Geen paaseieren, maar paasbalken…

De paashaas en paasklokken brachten voor ons dit jaar geen paaseieren of we hebben ze niet gevonden. Wel lagen er een hoop houten balken klaar om in het houtskelet op hun plaats gelegd te worden.

Mijn schoonbroerke Jens heeft zich overslapen en dus beginnen Eefje en ikzelf alvast met het verplaatsen van de stelling van spant 4 naar spant 3. Vandaag staat op het programma het voltooien van spant 3 en het plaatsen van de horizontale balken tussen spant 4 en spant 3. Afhankelijk van fysiek en uur zien we dan daarna wel wat we nog extra kunnen doen vandaag.

Als Jens toekomt staat de stelling al op haar plaats en zijn we klaar voor het plaatsen van de grootste vertikale balk, bijgenaamd Gust 2, in spant 3. Ikzelf bedien de kraan terwijl Eefje en Jens de balk naar zijn plaats begeleiden. Dit verloopt veel vlotter dan we verwacht hadden en voor we het goed en wel beseffen staat de balk op zijn plaats! Daarna is het de beurt aan de twee balken die horizontaal in spant 3 lopen zodat de vertikale balken degelijk verankerd zitten. De balk schuift met de kraan vlot naar zijn plaats. De balk mooi inschuiven in de voorziene inkepingen op de vertikale balken is iets moeilijker. Terwijl ikzelf de kraan bedien om de balk naar zijn plaats te schuiven, begeleiden Eefje en Jens de balk elk op een hoek van de stelling zodat hij mooi op zijn plaats komt.

Zover zo goed, nu nog vastzetten. Omdat er bouten zijn die dwars door deze balk, een centrale vertikale balk en de tegenoverliggende horizontale balk moeten en deze laatste er nog niet ligt, moet deze balk tijdelijk verankerd worden met enkele sergeanten. Door de sergeanten kruislings op de buitenste balk vast te zetten, eentje links bovenaan en eentje rechts onderaan dus, blijft de balk mooi op zijn plaats zitten. We nemen onze tijd om dit huzarenstukje teweeg te brengen, maar uiteindelijk lukt dit ook prima. Daarna is het de beurt aan de tegenoverliggende balk. Tussen de twee horizontale balken worden de vertikale balken geklemd zodat deze op hun plaats blijven zitten. Als de tweede balk op zijn plaats ligt, kunnen de sergeanten verwijderd worden en hebben we spant 3 klaar tot en met de vloer van de eerste verdieping.

Vervolgens willen we de balken die spant 4 en spant 3 met mekaar verbinden leggen. Dit zijn 5 identieke balken, maar uiteraard liggen die nog niet bovenaan klaar voor het oprapen. Eventjes enkele balken herleggen en dan kunnen de balken richting hun definitieve bestemming verplaatst worden. We plaatsen eerst de twee balken aan de rechterzijde van het huis, gevolgd door de centrale balk en als laatste de twee balken aan de linkerkant. Om de balken mooi in evenwicht te houden en ze zo perfect tussen de spanten te laten schuiven gebruiken we twee touwen die we aan het uiteinde om de balk leggen zodat deze met de kraan mooi horizontaal gelift kan worden en zodoende makkelijk tussen de spanten schuift. Eefje bestuurt de kraan terwijl Jens en ikzelf de balken elk op een hoek begeleiden en op hun plaats trekken/duwen/kloppen totdat ze in de vooraf vastgenagelde ijzers schuiven.

Deze 5 balken gaan er al bij al heel vlot tussen en na een kleine twee uur werk tellen we 8 extra balken die al op hun plaats staan! En volgens de waterpas staan ze nog perfect waterpas ook!

De eerste van de 5 tussenliggende balken proberen we met 1 centraal touw. Dit bleek toch iets moeilijker te zijn...
Als de verbindingsbalk op zijn plaats ligt wordt hij met pinnen vastgezet.

Het werk vlot goed en omdat ons broertje zich een beetje schuldig voelt vanwege het verslapen blijft hij wat langer om te helpen. We beginnen dus ook aan spant 2vandaag.

Mijn tweede schoonbroer, Niels en zijn vriendin zijn ondertussen ook toegekomen om een handje toe te steken en met een paar extra handen zijn we ervan overtuigd dat we spant 2 ook nog op zijn plaats krijgen vandaag.

Alvorens we aan spant 2 beginnen, plaatsen we eerst de binnenste van de achterste balken van de garage. Zo krijgen we iets meer tegengewicht voor spant 2.

Net als in de andere spanten beginnen we met de vertikale hoeken te plaatsen. Eerst links en daarna rechts. Daarna de balken in het midden, eerst de kleine aan de rechterkant en als (voorlopig) laatste plaatsen we Gust 3 op zijn plaats.

Daarna plaatsen we de horizontale balk aan de binnenkant van spant 2 op zijn plaats. Bij het vastzetten merken we echter dat alles niet waterpas staat. Hm, hoe moeten we dit oplossen? De balken in de haak duwen wil namelijk niet echt lukken. Even later realiseer ik me dat we nog twee vertikale balken op de hoeken vergeten te zetten zijn. We bekijken of we deze er kunnen tussen zetten om de vertikale balken zo waterpas te krijgen. Helaas, no go… Duwen, trekken, kloppen met kleine en zware hamer, het helpt allemaal niet. De horizontale balk zal er eerst weer tussenuit moeten.

We leggen deze even aan de kant op de stelling en plaatsen daarna eerst de hoeken die nog ontbraken. Hiermee lukt het wel om alles mooi waterpas te krijgen. Oef!

De horizontale balk kan weer op zijn plaats gelegd worden. Het begint alweer serieus donker te worden ondertussen en we moeten ons reppen willen we alles nog rond krijgen voor de zon onder is. Met vereende krachten gaan we aan de slag en even later ligt ook de tweede horizontale balk op zijn plaats en zijn we klaar om alles vast te zetten met de bouten. Terwijl Niels en ikzelf de bouten aandraaien beginnen Eefje en Nadia alvast met het opruimen van de werf en zorgen ze dat de vertikale balken verankerd worden aan de dragende horizontale balken. Zo zijn we zeker dat deze niet uit het lood kunnen komen tijdens de nacht. De horizontale verbindingsbalken zullen immers morgen pas op hun plaats gelegd kunnen worden.

Niels zorgt dat de bouten voldoende vast staan om de eerste horizontale balk op zijn plaats te houden.

De zon is al onder en het wordt al serieus donker als de laatste nagels om het verankeringskruis op zijn plaats te houden ingeslagen moeten worden. De eer van de laatste nagel op zijn plaats te kloppen gaat naar mij, bijgestaan met maar liefst 3 “lichtassistenten”…

Het was weer een lange dag en we keren vermoeid maar tevreden naar huis, maar niet zonder onze helpers te bedanken voor het harde werk!