De eerste stappen richting terras

Het staat al een hele tijd op onze lijst om af te werken: het terras achteraan het huis.

We hadden hier al een tijdje gewoon wat kiezel liggen om het een beetje proper te houden, maar dat was verre van ideaal. De steentjes vrij houden van onkruid was een behoorlijke klus en bovendien was het echt niet leuk om tussen deze steentjes te zitten met een terrasstoel.

Er wordt dus maar heel sporadisch buiten genoten van ons terras en daarom hebben we beslist om aan de afwerking van ons terras te beginne. Zo hopen we volgende zomer toch wat meer van ons terras te kunnen genieten.

We waren alvast begonnen om alle kiezelstenen naar voor te verhuizen. Zo hebben we nu alvast een gangpad van de carport naar de inrit die vrij is van onkruid. Eerst hebben we een strook onderdak gelegd die we nog hadden liggen. Die kan dan dienen als stevige worteldoek. Daar bovenop komen dan de steentjes in een dikke strook van ongeveer een meter breed. Voorlopig blijft het pad zo alvast gevrijwaard van onkruid.

Nadat alle steentjes verhuisd waren wouden we dan alles gelijk afgraven zodat we een perfecte vlakke bedding zouden hebben om dan een betonvloer als fundering te laten gieten. Hm, dat bleek toch echt niet zo simpel, want dit lag ongelooflijk ongelijk.

Dan maar een belletje doen naar de man die destijds onze fundering voor het huis gegraven heeft. Die kon dat wel voor ons doen, maar niet op zeer korte termijn. Dus hebben we Lucon Floors moeten verwittigen dat we het gieten van de betonvloer moesten uitstellen. Ze hadden daar gelukkig begrip voor. Harald van Lucon Floors is zelfs even gepasseerd om ons raad te geven hoe we het beste laten afgraven voor een ideale betonvloer die netjes afloopt richting het gras. Zo zal bij regen het water niet richting het huis, maar naar het gras stromen. Zeker geen onbelangrijk detail om rekening mee te houden.

Afgelopen week is dan eindelijk de fundering uitgegraven en nu was het aan ons om de bekisting voor de betonvloer te plaatsen.

Omdat Eefje dit schooljaar weer moet werken op zaterdag begin ik er in mijn eentje aan, maar dat wil echt niet goed lukken. Ik geef er dan ook de brui aan en wacht tot Eefje thuis komt om met ons twee opnieuw te proberen. Eefje weet me terug te motiveren en samen lukt het ons wel om op zaterdag al een deel van de bekisting te plaatsen.

Ik ben in de Brico ruwe planken gaan halen van 10cm breed en 3m lang. Die maken we eerst per twee aan mekaar vast zodat we een hoogte van 20cm krijgen. De betonvloer moet immers 15cm dik worden en dus is 10cm niet genoeg.

De twee planken worden met zelf gemaakte pikketten aan mekaar gezet. De pikketten worden ongeveer 15cm langerdan de hoogte van de twee planken op mekaar gezaagd met een scherpe punt. Dan met 4 schroeven vastgezet, twee per plank. We hebben moeten ondervinden dat 2 schroeven, 1 per plank, onvoldoende is. Op die manier verschuiven de planken namelijk bij het in de grond kloppen van de pikketten om de planken op hun plaats vast te zetten.

Bij een tweede poging merken we ook dat het onbegonnen werk is om de plank met de piketten meteen op hun plaats in de grond te kloppen. Dus maken we eerst met een langer pikket een gat waar de pikketten van de planken in de grond moeten. En dan gaat het uiteindelijk vlot.

Het tweede stel planken gaat al een stuk makkelijker dan de eerste.
Aan de buitenkant zitten de pikketten vastgeschroefd op de twee planken. Zo blijven de schroeven toegankelijk om eventueel enkel de bovenste plank te verwijderen, moest het niet lukken om de volledige bekisting te verwijderen.

Op zaterdag kunnen we niet de volledige bekisting afwerken. Het was wat zoeken in het begin waardoor we wel wat tijd verloren hebben. Bovendien zorgde de regen er ook voor dat we moeten vluchten naar de garage om daar alles te monteren.

Vanmorgen dus op tijd uit ons bed om verder te werken aan de bekisting. Na een stevig ontbijt samen met de dochters vliegen we er dan ook meteen weer in.

Iets na de middag gaat de laatste plank op zijn plaats en is onze bekisting compleet voor inspectie.

Joepie! De bekisting is helemaal klaar!

Onderweg hadden we nog één extra probleempje om op te lossen. Dat was het docking station voor onze robotmaaier. Die hangt deels over het uitgegraven vak en daar kon de grondwerker dus ook niet met de graafmachine alles gelijk maken. Dat moest dus nog met de schup afgewerkt worden. En omdat de bekisting hoger komt dan de rand van het gras hebben we besloten om hieronder de bekisting even te onderbreken. De bekisting loopt dus niet door onder het docking station. De beton mag wat ons betreft hier dus gewoon tot tegen het gras lopen. Onder het docking station zie je later toch niet dat het hier niet mooi recht loopt.

Morgen komt Harald van Lucon Floors eens langs om ons werk te inspecteren. Benieuwd of alles in orde is zodat er woensdag beton kan gestort worden.