Boezemplanken

Na een weekje inactiviteit stonden we vandaag te popelen om weer verder te werken.

Iets na 8u zijn we dan ook op de werf waar Papa Jef ons al staat op te wachten. We laden de vrachtwagen uit. Papa Jef heeft een boel extra panlatten en de planken die als boezemplank moeten dienen meegebracht.

Terwijl Papa Jef de boezemplanken onderaan het dak bevestigd slaan Eefje en ikzelf planken op een meter van mekaar vertikaal tegen de buitenkant van het houtskelet. Deze zullen moeten dienen om plastiek tegen te bevestigen zodat onze stromuren later mooi droog blijven.

De tijdelijke plastiek vooraan wordt verwijderd zodat we ook deze op de juiste manier kunnen bevestigen. We zijn daar ongeveer mee klaar als ook Jens toekomt, samen met een fikse regenbui…

Terwijl het giet merken we dat er ergens een lek in het dak zit. Na wat zoeken is het lek gevonden. Blijkbaar hebben we ergens het onderdak doorboort met een nagel bij het vastnagelen. De strobaal eronder wordt uit het dak gehaald en het gat opgevuld zodat het lek gedicht is. We zullen hier later een nieuwe baal in de plaats steken.

Als de bui uiteindelijk voorbij getrokken is, slaan Jens en ikzelf plankjes onderaan tegen de strobalen zodat deze niet meer weg kunnen zakken. Eefje is ondertussen een rol “bandijzer” gaan halen. Deze plooit ze zodat deze tussen de buitenste dragende balken van het skelet genageld kunnen worden. Hierop zullen we dan de triplex platen kunnen leggen waarop het stro moet komen. Zo kunnen ook de buitenmuren helemaal met stro opgevuld worden voor een optimale isolatie.

Samen met Jens zorgen Eefje en ik nog dat vooraan en opzij aan de garage opnieuw plastiek omhoog hangt zodat als het nog gaat regenen ons stro zeker droog zal blijven.

Morgen komen we terug om de rest van de plastiek omhoog te hangen en de bandijzers te plooien en tussen de balken van de buitenmuren te hangen.

4 reacties


  1. //

    Je ziet, soms heeft regen zo zijn nut, anders hadden jullie pas veel later geweten dat er een gat in jullie dak zat.


  2. //

    Wat in ’s hemelsnaam is een boezemplank???


    1. //

      Ah dat is de plank die aan het uiteinde van het dak tegen de kepers genageld wordt zodat hiertegen de dakgoot gehangen kan worden.
      Voila, zo leert nen mens iets bij van blogs lezen, zie…

Comments are closed.