Snijbonen met rabarber en rijst

Jawel, je leest het goed: “Snijbonen met rabarber en rijst” staat er vandaag op het menu. Klinkt als een bizarre combinatie, nietwaar? Wel, ons gezin vond het alvast om van te smullen en zei dat ik dit recept zeker aan onze blog moest toevoegen.

Ingrediënten

  • plantaardige braadboter
  • rabarber (ongeveer 3 stelen)
  • zwarte peper (van de molen)
  • look (twee verse teentjes of lookpoeder)
  • bruine suiker (ja, die zoals je ook wel eens op pannenkoeken doet)
  • snijbonen (600g)
  • rijst (1 koffiekop)
  • enkele radijsjes (2 per persoon ongeveer)

Voorbereiding

Was de rabarberstengels zodat alle zand er af is en snijd deze daarna in kleine blokjes. Afhankelijk van hoe dikke stengels je hebt, kun je ze eerst overlangs in de lengte snijden alvorens er blokjes van te maken. Of je kan de blokjes ook bewust wat groter maken. Dat is uiteindelijk een kwestie van smaak.

Verwijder de schil van de teentjes look en snijd deze heel fijn of gebruik een lookpers.

Was de snijbonen en verwijder de twee puntjes aan het uiteinde zodat het steeltje en het kleine puntje weg zijn. Leg de snijbonen aan de kant, we gaan ze pas snijden tijdens de bereiding.

Snijd de radijsjes in dunne schijfjes en zet aan de kant voor de afwerking.

Bereiding

Laat een flinke klont plantaardige braadboter smelten in een stoofpot en voeg er de look aan toe. Kruid met zwarte peper van de pepermolen en voeg dan de blokjes rabarber toe. Gebruik niet alle blokjes van de rabarber, maar laat er een deel over voor de garnering. Zorg dat je voldoende overhoudt per persoon.

Voeg een eetlepel bruine suiker toe aan de stoofpot en een heel klein beetje water. Het water zal ervoor zorgen dat de rabarber niet aanbrandt of uitdroogt. Laat verder stoven op een zeer zacht vuurtje en roer af en toe een keer om zodat de rabarber de smaken van je kruiden goed kan opnemen.

Terwijl de rabarber stooft gaan we de snijbonen in fijne reepjes snijden. Daardoor krijgt de rabarber wat extra tijd om te garen. Als alle snijbonen gesneden zijn, voegen we ze toe aan de stoofpot en roeren alles goed om.

Breng voldoende water aan de kook om de rijst te koken en kook de rijst gaar. Als je de verhouding goed ingeschat hebt zal ongeveer al het water geabsorbeerd zijn door de rijst.

Haal ook de stoofpot van het vuur, want deze zal ook perfect gegaard zijn op de tijd die nodig is om de rijst te koken. (We willen dat de snijbonen beetgaar zijn, d.w.z. niet te zacht maar met nog wat beet!)

Serveren en afwerking

Schep eerst een portie rijst op een plat bord en flankeer met een flinke schep van de snijbonen met rabarber. Giet zeker ook wat van het kookvocht over de bonen voor extra smaak.

Leg enkele schijfjes radijs op de rijst en enkele blokjes van de rauwe rabarber op de bonen.

Probeer bij het eten zeker alle smaken te combineren in je mond, dus schep met je vork een beetje van de rijst, bonen, rauwe rabarber en radijsjes en laat je smaakpapillen verrast worden door deze bijzonder combinatie van smaken!