Vogels: sorry geen ruimte meer om te nesten in ons strodak!

Omdat in de zomer ons strohuisje toch noch behoorlijk kan opwarmen, gaan we een zonnewering laten plaatsen aan de zuidkant van onze woning. We hebben hierbij gekozen voor Fixscreens van Renson. Doordat deze screens aan de buitenkant voor de ramen geplaatst worden zorgen deze dat de warmte effectief buiten gehouden wordt.

Bovendien hebben deze screens nog enkele voordelen: je kan niet meer van buiten naar binnen kijken, maar het zicht naar buiten is quasi onveranderd.

Wat we wel al regelmatig gezien hebben is dat vogels in ons stro in het dak komen zitten om daar ofwel stro te komen pikken of om te nesten. Met als gevolg dat er regelmatig een beetje ‘vogelpoep’ op de ramen belandt. Dat willen we natuurlijk niet hebben op onze screens die binnenkort door het ramenhuis geplaatst zullen worden.

Daarom hebben we vandaag de oversteek van het dak langs onder helemaal afgewerkt met onderdakdoek. Zo kunnen de vogels er niet meer onder en zijn onze ramen beschermd.

Eefje en ikzelf hadden woensdagavond de stelling alvast opgebouwd en daarbij merkten we dat we dat duidelijk niet meer gewoon zijn. De eerlijkheid gebiedt me op te zeggen dat ik best wel wat wiebelig op de stelling stond tijdens het opbouwen, net als Eefje. Het was dan ook al behoorlijk lang geleden dat we nog op een stelling gestaan hadden, en al zeker niet zo hoog.

We besloten daarom om voor het vast schieten van het onderdak wat extra hulp in te roepen. Na een paar telefoontjes vinden we Raf bereid om ons een handje te komen helpen.

Samen met Raf op de stelling gaat het vast schieten van het onderdak goed vooruit.
Samen met Raf op de stelling gaat het vast schieten van het onderdak goed vooruit.

Het doek afrollen en in één keer vast schieten zien we niet zitten, zeker gezien dat we de stelling geregeld een stukje gaan moeten opschuiven. Dus meten we de breedte tussen 3 planken en snijden we stukken doek op maat alvorens we die mee naar boven nemen om vast te schieten.

Terwijl ik de nietjes schiet aan één kant houdt Raf de doek omhoog en trekt deze aan naargelang ik opschuif.
Terwijl ik de nietjes schiet aan één kant houdt Raf de doek omhoog en trekt deze aan naargelang ik opschuif.
Om de doek zo hoog mogelijk vast te nieten, gebruiken we een lat met een afgeschuinde punt om deze in de hoek te kunnen aandrukken.
Om de doek zo hoog mogelijk vast te nieten, gebruiken we een lat met een afgeschuinde punt om deze in de hoek te kunnen aandrukken.

De zon brandt behoorlijk en dus wordt er ook regelmatig gepauzeerd om een glas water te drinken. Ik kan me nog nauwelijks voorstellen dat ik nog niet zo gek lang geleden dagen aan een stuk in de volle zon stond te werken om ons huis te bouwen. Niet te geloven eigenlijk hoe snel dat de tijd gevlogen is.

In ieder geval zijn we blij dat dit toch wel lastige werkje weer achter de rug is en nu kunnen de mannen van het Ramenhuis komen om onze screens te plaatsen. Ze hebben het daar wel behoorlijk druk, maar we hopen dat ze nog voor het bouwverlof van juli kunnen langskomen.