Het laatste deel van de schacht

Afgelopen weekend hebben Eefje en ikzelf het laatste deel van de schacht waarin de afvoerbuis van de kachel verstopt zit afgewerkt. We hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit nog eens in beeld vast te leggen, want enkele foto’s maken de uitleg vaak veel duidelijker.

Net als op de badkamer en op zolder beginnen we eerst met het kader voor de schacht in mekaar te zetten. Hiervoor wordt eerst verticaal gemeten hoe hoog het plafond is en dan zagen we 4 panlatten exact op deze lengte. Dit zullen de verticale steunlatten van het kader worden.

Per wand van de schacht maken we dan een ‘ladder’ door tussen de twee verticale latten korte latten te schroeven van dezelfde lengte. De lengte van de korte latten komt overeen met de breedte van de wand van de schacht min de breedte van de twee verticale latten. De afstand tussen de korte latten wordt gelijk verdeeld afhankelijk van de hoogte, maar is nooit meer dan 50cm. Daarna wordt eerst de eerste wand tegen de muur vastgeschroefd. We zetten een schroef om de 45cm, dus net onder of boven de tussenlatten.

Het kader van de eerste wand van de schacht wordt vastgeschroefd. We gebruiken de waterpas en onze meter om ervoor te zorgen dat deze perfect waterpas tegen de muur vastgezet wordt.
Het kader van de eerste wand van de schacht wordt vastgeschroefd. We gebruiken de waterpas en onze meter om ervoor te zorgen dat deze perfect waterpas tegen de muur vastgezet wordt.
De waterpas zorgt ervoor dat we netjes recht blijven bij het vastschroeven van het kader.
De waterpas zorgt ervoor dat we netjes recht blijven bij het vastschroeven van het kader.

Als de eerst wand tegen de muur vastgeschroefd is, wordt het kader van de tweede wand op zijn plaats gezet. Opnieuw worden de meter en waterpas gebruikt om ervoor te zorgen dat deze op de perfect afstand tegen de muur vastgeschroefd wordt. Tenslotte worden de twee wanden op de hoek tegen mekaar geschroefd om uiteindelijk een stevig kadrement te krijgen dat perfect haak op de muur staat.

De twee kaders worden tegen mekaar geschroefd om zo een stevig kadrement te vormen voor de schacht in wording.
De twee kaders worden tegen mekaar geschroefd om zo een stevig kadrement te vormen voor de schacht in wording.

Als het kader op zijn plaats staat wordt deze eerst bekleed met OSB. De OSB-platen worden van onder naar boven geplaatst en telkens exact op maat gezaagd, gelijk met de breedte van de wand.

De eerste wand wordt eerst van OSB voorzien. Van onder te beginnen.
De eerste wand wordt eerst van OSB voorzien. Van onder te beginnen.

We werken plaat per plaat naar boven. Voor het laatste stukje wordt net als bij de gewone muren de OSB-plaat op maat gezaagd en voorzien we deze aan de onderkant van een hoek ipv de normaal aanwezige groef door aan de achterkant van de OSB-plaat in te zagen totdat er enkel de inkeping overblijft.

De eerste OSB-wand van de schat is klaar.
De eerste OSB-wand van de schat is klaar.

Daarna herhalen we het proces voor de tweede wand, er goed op lettende dat de OSB-platen exact even breed als de wand, inclusief de eerder geplaatste OSB-plaat is. Zo krijgen we een perfecte hoek.

De OSB-schacht is helemaal klaar.
De OSB-schacht is helemaal klaar.

Na de OSB moet de schacht nog bekleed worden met Fermacell, net als de andere binnenmuren. Dit is zoals altijd het meest vervelende werkje, want het doorzagen van de Fermacell platen zorgt voor het nodige stof. Een stofmasker is hiervoor dus absoluut geen overbodige luxe!

Plaat per plaat wordt de Fermacell tegen de schacht geschroefd.
Plaat per plaat wordt de Fermacell tegen de schacht geschroefd.

De laatste plaat bovenaan de schacht is niet zo makkelijk om exact te laten passen. We kiezen er daarom voor om tussen de laatste plaat en de bovenste plaat een kleine opening te laten en deze laatste plaat mooi te laten aansluiten met het plafond. Het is met de voegengips immers makkelijk om de spleet tussen twee platen perfect op te vullen.

De schacht inclusief Fermacell.
De schacht inclusief Fermacell.

Nu de schacht helemaal bekleed is met Fermacell kan deze met voegengips en primer afgewerkt worden en daarna kunnen we hier de leemfinish op de muren zetten, zodat deze zolderkamer ook weer een stukje meer afgewerkt kan worden.

Daarmee zit de zondag er op en gaan we traditioneel weer genieten van onze wekelijkse frieten!