Het allerlaatste stro en andere isolatie…

Zoals aangekondigd hebben we de afgelopen week onze avonden gevuld met extra isolatie te steken op zolder zodat alles daar klaar is om het plafond af te werken met planchetten.

Op zaterdag is dan Papa Jef weer geweest om een handje toe te steken. Allereerst hebben we het afwaseiland helemaal afgewerkt. Er moest nog een zijschot vastgezet worden, maar daarvoor moest deze aan de onderkant eerst een beetje geschaafd worden omdat de vloer niet 100% waterpas loopt en het werkblad van het afwaseiland dat wel doet.

De sneeuw en de vrieskou buiten motiveren ons om ons strohuisje extra goed te isoleren en alle tochtgaten op te sporen en te dichten.
De sneeuw en de vrieskou buiten motiveren ons om ons strohuisje extra goed te isoleren en alle tochtgaten op te sporen en te dichten.

Daarna gaan we samen op zoek in huis om uit te vinden vanwaar de koude luchtstroom komt die we de hele tijd voelen. Zeker met de vrieskou van de afgelopen dagen is dat namelijk heel onaangenaam en willen we daar dringend wat aan doen. Het blijkt dat de meeste kou veroorzaakt wordt door een tochtgat tussen twee draagbalken van het skelet waar de schuine balk van het dakgebinte tussen zit. Daarom wordt dit gat ook met rotswol opgevuld. Op zolder ontdekken we dat er ook heel wat koude komt uit het uiteinde van de zolder, waar het dak over de vorst uitsteekt. Blijkbaar zitten de strobalen hier niet helemaal ver genoeg om alles goed af te sluiten. Ook hier brengt rotswol weer redding. Een derde bron van koude wordt er gevonden in de energiebocht die nog niet afgesloten is. Ook hier komt door de buizen van de energiebocht heel wat koude naar boven. Deze worden dus met PU-schuim afgedicht zodat ook hier geen koude lucht meer door kan binnendringen.

Het plafond op zolder is helemaal geïsoleerd met rotswol van 12cm dik.
Het plafond op zolder is helemaal geïsoleerd met rotswol van 12cm dik.

Daarna werken Papa Jef en ik verder op zolder om het plafond boven de vide en de speelruimte af te werken met planchetten. Er kruipt heel wat tijd in het op maat zagen van de planchetten die de overgang tussen de schuine kant en het horizontale plafond vormen. Die moeten immers allemaal in de breedte schuin afgezaagd worden zodat ze een perfecte hoek vormen. Terwijl Papa Jef dit voor zijn rekening neemt, amuseer ik me met op de laatste zolderkamer de openingen tussen de strobalen af te sluiten met rotswol en PU-schuim en daarna het dampzeil tegen de schuine kant te nieten.

Als ik daarmee klaar ben is Papa Jef ook klaar met de overgang naar het plafond en dus werken we nu samen de rest van het horizontale plafond af. Ik geef aan en Papa Jef niet de planchetten vast. Het gaat nu aardig vooruit en we werken het plafond af tot op een rij tegen de muur van de gang na. Deze laatste rij moeten we laten doorlopen naar het kleine zolderke vooraan en eer we dat kunnen doen, moeten we daar eerst nog een vals plafondje leggen.

De zondag slapen Eefje en ik uit en als we tegen de middag opstaan beginnen we met eerst twee gordijnen op te hangen aan het zijraam op de eerste verdieping. Omdat dit raam boven de vide staat moeten we daarvoor eerst de vide overbruggen met enkele stellingsplanken. We zijn ondertussen iets slimmer geworden en daarom tekenen we nu met een potlood de afstand tot het raam af waar de rails vastgeschroefd moeten worden. Dat werkt iets makkelijker dan de meter vast te houden terwijl de andere de rail vastschroeft.

Als de gordijnen op hun plaats hangen wordt aan de tuinkant het laatste stro ingestopt en deze bak met stro afgesloten met vloerplankjes die allemaal op maat gezaagd en vastgeschroefd worden. Nu zit echt het laatste stro in het huis en bij deze is ook nog een laatste koudebrug opgelost.

Plankje per plankje wordt het laatste stro weggestopt.
Plankje per plankje wordt het laatste stro weggestopt.

Als het laatste plankje op zijn plaats geschroefd is, is het weer de hoogste tijd voor ons wekelijks frietje. We hebben al een paar weken ons frietje moeten missen dus het heeft extra goed gesmaakt deze week!