Kornissen afwerken: Dag 1

Nadat gisteren de stelling door ons opgesteld werd aan de voorgevel vliegen we er vandaag samen met Papa Jef in om de kornissen aan de voorgevel af te werken.

Aan deze kant gaan we in de onderste kornis ook spotjes voorzien om ’s avonds de inrit te verlichten. De lichtjes moeten beginnen branden door een signaal van een nog te installeren bewegingssensor.

We hebben – samen met de spots voor de carport – 14 spots nodig, maar er waren er nog maar 6 op voorraad. De rest wordt normaliter ten laatste op donderdag geleverd. We hadden er gewoon te laat aan gedacht om deze spotjes te bestellen.

De stelling staat nog niet helemaal goed opgesteld en dus wordt eerst die aangepast zodat er stelling staat over de volledige lengte van het laagste deel van het dak.

Eefje en ik zorgen er samen voor dat de latten die Papa Jef op voorhand van een tand en groef voorzien heeft op lengte gezaagd worden. Papa Jef staat op de stelling en schiet de latten met het nagelpistool vast tegen de kornis.

Papa Jef zet de latten op hun plaats en nagelt ze vast met het nagelpistool.

In het vlakke gedeelte worden ook de gaten uitgeboord waar de spots ingebouwd moeten worden.

Ik ben de elektricien van dienst en zorg ondertussen dat de elektriciteitsdraad die ondertussen al ongeveer 8 jaar ligt te wachten verlengd wordt over de hele lengte van de kornis. Daarna worden de eerste 6 spotjes 1 voor 1 aangesloten.

Elk spotje wordt met de voorziene klemmen vastgeklemd in de uitgeboorde gaten en daarna aangesloten door de draden via het meegeleverde tussenstukje vast te zetten.

De draad wordt ter hoogte van het aan te sluiten spotje doorgeknipt en dan kleur per kleur samen aangesloten in het overeenkomstige contact van het spotje. Zo wordt de draad niet onderbroken en staan alle spots in 1 serie met mekaar verbonden.

Gezien we niet alle spots kunnen aansluiten laten we nog een stuk van de kornis open zodat ik nog aan de elektriciteitsdraden kan om later de rest aan te sluiten.

De opening tussen de schuine kant en de vlakke onderkant van de kornis laat ruim voldoende ruimte om later de elektriciteit verder af te werken.

In afwachting plaatsen we extra stelling aan de achterkant van het huis om daar ook aan het hoge gedeelte van het dak te beginnen. Zo verliezen we geen tijd.

Aan de achterkant van het huis staat de stelling extra hoog om aan de kornis te kunnen.

En omdat stro nu eenmaal niet helemaal vlak is moet er op sommige plaatsen het stro dat in het dak zit als isolatie nog bijgeschoren worden. Anders duwt het stro de latten naar beneden en kunnen ze niet vastgeschoten worden.

Stro scheren… Dat was lang geleden!

Tijdens het werk aan het hoge dak ontdekken we ook dat er enkele mussen een nest in ons stro gebouwd hebben. Deze moeten we dus helaas uit hun huis zetten en vragen om ergens anders een nieuw nestje te gaan bouwen.

Benieuwd hoeveel mussen we nog gaan tegenkomen in ons dak…