Stellingen bouwen…

Gisteren is er in verhouding tot de vorige dagen niet zoveel veranderd aan de constructie.

Niet dat er minder gewerkt is, het is alleen niet zo zichtbaar in het resultaat. Er moest vandaag eerst een stelling gebouwd worden alvorens we verder konden werken en om hiervoor plaats te maken moest er eerst wat zand van plaats veranderen. Niet zo’n prettig werkje in de hitte van gisteren, maar Jens en ik schuppen en kruien de zand opzij zodat er voldoende ruimte is om de stelling naast het huis te plaatsen. Terwijl wij schuppen, freest Papa Jef de laatste inkepingen in de achterbouw zodat alles klaar is om de steunbalken in het plafond te leggen zodra het hout hiervoor geleverd wordt.

Papa Jef toont ons hoe we de stelling correct opstellen en Jens en ik beginnen er samen aan. Jens kruipt op de stelling, want ik voel me daar voorlopig nog niet 100% veilig op. Zolang de stelling niet klaar is, staat er immers geen rugleuning en dus laten we dat over aan de jeugd. Die staat iets stabieler op de stelling, vandaar…

Tussendoor gaan Jens en ik ook nog bij het lokale tankstation (zo goed als om de hoek van de straat) om daar rode mazout te halen voor de stroomgroep. De meter neigt immers richting leeg en met de reserve mazout die we van Papa Jef gekregen hadden komen we maar tot een kwartvulling. Het ingieten met de trechter loopt niet zo heel vlot, dus gebruiken we bij de tweede kruik mazout een lege fles water om dat te vergemakkelijken. Ik snijd er de voet vanaf en zo wordt de fles als verlengstuk van de trechter gebruikt en dat giet een stuk vlotter. De tank kan blijkbaar ongeveer 75 liter mazout bevatten, want na twee keer op en af rijden met een kruik van 25 liter is de tank zo goed als helemaal vol en zijn we weer klaar om enkele dagen verder te werken.

Iets na de middag krijgen we telefoon van Eefje. Zij en Papa Ronny hebben voor broodjes gezorgd. Wil het nu lukken dat wij net terug zijn van de broodjeszaak. Spijtig. Eefje en Papa Ronny komen in de namiddag toch eventjes langs op de werf (Eefje moest vanmorgen naar de tandarts, vandaar dat zij pas namiddag kon komen). De broodjes blijven in de frigo zodat we die ’s avonds kunnen eten. Dat spaart alweer een dagje koken uit.

Samen met Papa Jef kruipt Jens in de stelling en ik bedien de kraan. Zo leggen we de balken van de kroonlijst van het dak op hun plaats en krijgen we al een indruk van de hoogte waar het dak zal beginnen. Dat is toch wel best hoog moet ik zeggen…

Papa Jef en Jens plaatsen samen een verbindingsijzer tussen de buitenste en binnenste balk van de kroonlijst.

Als deze balken op hun plaats liggen, kunnen we even niet meer verder, want we moeten nu wachten op hout dat besteld moet worden bij Brems. Op de verlanglijst:

  • Balken voor in het plafond. Deze balken moeten geschaafd en kleurloos gedrenkt worden, dus deze zullen vermoedelijk pas donderdag geleverd worden.
  • Een heel pak “schaliebord”. Dit zijn waterbestendige planken die we kunnen gebruiken als tijdelijke vloer en naderhand onder tegen de kepers van het dak zullen nagelen zodat het stro hierop kan rusten. Multifunctioneel hout dus.
  • Balken waarmee we de kepers tussen de kepers van het houtskelet maken en waarop de panlatten zullen rusten. De isolerende strobalen in het dak zullen tussen deze balken geschoven worden. Deze balken moeten we ter plaatse aan mekaar maken op hetzelfde principe als deze van in de vloer en daarna worden hiermee exacte kopieën gemaakt van de kepers van het skelet.

Daarmee hebben we vandaag heel vroeg gedaan met werken, hetgeen ik niet zo heel erg vind omdat ik echt wel doodmoe ben van het harde werken en de korte nachten van de afgelopen dagen.

Vandaag kan er op de werf ook niet echt veel gebeuren en dus wordt de dag van vandaag benut om wat rust in te halen en om enkele bestellingen op te volgen.

We moeten onze stroboer contacteren voor de exacte afmetingen van de strobalen. Het is belangrijk dat we de juiste afmetingen hebben zodat we de tussenliggende balken in de vloer alvast op hun plaats kunnen leggen en hier een tijdelijke vloer op leggen. We moeten ook op zoek naar zo’n 500 koppelplaatjes om de balkenvan het dak aan mekaar te bevestigen.

Verder is er ook nog wat administratief werk op te knappen en ook dat proberen Eefje en ik vandaag in orde te krijgen.

Morgen gaan we dan hopelijk de tijdelijke vloer op de eerste verdieping leggen zodat we verder naar boven kunnen bouwen.