Hoezo? Een droog weekend?

Een droog weekend met zachtere temperaturen, dat is wat de weervrouw en weerman ons beloofd hadden.

Dus hebben we Niels en Jens gevraagd om even een handje toe te steken om de stelling 3 verdiepingen hoog te zetten aan de achtergevel. Het zolderraam begint immers pas op 6m van de grond en daar geraak je met 2 stellingen op mekaar dus niet aan. Eefje en ikzelf hadden donderdagavond alvast de eerste 2 verdiepingen gebouwd, dat lukt nog net. Maar 3 hoog dat riskeer ik liever niet met een hoogzwangere vrouw.

Rond 10u komen Niels en Jens toe en na een koffietje wordt meteen de derde verdieping op de stelling gezet. Dat gaat alvast heel vlot.

Het zolderraam wordt lichtjes geschuurd en de dorpel wordt weer helemaal blank geschuurd. Daarna alles afstoffen en afplakken en dan kan ik aan de slag met de bijts van Sikkens. Na het verven wordt de afplaktape meteen weer verwijderd en de stelling afgebroken. Voor de rest van de ramen achteraan moet de stelling immers helemaal anders opgebouwd worden.

We zetten twee torens van twee verdiepingen, elk aan een uiteinde van een raam en deze worden met extra stellingsplanken met mekaar verbonden. Zo hebben we een platform over de hele lengte en kan ik in één keer alles schuren en verven.

Het is ondertussen middag en dus wordt er gestopt voor de lunch.

Na de lunch moeten Niels en Jens ons weer verlaten, maar ik kan met de stelling zoals ze er nu staat normaliter mijn plan trekken en dus vlieg ik er maar meteen in. Het weer ziet er immers allesbehalve veelbelovend uit en ik wil toch minimum de ramen van de eerste verdieping afgewerkt hebben.

Schuren, afstoffen, afplakken, verven, … Het wordt al een routine ondertussen en tegen een uur of vier is alles geschilderd.

"Hoog en droog" op de stelling.
“Hoog en droog” op de stelling.
De laatste borstelstreek van de dorpel op het eerste en dan kunnen de planken weer naar beneden gelegd worden.
De laatste borstelstreek van de dorpel op het eerste en dan kunnen de planken weer naar beneden gelegd worden.

Terwijl Eefje met ons Lien even gaat winkelen leg ik alvast de planken een stuk naar beneden zodat ik morgen meteen kan beginnen om de dorpels van de eerste verdieping een tweede laag te geven en daarna de bovenkant van de ramen te schilderen.

Ik ben nog maar net klaar als het weer begint te regenen. Gvdmm! Ik hoop maar dat de verf net voldoende tijd gehad heeft om te drogen en de regen te trotseren… In ieder geval zit het werk er voor vandaag op. Morgen zullen we nog een laatste keer er moeten invliegen om de laatste ramen af te werken en een tweede laag te zetten op de dorpels van vandaag. De dorpel van het zolderraam is niet bepaald iets waar ik naar uit kijk, maar ja.