De schoorsteen staat op het dak!

Vanmorgen zijn we zoals afgesproken een bezoekje gaan brengen aan Ward en Katleen, collega-strobouwers. Ze zijn vandaag begonnen met het bouwen van hun houtskelet en omdat ze ons ook goed geholpen hadden wouden we vandaag ook even een handje gaan toesteken. We konden helaas niet te lang blijven, maar toch lang genoeg om enkele balken te helpen leggen, mijn zonnebril te laten liggen en een moer vergeten terug in de doos te leggen. Die krijgen jullie zeker nog terug, beloofd!

Tegen de middag rijden we terug naar onze werf, waar Papa Jef al druk bezig is met de pannen aan de rechterkant van het grote dak. Ik kan aan die kant niet echt helpen, dus begin ik alvast met aan de andere kant van het dak dakpannen omhoog te brengen met de kraan terwijl Eefje een gat in de nokpannen boort zodat deze kunnen vastgeschroefd worden.

Eefje boort een gat in de nokpannen zodat ze op de nok vastgeschroefd kunnen worden.

Om zeker te zijn dat de pannen niet barsten tijdens het boren legt Eefje ze ondersteboven en boort ze het gat met een laag genoeg toerental. Zo schiet de boor niet door en riskeer je niet dat je pannen barsten.

Als Papa Jef klaar is met het dak aan de rechterkant, beginnen we alvast met het dak aan de linkerkant. Voordat we aan de pannen kunnen beginnen moeten we eerst onze schoorsteen plaatsen. Eerst maken we een gat langs beneden in het stro zodat we weten waar de inox buis die als schoorsteen voor onze pelletkachel gaat dienen doorheen moet. Daarna wordt er op het dak een opening gemaakt in het onderdak en wordt het lood met de opening voor de buis op zijn plaats gelegd. Dit lijkt eenvoudig, maar vergt toch wel wat werk. Allereerst moet de rand van het lood bovenaan omgeplooid worden over een panlat waarop dan een dakpan kan liggen. Onderaan wordt het lood bovenop de onderliggende pannen geplooid. Op die manier is de schoorsteen mooi ingewerkt tussen de dakpannen en kun je er zeker van zijn dat regenwater mooi van de pannen over het lood naar beneden loopt en niet onder de pannen terecht komt. Rond de opening voor de buis worden de pannen op maat geslepen zodat de buis perfect tussen de pannen ingewerkt wordt. Ik ben maar wat blij dat Papa Jef dat slijpwerk voor zijn rekening neemt, want zelf zag ik het niet echt zitten om dat preciesiewerkje te klaren.

Terwijl Papa Jef het lood op zijn plaats plooit, lever ik de pannen om rond het lood te leggen.

Daarna is het tijd om de buis door het dak te steken. Ik haal langs beneden stro uit het dak en duw de buis naar omhoog, terwijl Papa Jef langs boven de buis op de juiste hoogte brengt en vastzet met de meegeleverde ring die over de uitsparing in het lood gezet wordt.

Ik duw de buis naar omhoog terwijl Papa Jef deze langs boven vastzet.

Afwerken met het kapje en klaar is kees.

Het kapje wordt op zijn plaats gezet en daarmee is onze glimmende schoorsteen een feit.

Als de schoorsteen op zijn plaats zit, worden de nokpannen op hun plaats geschroefd. Ook de laatste nokpan wordt door Papa Jef perfect op de juiste lengte geslepen. Het geheel wordt afgewerkt met een afdekplaatje tegen de gevel en de nok is klaar.

Het afdekplaatje wordt op zijn plaats gelegd en daarmee is de nok van het dak klaar.

Ziezo, we zijn klaar om morgen de rest van het dak dicht te leggen met dakpannen. Hopelijk willen de weergoden morgen een beetje meewerken…