Vloer in de garage

Onze garage stond nog altijd vol rommel en het werd dus stilaan tijd om deze eens deftig op te ruimen en er een definitieve vloer in te laten leggen zodat onze oldtimer eindelijk op zijn plaats binnen kan staan.

Aangezien de garage echt letterlijk nog vol stond met allerlei spullen die we al dan niet nog kunnen gebruiken moesten we eerst aan de slag om de garage leeg te maken. Dus werd er wat volk opgetrommeld om te helpen om een tent van 6m bij 6m te bouwen in onze tuin om daarin tijdelijk onze rommel te stockeren tot de garage klaar is om weer volgestouwd te worden.

Afgelopen maandag hebben we daarvoor enkele vrienden bereid gevonden en de woensdagavond werd ingepland om de tent op te bouwen.

Op dinsdag hebben we dan enkele firma’s gecontacteerd om informatie te vragen voor het leggen van een gepolijste betonvloer in de garage. Van LUCON Floors kregen we niet alleen meteen een prijsofferte via de telefoon, maar ze konden ook dezelfde week donderdag al langskomen om onze vloer te leggen. Daarnaast hebben we nog van één andere firma een prijsofferte ontvangen die nauwelijks afweek, alleen moesten we hier minstens 2-3 weken wachten eerdat ze tijd hadden. Onze keuze was dus al snel gemaakt, zeker gezien er voldoende goede referenties terug te vinden waren voor LUCON Floors.

Chris was er woensdagavond stipt zodat hij en ik alvast begonnen met het dakzeil op de tent te leggen. Eefje en ik hadden immers het buizenwerk van het dak al enkele dagen geleden in mekaar gestoken. Alleen het tentzeil erover trekken zagen we met ons tweeën niet zitten. Nadat het zeil erover getrokken was hebben we zelfs ook nog de palen eronder gezet en de tent omhoog gezet, zodat toen Karel en Raf toekwamen we enkel nog de zijwanden moesten plaatsen. We hebben de tent ook nog even een kwartdraai gedraaid zodat de zijde waar we de nok niet kunnen afdichten, omdat we maar de helft van de enorme tent opzetten, naar het huis wijst. Zo beschermt het huis de inhoud van de tent tegen eventuele regen. Je weet immers maar nooit in België wat het weer zal doen.

Nadat de tent helemaal recht staat, blijven Karel en Raf nog even helpen om de garage leeg te maken zodat op een mum van tijd de garage leeg is en de tent gevuld is!

Eefje keert dan nog even de vloer in de garage en daarmee zijn we klaar om de mannen van LUCON Floors te ontvangen de volgende morgen. Er is immers afgesproken dat ze om 6u ’s morgens al zullen beginnen. Dat is dus uitzonderlijk vroeg opstaan voor ons! Om zeker te zijn dat de mannen er meteen kunnen invliegen, ook als we ons moesten verslapen laten we de garagepoort alvast open staan.

En ja hoor, de mannen zijn er stipt op tijd. Zelfs ietsje te vroeg zodat tegen dat ik buiten kom het wapennet al op zijn plaats ligt!

Het wapennet ligt al klaar en langs de muur is er een folie om de muur te beschermen aangebracht.
Het wapennet ligt al klaar en langs de muur is er een folie om de muur te beschermen aangebracht.
Het wapennet en de beschermende folie tegen de wand ligt al klaar en het is nog maar 6u30!!
Het wapennet en de beschermende folie tegen de wand ligt al klaar en het is nog maar 6u30!!
Omdat de betonmixer niet tot voor de garage kan rijden, is er ook een betonpomp nodig om de beton uit de mixer tot aan de garage te pompen.
Omdat de betonmixer niet tot voor de garage kan rijden, is er ook een betonpomp nodig om de beton uit de mixer tot aan de garage te pompen.

De betonpomp gaat over de elektriciteitsleidingen en zo tot aan de ingang van onze garage om zo de beton geleidelijk aan te verdelen over het hele vloeroppervlak.

Terwijl met de neus van de betonpomp de beton op de juiste plaats gebracht wordt, strijkt één werkman de beton uit met een speciaal daarvoor gemaakte aftrekker.
Terwijl met de neus van de betonpomp de beton op de juiste plaats gebracht wordt, strijkt één werkman de beton uit met een speciaal daarvoor gemaakte aftrekker. Ondertussen meet zijn collega met behulp van een laser na of de vloer overal even hoog is, zodat het eindresultaat perfect waterpas is.
En dit is het resultaat na het uitspreiden en gelijk strijken van de beton.
En dit is het resultaat na het uitspreiden en gelijk strijken van de beton.

Als de beton goed verdeeld is wordt deze met een strijklat al een eerste keer gelijk gestreken met bovenstaand resultaat.

De polijstmachine staat klaar om de beton te polijsten.
De polijstmachine staat klaar om de beton te polijsten.

Na het uitstrijken van de beton moet er even gewacht worden totdat de beton een beetje uitgehard is alvorens er met het polijsten begonnen kan worden. De beton moet hiervoor al voldoende uitgehard zijn zodat er over gelopen kan worden zonder in te zakken, maar de beton moet wel nog voldoende vochtig zijn zodat met behulp van de polijstmachine deze verder glad gepolierd kan worden.

De randen worden manueel met de spekspaan glad gestreken.
De randen worden manueel met de spekspaan glad gestreken.

Het polieren gebeurt in meerdere keren en per keer dat de polijstmachine passeert zie je de vloer gladder en gladder worden. De eerste keren gebeurt dit met een metalen schijf waarop de polijstmachine geplaatst wordt die ervoor zorgt dat deze metalen schijf cirkels maakt om het beton te polijsten. Omdat de polijstmachine rond is, kan deze niet in alle hoeken komen en daarom worden de randen met de hand en de spekspaan glad gestreken.

Na een aantal polierbeurten
Na een aantal polierbeurten wordt de schijf onder de polijstmachine verwijderd zodat de speciaal ontworpen messen de vloer verder fijn kunnen afwerken.
Van iets dichterbij zie je goed de draaiende beweging die ervoor zorgt dat het beton gladder en gladder gepolierd wordt.
Van iets dichterbij zie je goed de draaiende beweging die ervoor zorgt dat het beton gladder en gladder gepolierd wordt.

Het polieren is behoorlijk arbeidsintensief, maar tegen 14u is de garage helemaal klaar. We konden zelf bepalen hoe glad we de beton gepolierd wouden zien. We hebben er bewust voor gekozen om deze niet te laten polieren tot een superglad en spiegelend eindresultaat, want als het beton zo glad afgewerkt is, kan het als het nat wordt zo glad worden dat je makkelijk uitglijdt.

Morgen komt nog een collega even terug om enkele “barstgroeven” in het beton te slijpen. Deze zorgen ervoor dat als het beton door het drogen gaat krimpen deze enkel daar waar de groeven uitgeslepen zijn zal barsten. Meer hierover morgen…