Kornissen afwerken: Dag 3

Het was een korte nacht vandaag, want met dank aan de NMBS die maar 1 nachttrein inlegde zaten we pas om 3u in ons bed. Om 7u ging de wekker alweer, want tegen 8u hebben we afgesproken om er terug in te vliegen.

De spotjes zijn ondertussen ook geleverd en dus staan we stipt om 9u bij Jeva om de laatste spotjes af te halen.

Er moeten vandaag heel wat plankjes van dezelfde lengte gezaagd worden om de kornis van de sprong in het dak dicht te maken.

Alle plankjes om de kornis aan de voorzijde in de sprong van het dak dicht te maken hebben we een heleboel plankjes nodig van exact dezelfde lengte. Om de lijnen mooi te laten doorlopen laten we die evenwijdig lopen met het huis.

Om het zagen wat te laten vooruit gaan zagen we dus eerst een mal van de juiste lengte. Die leggen we dan telkens bovenop de te zagen plank, exact gelijk met het ene uiteinde. Het zaagblad laten we dan zakken en we schuiven de twee planken samen totdat het zaagblad tegen de mal aantikt. Mal wegnemen en zagen en zo krijg je allemaal plankjes die exact even lang zijn zonder dat je elk plankje opnieuw moet afmeten. Dat werkt een stuk sneller.

Ik sluit de laatste spotjes aan.
Papa Jef gebruikt een loopladder op het dak om tussen de twee daken de kornis af te werken.

Echt comfortabel werken is het niet zo tussen de twee daken, maar het gaat heel goed vooruit.

Als alle spotjes aangesloten zijn en we zijn zeker dat ze branden, wordt de kornis helemaal dicht gemaakt.
En zo ziet dat er dus uit als het aan de voorgevel helemaal af is.

Omdat de dag nog niet voorbij is beginnen we ook alvast aan de andere kant van het dak om daar de kornis in de sprong van het dak verder af te werken. De lengte van de plankjes is hier uiteraard hetzelfde, dus de mal wordt verder gebruikt om alle plankjes netjes op maat te zagen.

Echt comfortabel ziet dat er toch niet uit zo liggend op de loopladder tussen de twee daken.

Tegen het einde van de dag is de kornis aan de voorgevel en de sprong in het dak helemaal klaar. En ondanks het feit dat we allebei doodmoe zijn kunnen we niet wachten tot het donker is om onze spots een keer te testen.

En zo ziet dat er dus ’s avonds uit als ’t donker is. Mooi!

De bewegingssensor hebben we nog niet opgehangen, want de waren we in ons enthousiasme ook rats vergeten te bestellen. Dat wordt dus ook een werkje voor één van de volgende dagen.

Nu is het tijd om wat uit te rusten. Volgende week woensdag wordt er weer verder gewerkt.