Het eerste stukje plafond…

Vanmorgen vroeg om iets voor 8u staan wij bij Carlens Hout in Aarschot waar we afgesproken hebben met Papa Jef. Het hout voor onze plafond is klaar en we gaan dit samen met Papa Jef in de camion laden, want 200m² planken dat is best veel. Zo veel zelfs dat het niet allemaal in één keer in de camion kan en we dus nog een keer over en weer moeten rijden om een tweede lading hout op te halen.

Tegen de middag zijn we klaar met het uitladen van de tweede lading hout en wordt er gepauzeerd voor de lunch.

Na de lunch beginnen Papa Jef en ikzelf op het dak aan de linkerkant. Terwijl Papa Jef voor een perfecte uitmeting van de afstand tussen de pannen zorgt, breng ik alvast een berg dakpannen naar boven. Eefje zorgt ondertussen dat de eerste verdieping een beetje opgeruimd wordt zodat we daar ruimte krijgen om te werken.

Als we boven alles uitgemeten hebben is Eefje klaar met opruimen en kan Papa Jef even demonstreren hoe we de plafond moeten aanpakken. Zo kunnen we tijdens de volgende weken aan de muren en het plafond werken als het regent en als het droog blijft aan het dak. Daarmee zijn we meteen zeker van ons werk de komende weken.

Nu, het plafond op zijn plaats leggen: Je begint door in het midden van een plafond een verliesplank te leggen en deze vast te nagelen met één nagel aan de linkerkant en één nagel aan de rechterkant. Daarna zorg je dat er beneden iemand staat om te kijken of je draagbalken mooi recht staan. Als dat niet het geval is moet je de persoon boven aangeven naar welke kant de balk moet bijgesteld worden. Deze slaat dan met een hamer in de juiste richting tot de balk recht is en zet hem dan vast door de verliesplank vast te slaan met een nagel. Ga alle draagbalken van je plafond af van de ene kant naar de andere kant  totdat alle balken perfect rechtgezet zijn.

Wij hebben gekozen voor geschaafde planken van 21mm dik met een groef en een lipje zodat deze in mekaar kunnen klikken. Om deze op hun plaats te leggen, begin je aan het ene uiteinde van je plafond. Lijn een plank uit zodat ze perfect evenwijdig loopt met de muur en een stukje over de draagbalk ligt aan de muurkant. Als er vertikale balken tussendoor steken, moet je hier eventueel een stukje uitzagen zodat de plank perfect op haar plaats gelegd kan worden. Aan de uiteinden zorg je dat de plank enkele centimeters over de draagbalk aan de zijkant ligt aan de ene kant en aan de andere kant ongeveer halfweg op een steunbalk. Indien dit niet exact uitkomt, moet je de plank op de juiste plaats inkorten. Leg meteen de planken over de hele lengte van je plafond en zorg dat alles perfect evenwijdig met de muur blijft lopen. Nagel de planken vast door mooi in het midden van de steunbalken enkele nagels in te slaan. Zorg ervoor dat je niet op het uiteinde van de planken nagelt. Zo voorkom je dat deze gaat splijten aan het uiteinde.

Met de overschot van de laatste plank van de eerste rij begin je aan je volgende rij. Zorg opnieuw dat aan beide uiteinden de plank op de juiste manier overlapt op de steunbalken. Schuif de lip tussen de groef van de eerste rij en zorg dat de plank goed aansluit. Waar de plank niet goed wil aansluiten kun je deze tegen de vorige plank drukken door net ervoor een bijtel te plaatsen met de schuine kant tegen de balk. Lichtjes naar beneden slaan en dan de bijtel als hefboom gebruiken om de plank aan te drukken. Meteen vastnagelen en ze gaat niet meer van plaats en sluit perfect aan.

Als je op het einde komt, begin je weer opnieuw met de volgende rij en dit blijf je herhalen tot je plafond helemaal dicht ligt.

Terwijl Eefje planken legt, vastnagelt en op lengte zaagt, gaan Papa Jef en ikzelf weer aan het werk op het dak.

Ik breng de pannen aan en Papa Jef legt ze uit mekaar. We beginnen aan het linker uiteinde van het dak omdat onze kraan niet helemaal tot aan het uiteinde raakt en als we dus rechts beginnen moeten we op het einde alle pannen met de hand naar boven brengen. Uiteraard lijkt ons dat iets te vermoeiend en beginnen we daarom aan de linkerkant. Het werk vlot zeer goed en tegen 17u liggen de pannen tot aan de opening voor het eerste dakraam op hun plaats.

Hard genoeg gewerkt en dus ruimen we de werf op en stoppen ermee voor vandaag.

Na het avondeten gaan we even langs de Brico in Hasselt om een verstekzaag te kopen. Met behulp van deze verstekzaag kunnen we makkelijker de balken op de juiste lengte zagen die in de muren gebruikt worden om de strobalen aan te drukken, als vertikale verbindingsbalk moeten dienen en later de balken om de kaders van onze ramen mee te maken. Vooral deze laatste moeten heel nauwkeurig gezaagd worden. Terwijl we rondwandelen in de winkel stoten we toevallig op geluidisolerende ondervloer. De prijs valt extreem goed mee en dus nemen we meteen 80m² mee. Voldoende om het plafond van de benedenverdieping te isoleren.

Morgen nemen we een welverdiende rustdag. Zo zijn we maandag weer op en top fit om er stevig in te vliegen!