Op naar de eerste verdieping!

Vandaag de derde dag op rij bouwen aan ons skelet.

Vanmorgen om 8u30 afgesproken met Papa Jef om samen verder te werken aan het skelet. We beginnen met het plaatsen van de horizontale balken tussen spant 3 en spant 2 die zorgen voor de verbinding. Deze gaan er iets minder vlot tussen dan die tussen spant 4 en spant 3, maar met de hulp van Papa Jef lukt het uiteindelijk om alle 5 de balken er tussen te zetten.

Dries is ondertussen ook weer toegekomen om een handje toe te steken. Dries, Eefje en ikzelf bouwen verder aan het skelet terwijl Papa Jef op de balken van de vloer van de eerste verdieping alvast inkeping infreest waar dan de gordingen tussen geschoven kunnen worden. Dit zullen geschaafde balken worden want deze zullen zichtbaar blijven in het plafond. Door ze in de balken in te schuiven blijven er ook geen lelijke metalen plaatjes zichtbaar. Nog een pluspunt!

Terwijl we bezig zijn met het plaatsen van spant 1 komt ook Jens toe. Welkome hulp, want spant 1 heeft een extra uitdaging: op de hoek rechts vooraan staat er een vertikale balk die los op een sokkel staat zonder verbinding op de vloer. Het is even puzzelen om de goede manier te vinden om deze te plaatsen zonder te riskeren dat hij omvalt of niet meer in te passen valt.

Uiteindelijk beginnen we met de overige vertikale balken, vergelijkbaar met de overige spanten en daarna plaatsen we de eerste horizontale balk van de vloer van de eerste verdieping vooraan. We zorgen voor de nodige verankering naar beneden en verbinden de spant met een centrale balk met spant 2. Daarna plaatsen we de tweeling van de horizontale balk die de vertikale balken verbindt zodat deze stevig genoeg geklemd zitten. We draaien de bouten die de balken klemmen voldoende aan om ze op hun plaats te houden, maar laten ook voldoende ruimte zodat de laatste vertikale balk ertussen geschoven kan worden.

Dit laatste blijkt geen sinecure te zijn, want hij past exact tussen de balken en rust nipt op het hoekje van de sokkel. Doordat de balk perfect op de rand van de sokkel staat stelt er zich wel een nieuw probleempje. Normaal gezien moet deze balk rusten op een T-vormig ijzer dat met 4 bouten in de sokkel verankerd wordt. Doordat de balk op de rand staat kunnen er maar 2 bouten in de sokkel verankerd worden en steekt er aan de zijkant een stuk van het ijzer uit. Idealer zou geweest zijn als de sokkel enkele centimeters naar rechts stond, dan rustte het T-ijzer volledig op de sokkel en konden de 4 bouten verankerd worden. We wringen de balk op zijn plaats en besluiten dat we het stuk ijzer dat uitsteekt er zullen afslijpen en dan beschermen tegen roest.

Als de laatste vertikale balk uiteindelijk op zijn plaats staat, is het de beurt aan de laatste horizontale balken die spant 2 en spant 1 met mekaar verbinden. Deze hebben ook maar weinig speling waardoor het wat wringen is, maar uiteindelijk schuiven ook deze op hun plaats.

Om te zien hoe ver de kraan kan draaien plaatsen we links ook alvast de eerste balk van het dak. Daarna laat ik voorzichtig de kraan 360° rond draaien. Perfect, de kraan passeert probleemloos langs de balk. Enkel de balken boven de garagepoort kunnen we niet plaatsen zonder te riskeren dat de kraan tegen de balk draait. We laten deze dus voorlopig liggen en zullen deze plaatsen nadat we de kraan een stuk naar voor verplaatst hebben. Dit laatste kunnen we wel pas doen nadat de balken op het uiterste einde van het huis op hun plaats liggen, anders reikt de kraan namelijk niet ver genoeg.

Om het huis in evenwicht te hebben plaatsen we ook de eerste balk van het dak aan de rechterkant van het huis en dan stoppen we er mee voor vandaag. Iets vroeger dan de vorige dagen, maar dat mag ook wel een keertje, nietwaar.

Het wordt nu tijd om opnieuw hout te bestellen zodat we op de eerste verdieping de gordingen en een voorlopige vloer kunnen leggen. We hebben immers een vlak nodig om op te kunnen lopen alvorens we verder omhoog kunnen bouwen. Als tijdelijke vloer zullen we gebruik maken van “schaliehout”. Dit kan tegen de regen en kan dan in een later stadium hergebruikt worden in het dak waar deze onder tegen de kepers geklopt worden zodat het stro in het dak hierop kan rusten.

Het resultaat van 3 dagen noeste arbeid.

Ziezo, het gelijkvloers is klaar. Het huis lijkt nu immens groot en we zijn nieuwsgierig naar het resultaat met een extra verdieping erop.