Kornissen afwerken: Dag 5 en… schilderwerken

Vandaag was ik overdag werken voor KBC, maar dat wil niet zeggen dat er aan ons strohuisje niet gewerkt werd.

Eefje heeft gisteren het zolderraam van de achtergevel al een nieuwe laag beschermende olie gegeven en vanmorgen heeft ze aan de achtergevel de rest van de ramen van de eerste verdieping aangepakt.

Daarna wordt de hoogwerker naar de voorgevel verhuisd. Dit keer niet op mankracht, maar door hem achter de camionnette te hangen. Dat gaat alvast een stuk gemakkelijker. We hebben daarvoor even een stuk omheining moeten verwijderen, maar die zetten we later wel weer terug.

Eerst worden de plankjes onder de kornis aan de voorgevel op hun plaats geschoten door Papa Jef.

Iets na de middag is de kornis aan de voorkant van het huis ook helemaal dicht. We hebben onvoldoende hout op voorraad om ook de zijkant af te werken en dus wordt er met een ander groot karwei begonnen.

Papa Jef heeft zijn schuurmachine meegebracht en daarmee gaat hij de balken van het houtskelet te lijf om deze mooi op te schuren.

De balken waren door de blootstelling aan de weerelementen helemaal zwart geworden. Door ze eerst eens flink op te schuren zien ze er weer zo goed als nieuw uit.

Het verschil na het schuren is opvallend.

Terwijl Papa Jef in de hoogwerker de balken te lijf gaat met de schuurmachine, neemt Eefje de ramen van de zijgevel onder handen. Eerst wordt alles netjes afgeplakt en dan krijgen ze een nieuwe beschermende laag dekkende houtolie. We hebben gekozen voor een dekkende houtolie omdat we dan niet eerst alle hout moeten schuren maar meteen kunnen beginnen met schilderen. We kozen voor dezelfde kleur als het ijzerwerk van de screens. Zo wordt het houtwerk van de ramen iets donkerder, maar de kleur past perfect bij de gele tint van de muren.

Voor en na. De beschermende laag bijts heeft erg te lijden gehad onder de weerelementen. De nieuwe houtolie belooft een veel betere bescherming.
Het schilderen vordert goed.
Terwijl Eefje aan de ramen werkt, geeft Papa Jef ook de houtbalken aan de voorgevel een beschermende laag houtolie.

Als ik thuiskom van het werk zijn de balken vooraan en de plankjes aan de linkerkant van een eerste laag voorzien en is Eefje bezig met het avondeten.

Na het avondeten is het mijn beurt om me nuttig te maken en dus kruip ik in het bakje van de hoogwerker. Terwijl Eefje de ramen een tweede laag geeft, geef ik de plankjes aan de rechterkant een eerste beschermende laag en de balk een tweede beschermende laag.

Het is even wennen aan de besturing van de cabine, maar uiteindelijk gaat het vrij vlot om het bakje te verhuizen naar waar ik het wil hebben.
Het schilderen vanuit het bakje in de hoogwerker gaat eigenlijk best gemakkelijk.

In de hoogwerker sta je vol zelfvertrouwen en dus vordert het schilderwerk redelijk goed. Ik werk dan ook verder tot het begint donker te worden en tegen dan ben ik helemaal tot aan de nok geraakt en werk ik nog een stukje naar beneden in de andere richting om daar alvast met de tweede laag te beginnen.

Als het te donker wordt om nog duidelijk te zien waar ik aan’t schilderen ben is het tijd om er voor vandaag mee op te houden. Morgenvroeg begin ik er opnieuw aan om de voorgevel af te werken. Daarna zal Papa Jef passeren om te helpen om de hoogwerker terug achteraan te plaatsen. Dan kunnen we ook aan de achtergevel met hetzelfde karwei beginnen.