Weermannen zijn onbetrouwbaar…

Het weerbericht gisteren had regen voorspeld voor vanavond, maar toen we vanmorgen wakker werden was het toch wel aan’t regenen, zekers! Ai, ai, als onze strobalen maar niet doorweekt zijn…

We bellen even naar Jens en vragen of hij de plastic rol die we bij hem in bewaring gegeven hebben wil meebrengen. Dan kunnen we alvast het stro beschermen tegen eventuele regen die nog komt. Daarna rijden we naar Paesen in Peer om daar enkele “big bags” op te halen. Het opruimen van het losse stro met vuilzakken is echt niet te doen en dus hebben we geopteerd om enkele big bags aan te schaffen. Voor €15,00 per stuk heb je dus letterlijk een supergrote zak waar je echt wel heeeeeeel veel stro in kan stoppen. Zodra we er eentje vol hebben, zullen we een foto posten.

Aangekomen op de werf, staat Jens ons al op te wachten. Het blijkt al bij al nog wel mee te vallen er zijn maar enkele strobalen nat geworden, dus dat is alvast een meevaller.

Eerste actiepunt van de dag is om de plastic af te rollen en deze proberen omhoog te hangen tegen de gevel vooraan en links zodat onze “stoschuur” beschermd is tegen de regen. Dat is al bij al niet zo eenvoudig. De plastic is volledig uitgeplooid maar liefst 6m breed, dus het vergt wel wat moeite om deze omhoog te hangen. We zijn hiermee nog volop bezig als Katleen ons een bezoekje komt brengen. Zoals altijd staat Katleen weer te popelen om een handje toe te steken en met wat hulp wordt de plastic vastgespijkerd aan de gevel met behulp van enkele latten.

Daarna vliegen Jens en Katleen er in om stro in het dak te steken aan de recherkant van het kleine dak. Katleen kan maar eventjes blijven, dus wordt er niet getreuzeld. Ondertussen scheren Eefje en ik de volgende lading strobalen zodat we als de bak leeg is meteen een volgende lading omhoog kunnen brengen.

Nadat Katleen ons moet verlaten, gaat Eefje samen met Jens het dak op om het onderdak op de bovenste rijen stro vast te nagelen.

Jens en Eefje spijkeren het onderdak vast zodat de volgende rij stro eronder geplaatst kan worden.

Als het onderdak op zijn plaats ligt, is het tijd voor een welverdiende pauze. De zon is ondertussen immers alweer doorgebroken en met het zonneke boven je hoofd geraak je snel gaar gebakken op het dak.

Na de pauze is het mijn beurt om het dak op te gaan. Samen met Jens plaats ik nog enkele strobalen op hun plaats en daarna wordt een tweede strook onderdak op zijn plaats genageld. Niet zo simpel als het eruit ziet, echt niet… Eerst moet je de doek goed strak trekken, dan op de uiteinden de doek vastzetten met een latje. Dan in het midden op een keper nog een latje en opletten dat de doek goed strak blijft zitten. Daarna de doek definitief vastzetten met een latje op de overige kepers. De latjes worden telkens eerst op hun plaats gezet met een enkele nagel, waarna de laatste nagel van het latje erboven vastgezet wordt. Dan terwijl de doek telkens goed aangetrokken wordt de latjes naar beneden toe vastnagelen met een nagel om de 20-25cm.

Uiteraard moet je er ook op letten dat je de doek van de onderliggende strook ook goed onder de bovenliggende strook stopt. Zo kan het water mooi van boven naar beneden wegvloeien zonder dat het ergens tussen de doek door kan lopen.

We besluiten de dag met een tijdelijk zeil over de rest van het voorste dak te spannen zodat het volledige dak beschermd is tegen de regen en ons stro veilig geborgen.

Het was weer een vermoeiende dag en dus keren we moe naar huis terug.