Kornissen afwerken: Dag 4

Na een weekendje rust is Papa Jef er vandaag weer helemaal klaar voor om verder te werken.

Vandaag wordt er aan de kornis van de achtergevel gewerkt. Het hoogste punt hiervan bevindt zich op 11m van de grond en door de schuine hoek van 45° van ons dak is het niet te doen om hieronder een stelling te bouwen waarmee we ten eerste overal aan kunnen en ten tweede die op die hoogte ook nog eens stabiel staat.

Daarom doen we een beroep op Interrent om een hoogwerker te huren. We kiezen voor de Nifty 120T. Die ziet er super handig uit in het gebruik en is ook nog eens best betaalbaar.

De optionele motor op het wiel om de hoogwerker makkelijk naar zijn plaats te rijden is helaas op ons huurmodel niet voorzien en dus moeten we hem naar achter duwen. Met een gewicht van 1400kg en grasgrond die ook nog eens licht bergop loopt is dat absoluut niet simpel.

We halen dan ook wat hulpmiddelen boven om ons te helpen zoals planken om onder de wielen te schuiven zodat deze minder in de grond zakken door het gewicht en een autokrik op een balkje om een wiel omhoog te krikken als dit hopeloos vast is komen te zitten in een put.

Het heeft serieus wat zweet gekost, maar uiteindelijk staat hij op zijn plaats en kunnen we beginnen met hem op te stellen. Eerst de poten uitzetten om ervoor te zorgen dat de hoogwerker perfect waterpas staat in alle richtingen en dan kunnen we aan de slag.

De Nifty 120T staat klaar voor gebruik.
Test 1: Geraken we tot aan het uiteinde onderaan? Check!
Test 2: Geraken we hoog genoeg om de bovenste punt te kunnen afwerken? Check!
Papa Jef zit in de hoogwerker om de plankjes op hun plaats vast te schieten.

Eefje is vandaag van dienst om de plankjes allemaal op maat te zagen, want ikzelf moet vandaag voor KBC werken. Ook zij gebruikt een mal van de juiste lengte om alle plankjes exact op dezelfde lengte te zagen.

Wat we bij de vorige blogs nog vergeten te vermelden waren: Op het uiteinde wordt er een smal plankje gezet om ervoor te zorgen dat de uiteindes van de plankjes niet overal bloot gesteld worden aan de natuurelementen. Als extra bonus geeft dat ook nog eens een mooiere afwerking!

Het gaat goed vooruit en tegen de middag is één kant al zo goed als klaar.

Als je rekening houdt met de tijd die we verloren hebben doordat het wel wat moeite kosten om de Nifty op zijn plaats te krijgen, gaat het wel erg goed vooruit vandaag. Tegen de middag zitten we al zo goed als halfweg voor de kornis van de achtergevel.

Na de middag wordt er flink verder gewerkt en al gauw is de hele kornis van de achtergevel helemaal afgewerkt.

Na het werk kom ik het team ook nog even verder helpen om planken op maat te zagen en te helpen bij het opbouwen van de stelling aan de zijgevel.

Voor de installatie van de screens hadden we hier alvast een doek tegen de kornis geschoten om te voorkomen dat mussen langs deze kant zouden nesten gaan bouwen en om de screens te beschermen tegen de vogelstrontjes die gepaard gaan met vogels die in je dak gaan zitten.

Deze doeken worden eerst weer verwijderd, want ook aan deze kant puilt het stro op sommige plaatsen uit en moet dit eerst bijgeschoren worden.

Tijdens het scheren van het stro vinden we ook aan deze kant weer een vogelnestje met twee jonge vogels in. Dus ondanks de doeken om het stro af te sluiten hebben ze toch nog ergens een gaatje gevonden om door te kruipen en een nest te bouwen. Niet te geloven! Eefje brengt de musjes naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder zodat ze daar verder kunnen groot gebracht worden.

Omdat er weinig ruimte zit tussen de strobalen en de planken is er geen ruimte om verbindingsplankjes te gebruiken en dus moeten de planken voor de eerste rijen allemaal op maat gezaagd worden zodat ze netjes op de steunbalken uitkomen voor de verbinding.

Als Eefje terug thuis komt begint zij alvast om aan de achtergevel met behulp van de hoogwerker de ramen af te plakken zodat die geschilderd kunnen worden. De ramen zijn dringend toe aan enig onderhoud en dus maken we van de gelegenheid gebruik om de ramen een opknapbeurt te geven met houtolie van Jotun, geleverd door Belwood bvba.

Dit is een fantastisch product dat garandeert dat we de eerste 12 jaar geen onderhoud meer zullen hebben aan onze ramen!

Dan is het de hoogste tijd om een hap te eten, maar na het avondeten wil Eefje toch nog op zijn minst het zolderraam schilderen.

Hoog in het bakje van de hoogwerker schildert Eefje het zolderraam. Dit begint op 8m van de grond, dus met een ladder of stelling zou dit zeker niet zo eenvoudig gegaan zijn.
Met de hoogwerker gaat het schilderen vrij gemakkelijk.

Er zijn twee lagen nodig voor een perfect bescherming en tussen twee lagen moet er ongeveer 2 uur gewacht worden. Er is dus nog net genoeg tijd om voordat het donker wordt het zolderraam en het raam van onze slaapkamer een tweede laag te geven.

Morgen wordt er verder gewerkt aan de kornis aan de zijgevel. De rest van de ramen en de deuren schilderen wordt werk voor het weekend.