hele plafond isoleren. Dat zou er dan volgens ons moeten voor zorgen dat er geen koude lucht meer binnen kan dringen.

Dan werk ik verder aan de kranen van het badkamermeubel. Gisteren had ik al de nodige uitsparingen uitgeboord en de mechaniek van de kraan gemonteerd, enkel de aansluiting op de waterleiding moest nog gebeuren. De meegeleverde aansluitdarmen zijn net iets te kort, dus zijn we hiervoor enkele gaan halen die net ietsje langer zijn. Daarbovenop hebben we ook nog voor elke toevoer een afsluitkraantje gekocht.

Om de kraan aan te sluiten ga je dan als volgt te werk:

  1. Draai de hoofdkraan dicht en laat het water uit de leidingen lopen door een willekeurige kraan open te draaien. Heel belangrijk als je niet wil dat je hele huis onder water komt te staan!
  2. Verwijder de stop van de aansluiting. (Let er op dat je hem losdraait en niet nog vaster, want dan riskeer je net als ik dat je de stop er niet meer afkrijgt en deze met ‘bruut geweld’ er moet afhalen.)
  3. Omwikkel de schroefdraad van het kraantje dat in de wateraansluiting moet met teflon. Dit is heel belangrijk om lekken te voorkomen.
  4. Dan sluit je de afsluitdarmen aan op de kraan. Let er op dat aan beide uiteinde deze van de juiste schroefdraad voorzien zijn. Het helpt als je de meegeleverde darm en je kraantje meeneemt om zeker te zijn dat alles past wanneer je deze gaat kopen.
  5. Nu nog aan het andere uiteinde de aansluitdarm aansluiten op het kraantje en je kraan is aangesloten.

Nog een belangrijke tip: Zorg dat je warm water altijd links en koud water altijd rechts aansluit en dat je kraan dus ook met de warmwaterkraan links en koudwaterkraan rechts staat.

Nu moeten we enkel nog onze kommen installeren en aansluiten op de afvoer. Hiervoor hebben we al mooi gechromeerde sifonnen en bijhorende leidingen gekocht, maar de verticale buis gaan we nog een stukje moeten verlengen, want die is net enkele centimeters te kort…